Den2Radio - Uge 35 - 2023

Udsendelse d.26.august - 1.september. 2023

InterMetzo
Georg Metz taler om det næppe så overraskende ministerskifte: partiformand Jacob Ellemanns definitive udspring af skab. Mon projektet er bæredygtigt? Og tilstrækkeligt til at Venstre ikke behøver at vende hjem, men vil videre. Kan bondepartiet overleve som en filial til Socialdemokratiet nu med Moderaterne. Vejen videre med SVM er given, men ikke nok til at gøre Venstre og Ellemann i et usynligt ministerium, han ikke elsker, store igen.

Sophia-samtaler 23: Hvad er miningen med skolen?
Den radikale politiker Lotte Rod har sammen med Marianne Jelved sat et arbejde i gang omkring udvikling af en grøn betænkning, inspireret af Den blå Betænkning fra 1960-61. I denne Sophia-samtale nr. 23 med Jens Raahauge indvier Lotte Rod os i sit ønske om at genstarte skolepolitikken, så skolen igen får en egenværdi, hvor pædagogiske samtaler med lærere og pædagoger kan genfinde den skole, der tager udgangspunkt i det, der er meningen med at holde skole.

Pharaos klassikere: Skjænkestuen af M. A. Goldschmidt
Forfatteren Meir Aron Goldschmidt udsendte i 1846 – året efter sin debut med romanen ”En Jøde” – en samling fortællinger, og den indledende fortælling er delt i 4 kapitler under fællestitlen ”Erindringer fra min onkels hus”. Goldschmidts onkel var ligesom hans far købmand i Vordingborg, og debutromanen forgår også i barndomsmiljøet i den sydsjællandske provinsby. Beskrivelsen af den store købmandsgård begynder med skjænkestuen, som er den første fortælling, vi skal høre i Pharaos Klassikere, for den velhavende købmand var også skibsreder, brændevinsbrænder, tømmerhandler og meget andet.

Kort men godt: Musik, musikere og - hva´ koster det? På besøg hos KODA
TV2 hedder rummet de sidder i og den ene væg er dekoreret med et kæmpe foto af det gamle, men stadig aktive og turnerende orkester. Foruden pladeomslag af alle deres udgivelser gennem tiden. For sådan er det hos KODA organisationen der varetager musikernes og komponisternes økonomiske interesse. Som en hyldest til musikerne er deres forskellige møderum opkaldt og udsmykket med fotos af personer eller bands, der har gjort sig bemærket i branchen i dette tilfælde TV2.

The Byrds 3
The Byrds var i 1960’erne dem der satte strøm til folkemusik og i denne 3. podcast om den amerikanske rockgruppe hører vi foruden The Byrds Buffalo Springfield, The Hollies, Crosby Stills Nash og Judy Blueeyes - alias ikonet i amerikansk folkemusik, Judy Collins. The Byrds´ videreudvikling får i løbet af sluttresserne endnu større betydning for rockmusikkens absorbering af og integrering i andre musikformer. Det er den2radios Erik Kramshøj der står for serien.

Oplever’n 10
Så er Oplever’n igen taget i byen og denne gang for at smage på en hel masse ting. Det de skal smage, kommer fra restauranter fra den høje hylde men også fra den helt lave hylde - det er altid godt med nogle skarpe kontraster side om side. Men de smager også på en række øl fra det store udland, og til sidst læser de rockstjernen Bono’s selvbiografi, som ikke er helt typisk for sin genre.

Talebobler: Blåvand fyr og islandske ryler
den2radio’s Egon Clausen har været på vandring i det vestjyske landskab og har sendt sine talebobler ind til redaktionen så vi kan få glæde af at høre hvor ham fortælle. Her er han standset ved udsigtsplatformen ved fyrtårnet ved Blåvands Huk. Det er en dag i begyndelsen af maj, og det blæser.

Christianshavns jubilæum
I 2018 havde Christianshavn 400 års jubilæum. I den anledning tilrettelagde den2radio en podcast på 6 små historier som vi nu genudsender. Et mylder af historier, begivenheder og menneskeskæbner er der at vælge mellem og her kommer:
1) 1618 Christianshavns anlæggelse påbegyndes. Historiker og forfatter Anders Bjørn fortæller,
2) Vor Frelsers Kirkes klokkespil. Organist og klokkenist Lars Sømod demonstrer klokkespillet i tårnet.
3) Børnebyen. Eskild og Coco på 5 år samt børnehaveleder Trine Holmgreen fra Krudthuset fortæller om den nye Børneby fra 2016 på Trekantgrunden.
4) Vagthuset.  Asbjørn Kaasgaard fra Christianshavns Lokalhistoriske Forening og Arkiv fortæller.
5) Grønlænderskulpturerne af Sven Ratzack fra 1938 på Christianshavns Torv hvor også Jane Lytthans medvirker.
6) Appelbys Plads. Historiker og forfatter Anders Bjørn fortæller.

Klassisk på nettet Klipper og bjerge
Komponister er ofte inspireret af naturens mirakler: årstidernes skift, et vandløbs rolige rislen, havets aggressive skumsprøjt og høje bølger, berusende dufte, skove og træer og meget mere.  Denne Klassisk på nettet har klipper og bjerge som tema: Klippelandskaber, høje bjerge, mindre bakker…  fredelige, imponerende, smukke og dødbringende. Vi hører musik inspireret af Bloksbjerg, Golgatha, Jotunheim, Alperne og mange flere bjerge og klipper. Musikken er af bl.a. Edvard Grieg, Richard Strauss, Johan Sebastian Bach og Schubert.

Foto: den2radio