Den2Radio - Uge 34 - 2022

Udsendelse d.20. -26. august. 2022

Intermetzo
Georg Metz lægger som altid ud med en knytnæve til den danske politiske og kulturelle dagsorden, og i denne uge taler han om et ord der går igen i denne tid - magtfuldkommenhed.

Fødevareproduktionens natur og arkitektur 2
Når vi taler fødevareproduktion og landbrug taler vi også om klima, klodens generelle ophedning som følge af drivhusgasser og brugen af danske naturressourcer som jord og vand. Ifølge Klimarådets statusrapport for 2022 var skov- og landbrugssektoren i 2019 ansvarlig for ca. 1/3 af den samlede drivhusgasudledning. Vores energi- og transportsektor belaster klimaet rigtig meget, men det gør produktionen af fødevarer også, hvilket kalder på radikale forandringer og omstilling. Hertil kommer biodiversitets-krise og nye krav til husdyrvelfærd. Let er det ikke og der er mange meninger om, hvad og hvordan der skal stilles om. I ugens udsendelse om ”Fødevareproduktionens natur og arkitektur” bliver situationen belyst med et perspektiv fra dels den aktuelle forskning og dels fra Foreningen for Reduceret Jordbearbejdning. 

Refleksioner
Refleksioner -  vores podcast med selvoplevede historier er igen på banen. Peter Zapffe, der både skriver og læser op reflekterer denne gang over oplevelser på en blaffetur fra Møn til København i 70èrne. "Grisen" hedder dagens refleksioner.

Pharaos Klassikere – Herman Bang 2
Som den overordnede titel på Herman Bangs søndagskronikker i Nationaltidende, ”Vekslende Themaer”, antyder, er der tale om en meget varieret blanding af reportager, stemningsbilleder, essays, portrætter og anmeldelser, der giver et enestående indblik i københavnerlivet i samtiden.
Den ekspanderende storbys medieverden, forlystelsesliv og dagligdag er fastholdt i et kunstnerisk forfinet sprog, hvis yderpunkter er causeriets overstadige humor og den sociale reportages stengrå alvor, som udgiveren, lektor Sten Rasmussen formulerer det på bagsiden af den samlede firebinds-udgave af kronikkerne. I denne uge får I en lille decideret novelle med titlen ”En Karnevalsspøg”.

The Isley Brothers 2
Erik Kramshøjs 2. udsendelse om det amerikanske soul-band The Isley Brothers handler om deres storhedstid i 70erne, hvor deres guitarspil var stærkt påvirket af Jimmy Hendrix, og hvor de i det hele taget blev mere rock-prægede. Det amerikanske fænomen The Isley Brothers er en vokaltrio oprindelig med de tre brødre O’Kelly, Rudolph og Ronald Isley og grundlagt i 1950erne. Men en karriere spændt over 8 årtier har gruppen en af de længste, mest indflydelsesrige og forskelligartede karriere i populær musik.

Kais historie 7
Kais historie fortsætter med pornomiljøet på Vesterbro, der efterhånden blev hårdere efter at liveshowene blomstrede op i begyndelsen af 1970´erne, han har set livets forandringer på Vesterbro. Serien om Kai Bo Rasmussens farverige liv i 70erne er blevet til i samarbejde med Gyldendal, som også har udgivet bogen. 

New York 10
Vi sender det tiende og sidste program med podcast bygget over Anne-Mette Lundtoftes bog New York New York. "Den besatte" hedder afsnittet som handler om linedanseren Philippe Petit, der i 1974 blev verdensberømt ved at gå på line mellem World Trade Centers to tvillingetårne. Den nu 73 årige Petit er ikke indfødt new yorker, men født i Paris. Hans dristige præstationer skabte overskrifter over hele verden. Da han blev spurgt, hvorfor han gjorde det, svarede han: "Når jeg ser tre appelsiner, jonglerer jeg, når jeg ser to tårne, går jeg."

Verden af i går 13
Vi er nået til kapitel 13 af Stefan Zweigs ’Verden af i går’. Kapitlet hedder ’De første Timer af Krigen 1914’ og her får vi en skildring af Zweigs personlige indtryk fra verdenskrigens begyndelse, som han oplevede på nærmeste hold, da han forlod Belgien med det sidste, tog mod Tyskland, og observerede de første militærtog i modsat retning. For en udtalt europæer som Stefan Zweig blev den morderiske europæiske storkrig et voldsomt chok. Han havde ikke kunnet forestille sig det pludselige massehysteri, der greb alle omkring ham, og som med ét forvandlede godmodigt naboskab til hadefuldt fjendskab. Selv hans nærmeste venner vendte sig anklagende mod ham og beskyldte ham for defaitisme. Et skældsord, der opstod i alle lande og betegnede den værste form for landsforrædere. Desillusioneret trak han sig ind i sig selv og begyndte i al stilhed at arbejde for åndeligt broderskab.

Enigma Variationerne
Edward Elgar var den første store britiske komponist i flere hundrede år efter at barokkomponisten Henry Purcell var død i 1695. Man måtte importere komponister fra det europæiske fastland som Haydn, Mendelssohn og Dvorak, som fik stor succes i England. Händel - lidt tidligere blev næsten indfødt efterhånden, men han var altså født i Halle i Tyskland. Men så kom Elgar endelig og blev det mest britiske man kan forestille sig. Hvem kender ikke 'Pomp and Circumstance' fra Last night of the Proms, som englænderne synger med på i Royal Albert Hall og forskellige parker i landet. Men blandt Elgars hovedværker er hans cellokoncert, oratoriet The dream of Gerontius og Enigmavariationerne fra 1899. Værket blev en succes med det samme fra uropførelsen, som man havde hentet den tyske dirigent Hans Richter ind til.

 

Foto: den2radio