Den2Radio - Uge 35 - 2021

Udsendelse d.28.august - 3.september. 2021

Intermetzo.
Georg Metz tager fat i en kronik i Politiken som lektor Marianne Stidsen skrev forleden. Hun er medlem af det danske Akademi.  I kronikken kaldte hun regnbueflaget for et ekstremistisk symbol. 

Det europæiske hus - mellem trusler og håb 13
De europæiske socialdemokratier er i krise, og i flere lande kæmper de for at overleve. For eksempel fik det tyske SPD ved sidste forbundsdagsvalg i 2017 det dårligste resultat siden Anden Verdenskrig - og samme år fik det franske ”Socialiste” det dårligste valg nogensinde ved præsidentvalget: 6 procent. Kun i Danmark og Portugal klarer socialdemokraterne sig godt. Niels Fuglsang, der siden 2019 har været medlem sf Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet sætter navn på årsagen: globaliseringen. Det er denne uges udgave af Det europæiske Hus.

Covid pandemi, økonomi og ulighed mellem mænd og kvinder - 1
I dette første program af to skal det handle om europæisk makroøkonomi efter Covid pandemien, for det har været dyrt at lukke det europæiske kontinent ned i flere omgange. Den pris har vi ikke alle sammen betalt, den er blevet betalt af visse sektorer og udvalgte grupper på arbejdsmarkedet. De helt store økonomiske tabere ser ud til at være EU’s kvinder. den2radio har taget tre økonomer med på råd for at forstå, hvorfor det lige var kvinderne der blev sorteper og om den meget dyre økonomiske hjælpepakke Europa er ved at implementere, overhovedet kan bruges til at få de økonomiske hjul i gang igen.

Kunsttimen med Hans Gammeltoft-Hansen
Denne udsendelse er fyldt med stof til eftertanke... Den handler meget om at gøre sig umage på den ene eller anden måde. Nogen gør det for at være perfekt, andre gør det, fordi de simpelthen ikke kan lade være.
Hans Gammeltoft-Hansen, der er kendt for at gøre sig meget umage ....med sin disputats, med sit arbejde som Folketingets Ombudsmand og som musiker, tager os igennem sine overvejelser. Studievært er Mikael Jensen

Ladies of folk 3
Afsnit tre i Ladies of folk- serien om folk- og countrymusik og de fortællinger om kærlighed, whisky, fængsler, drømme, døden og djævlen, som musikgenren er fyldt med. Afsnittet handler blandt andet om en vagabondkonge - ‘The Last of the Hobo Kings’. Steam Train Maury, som han hed i hobo-verdenen, havde helt fra barnsben jernbanernes summen i blodet. Da han døde i 2006, bragte nogle af de største amerikanske medier hans nekrolog. Hvordan dét hænger sammen, er noget af det, Kristina Svith Villadsen og Evelina Gold giver svar på. De to er Ladies of Folk.

Anslag - august 2021 - 4
Jacques Berg har mødt nogle søde, gamle damer på gaden – eller var de nu så søde? Hvad har USA og Israel til fælles? Hvad kan en venstre hånd og dens fem fingre bruges til? Ugens Anslag fra Sydfrankrig.

Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen. Tordenkalven
I Pharaos Klassikere i denne uge skal I høre om en kendt, nærmest mytologisk skikkelse i Himmerland i gamle dage. Det er Tordenkalven, sådan som han optræder i en af Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier.

Refleksioner
’Møde med en Marlboroman’ - det kalder Peter Zapffe sin selvoplevede fortælling i podcasten Refleksioner. Peter Zapffe har sat ord på en rejse og et tilfældigt møde, hvor besværlig rejseinformation og korte sætninger udgør Refleksionen.

Islamiske dynastier og kunst 7
den2radio har sammen med Davids Fond og Samling produceret en række udsendelser, der fortæller om de islamiske dynastiers historie og kunst fra profeten Muhammads tid. De omtalte kunstværker findes på Davids Samling i København og kan også ses beskrevet på museets hjemmeside. Denne gang handler det om tuluniderne og fatimiderne i først og fremmest Egypten og dem fortæller professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Københavns Universitet om. Det var en tid hvor Cairo blomstrede økonomisk, politisk og kunstnerisk.

Miniportræt af og med Rachmaninov
I denne uge præsenterer Kirsten Rønn et miniportræt af og med komponisten og klavervirtuosen Sergej Rachmaninov. Han indspillede helt usædvanlig mange plader for sin tid - først og fremmest med sin egen musik og det er de indspilninger der kommer uddrag af, indspilninger optaget mellem 1929 og 1940.

Foto: den2radio