Den2Radio - Uge 35 - 2019

Udsendelse d.24. - 30. august. 2019

den2radio gør klar til den sidste uge i august – den smukke sensommer – og der er nok af podcasts at tage fat på. den2radio er helt afhængig af fonde og af vores lytteres tilfredshed ved at donere penge, den2radio er jo ren non-kommerciel. ’Støt den2radio’knappen ligger forrest på hjemmesiden. og vi er meget taknemmelige for lytternes støtte.

Intermetzo handler i denne uge  - selvfølgelig – om den amerikanske præsident Trump og hvis han kan blive fornærmet over Mette Frederiksens brug af ordet ”absurd” om hans ønske om at købe Grønland, så er det vist godt, at han ikke lytter til Intermetzo på den2radio.

Den2Sport, gadeidræt
Engang vrimlede byens gader og parker med børn og unge. De spillede fodbold, håndbold og var i det hele taget fysisk aktive. Sådan er det ikke længere. Men i de senere år har en stor gruppe af unge forsøgt at generobre byens rum. De skater, dyrker parkour, spiller basketball og meget, meget mere. Den2Sport på den2radio sætter fokus på gadeidrætten. Det er med en snak med Semir Catovic, leder af Den Nationale Platform for Gadeidræt og Morten Bo Andersen, direktør for Game.

Ung afvigelse 3
I Podcastsserien ’Ung Afvigelse’ interviewer Maja Jensen forfattere, oversættere og illustratorer, der i en ung alder begav sig ind i litteraturens verden, og som beskæftiger sig med anderledes emner i deres arbejde. I dette afsnit mødes hun med forfatteren Zakiya Ajmi, der i en ung alder begyndte at skrive litteratur til børn og unge. Igennem sit forfatterskab arbejder Zakiya for, at børnelitteraturen skal bevæge sig væk fra kun at portrættere hvide børn.

Refleksioner
Refleksioner er tilbage, det er små korte historier skrevet og læst op af forfatteren Peter Zapffe. Denne gang hedder de to historier ’Kunst på gaden’ og ’ Løgn og hensyn’. Den første har de ingredienser i sig en tragikomisk fortælling indeholder, nemlig selvhøjtidelighed, misforståelser og absurditet i et selvoptaget kunstnermiljø. Den anden er en refleksion over en ven, der har det med at pynte på sandheden og historierne, og hvad det gør ved lytterne.

Europas idéhistoriske rødder 2
I den2radios podcastserie Europas Idéhistoriske Rødder som vi nu genudsender sættes der fokus på de idehistoriske idéer som har formet Europas historie. I hvert af seriens 10 programmer kastes der lys over et idéhistorisk fænomens opståen, udvikling og nuværende betydning i en europæisk kontekst. I denne uge er det begrebet dannelse der bliver sat fokus på. Kampen om at definere ideen om dannelse er også en kamp om at forme det enkelte menneske ud fra bestemte værdier og normer. Dannelse har været forbundet med forestillingen om tolerance over for det fremmedartede, retfærdighed, sproglige kompetencer eller veltalenhed, lærdom eller visdom, sandhedssøgen, det ægte menneskelige, fornuften, den gode samfundsborger, det stærke individ osv. Ordet er altså ikke nemt at give en egentlig betydning.

Willie Nelson 1
Willie Nelson er en amerikansk countrysanger og sangskriver, forfatter, poet, skuespiller og aktivist, der især var berømt i 1970’erne og han er stadig ikonisk især i amerikansk populærkultur. ’Hvis Amerika kunne synge med én stemme, så ville det være Willie Nelsons’. Sådan siger sangerinden Emmylou Harris om sin store kollega, der nu er 88 år og stadig tager på turné. Forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsen har tilrettelagt fem udsendelser om Willie Nelson, hvoraf vi her bringer den første.

Kais historie 9
I anledning af 50 året for pornoens frigørelse genudsender vi en af de første serier på den2radio: ’Kais Historie’. Kai Bo Rasmussen – alias ’Røde Kai’ fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum. Søren E.Jensen har skrevet en bog om den tidligere hashsmugler, og her i afsnit 9 er vi nået til 1975, og livet er ikke længere lyserødt - jorden brænder under Kai fra Vesterbro. Kai Bo Rasmussen fortæller om sit liv til Søren E. Jensen.

Forførerens dagbog 9
Jesper Christensen læser 9. afsnit af Søren Kierkegaards beretning om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse. I dette afsnit, der indledes med et lille brev, fortsætter Johannes sine planer for forførelsen af Cordelia, selvom de nu er forlovede. Strategien går ud på at gøre Cordelia led og ked af det småborgerlige hykleri i forlovelsen, at få hende til at befri sig, så hun for alvor kan erobres som et frit menneske uden konventionernes bånd. Ud over hendes kritiske selvstændighed handler det for Johannes om at vække hendes erotiske potentiale.

Romantikkens klaverkomponist Chopin
Chopin er nok alle tiders mest romantiske klaverkomponist. Historierne om den sarte, drømmende, romantiske komponist er mange. I en lille udsendelse om Chopin skal vi høre om hans år i Paris i de store private saloner, som næsten var de eneste steder, man kunne opleve ham spille, offentlige koncerter gav han kun få af. Vi skal også høre om det fatale ophold på Mallorca sammen med hans elskerinde George Sand i en lang og kold vinter med evigt regnvejr og blæst, hvor han blev mere og mere syg, og ingen ville hjælpe et menneske med svindsot.

Science Stories: Er vi tæt på at finde liv udenfor jorden
Er vi tæt på at finde liv uden for jorden? Podcasten Science Stories taler med Professor Kai Finster fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet om mulighederne for at finde liv uden for Jorden i nær fremtid. I løbet af de sidste få år har man opdaget flere tusinde nye planeter, og astronomer har fundet adskillige planeter i samme størrelse og afstand til deres lokale stjerne som jorden. Samtidig intensiveres jagten på liv i vores eget solsystem, hvor Mars kun er en af flere kandidater for at finde liv uden for jorden.

Science Stories: Krateret under isen
Under Grønlands indlandsis ligger to gigantiske meteorkratere. Er det disse meteornedslag, som kortvarigt bragte istiden tilbage tidligt i den mellemistid, som vi er i nu? Svaret på det spørgsmål ligger måske i nogle smudsige lag af indlandsisen geolog Kurt Kjær er på vej til Grønland for at samle prøver.
 

Forsidefoto: Anne Eggen