Den2Radio - Uge 35 - 2022

Udsendelse d.27.august - 2.september. 2022

InterMetzo
Georg Metz griber fat i den eksisterende groteske situation, hvor Inger Støjberg fanger tidligere medlemmer af Dansk Folkeparti til sit nydannede parti Danmarksdemokraterne. De populistiske bølger der hhv skvulper og raser i den gamle og nye verdens demokratier kendetegnes ved at, populisterne først og fremmest drager de klassiske institutioner i tvivl og åbenlyst ringeagter værdierne.     

Teatermagasinet Kastesigten til teaterfestival i Finland
den2radios teatermagasin Kastesigten er tilbage. Sæsonens første program skal dog ikke handle om alle de mange premierer, der i denne tid indvarsler sæsonen 22/23, men om en finsk teaterfestival, som vores medarbejder besøgte i sommerens løb. Hør mere om Tampereen Teatterikesä i Kastesigten.

Refleksioner
Refleksioner - vores podcast med selvoplevede historier er igen på banen. Peter Zapffe læser sine egne historier og denne gang hedder den ’Dødssejleren’. En dreng pjækker fra skole og nyder årets første kælkedag. Både pjæk og hjemmelavet kælk er store begivenheder for en 10 årig.

Kais historie 8
I det 8. afsnit om Kais historie fortæller Røde Kai om sit liv i 70’erne. Kai har en swinger klub på Roskildevej og er nu selv blevet prostitueret! Jo, det går vildt til i Søren E. Jensens historie om Røde Kai fra Vesterbro. Serien om Kai Bo Rasmussens farverige liv i 70erne er blevet til i samarbejde med Gyldendal, som også har udgivet bogen.

Leonard Cohen og Bob Dylan
den2radio ligger inde med en podcast, som vi sender i denne uge. Erik Kramshøj producerede den for små 10 år siden, og der kan I høre hvordan Leonard Cohen og Bob Dylan viser deres gensidige inspirationskilder, og hvordan de låner og lader sig inspirere af hinanden. 

Mit livs legende
Forfatter og redaktør Henrik Wivel har for Det danske sprog- og litteraturselskab været med til at redigere og kommentere en tekstkritisk udgave af Johannes Jørgensens store erindringsværk ’Mit livs legende’, der blev udgivet første gang i årene 1916 til 1928 og som tegner et fantastisk billede af dansk og internationalt kulturliv omkring år 1900.
De åbenhjertige erindringer og bekendelser dækker blandt andet forholdet til Georg Brandes og hans kreds, persongalleriet omkring det symbolistiske tidsskrift ”Taarnet” og opbruddet fra kone og børn i 1913, og forfatterens konvertering til katolicismen er et af erindringsværkets vigtige omdrejningspunkter.

Pharaos Klassikere, Herman Bang 
Herman Bangs søndagskronik i Nationaltidende 21.3.1880 begynder som en af hans sociale reportager, der handler om fattig-begravelser på samlebånd, men slutter med en kritik af præsternes begravelsestaler byggende på ukendskab til den afdøde, der også ved kendte og velhavende menneskers begravelser kan kaste et falsk og forlorent skær over det hele.

Klassisk på nettet. Fransk musik
Klassisk på nettet er en times musik med korte omtaler af værkerne og musikerne, og i denne uge er det fransk musik der er på programmet. Musik af blandt andre Satie, Debussy, Ravel, Poulenc og den frankofile argentiner Piazolla.

Verden af i går 14
I det stille begynder Stefan Zweig under 1. verdenskrigs rasen at samle de ligesindede ånder, der også er imod krigen, men ikke kan komme til orde under hadets vanvittige regimente. De er ikke mange, for blandt andre Tysklands førende forfattere Hauptmann og Dehmel – og med dem mange andre – har helt overgivet sig til krigspropagandaen. Men Romain Rolland opholder sig i Schweiz og arbejder for Røde Kors, mens han sammen med Zweig forsøger at oprette en forfatterkonference med henblik på en åndelig europæisk genopbygning efter krigen.  Det ser imidlertid ikke ud til at kunne lykkes foreløbigt.

Foto:  den2radio