Den2Radio - Uge 36 - 2018

Udsendelse d. 1. - 7. september. 2018

InterMetzo 
Georg Metz kommenterer Donald Trumps manglende respekt for den netop afdøde senator John McCain. Han sagde eller skrev på twitter: ’Han er ikke en krigshelt, han lod sig tage til fange. Jeg kan lide dem der ikke lader sig tage til fange’. Trump var ikke selv ikke i krig, han slap for Vietnam og lod sig kassere pga en hælspore. 

Håndværk, stukkatørens arbejde
Tal fra undervisningsministeriet viser et fald i unge der søger faglige uddannelser i perioden 2014-17. I dag er søgningen under 20 % af en årgang, det er langt under de 25% , som et flertal i folketinget har sat som mål i 2020. Den2radio fortæller i reportager og en række håndværk i serien håndværk og fremtidens automatiserede arbejde. Denne gang drejer det sig om stukkatørerns  arbejde. Måske er der nogen der gerne vil være stukkatører? Stukkatørerens arbejde kan ses, når man kigger op i loftet , op på facaden,rundt om vinduerne og over dørene. Dér finder du stukken. Det er med andre ord udsmykning som man bl.a. finder i kirker, på slotte, i ældre lejligheder og villaer og store officielle bygningsværker. Den2radio har besøgt et af de 3 stadig eksisterende stukkatørfirmaer,  og her har vi fanget  lyden, forklaringen og historien om stukkatørens arbejde.

Norden i Europa 1
I denne uge indleder den2radio en ny programserie, ”Norden i Europa”. Her lægges brikkerne til den nordiske identitet set i europæisk sammenhæng; historisk og aktuelt. Kristendommen kom med tyske og engelske missionærer. Demokratiet er hentet i Grækenland og parlamentarismen i England. Lighedsidealet skyldes blandt andet franske og tyske filosoffer. En inspiration gennem århundreder tilpasset nordisk mentalitet og kultur. Men den politiske og kulturelle påvirkning er også gået den modsatte vej ligesom Middelalderens pilgrimsrejser; i nyere tid med stigende styrke. Og ikke begrænset til Europa: ’Den nordiske Model’ er forbillede for bl.a. Obamacare med hyppige henvisninger til det nordiske sundhedssystem. Frankrigs præsident Macron fremhæver modellens tryghed som forudsætning for større fleksibilitet på det stive franske arbejdsmarked og dermed højere vækst og beskæftigelse. Den første udsendelse i serien har Ove Weiss kaldt ’Macron har set Nordlyset’.

Birgit Nilsson 100 år
2018 er 100 året for Birgit Nilssons fødsel. En af alle tiders største dramatiske sopraner. Hun voksede op på landet i Skåne i nærheden af Båstad og havde bare den der naturstemme. Hun sang og sang fra før hun kunne gå, men ingen kunne forestille sig den verdenskarriere, der lå og ventede på hende. Hun arbejdede på gården og på marken og i hjemmet, malkede køer og lugede roer, men fik så endelig som 23-årig en chance for at søge ind på Opera Akademiet i Stockholm og fik den ene af 2 pladser. Aftenen før hun rejste til Stockholm malkede hun køerne for sidste gang. Efter debut'en på Operaen i Stockholm gik rygtet om den utrolige stemme rundt i Europa og hun lagde operahusene ned med sin kolossale stemmekraft, overskud og skønheden og fleksibiliteten i stemmen. den2radio har besøgt hendes barndomshjem der nu er museum.

De udødelige 9
Serien ’De udødelige’ om aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne sendte den2radio første gang i 2012. I denne uge fortæller den 90-årige revolverdrejer Niels Thomsen om sit liv som arbejdsdreng og arbejdsmand i det meste af 1900 tallet, og han reflekterer over nyhedsudsendelser, der taler om besparelser og samtidig opfordrer til forbrug. Den funktion som revolverdrejer findes for længst ikke i arbejdslivet, det klarer den tekniske udvikling, så det er interessant at høre, hvordan det arbejdsliv var engang.

Lyden af litteratur
Litteratur er ikke bare tekst men også lyd og sanselighed. Disse aspekter af den ellers skriftbaserede udtryksform træder dog ofte i baggrunden, når vi taler om den. Det er dog måske ved at ændre sig i takt med at lydbøger og andre lydlige litteraturformer i det seneste årti er blevet meget mere udbredte. Mobile streaming¬-eller downloadtjenester som Storytel, Mofibo eller Audible forandrer litteraturmarkedet, mens bibliotekerne også i stigende grad udlåner litteraturen i lydlige formater. Men hvad betyder det så for vores forståelse for litteratur? Får man lige så meget ud af at lytte til en lydbog, mens man kører bil, som når man sidder i lænestolen med en almindelig bog foran øjnene? Er lydbogslæsere dovne læsere, eller er lydbogen simpelthen fremtidens litterære medie? I løbet af udsendelsen undersøger fem studerende fra litteraturhistorie på Aarhus Universitet lydbogen og dens plads i det moderne kulturliv.

Året har 16 måneder, september
I 1986 udgav Henrik Nordbrandt digtsamlingen ’Håndens skælven’, men ingen kunne ingen have forudset, at hans firelinjede digt om årets seksten måneder ville blive folkeeje. Årets tolv måneder er de velkendte, men den skrækkelige november repeteres fire gange. Det er imidlertid en kendsgerning, at årets gang altid har haft stor betydning for Henrik Nordbrandt og påvirket ham både som menneske og som digter.  ’Året har 16 måneder’ bygger på en række samtaler mellem Henrik Nordbrandt og den nu afdøde journalist Jens Winther.  Vi er i september måned og de taler om denne lidt deprimerende måned, sommeren er jo slut.

Mark Twain 2
Mark Twain var en af 1800 tallets helt store forfattere, skaber af Huckleberry Finn og et væld af andre romaner, noveller og essays. Han havde usædvanlig sans for det skæve og underfundige, og den2radio’s Jens Lohmann kigger på journalisten og forudsætningen for forfatteren Mark Twain. Kravene til journalistik i 1860’ernes USA var ikke præget af smålige hensyn til etik og præcision som i dag. Bladvirksomhed var en forretning, der skulle sælges aviser, og hvad solgte? Underholdning og spænding baseret på kendsgerninger, sådan nogenlunde som det er i dag ofte uden hensyn til generende kendsgerninger. Det var hvad den 26-årige forfatterspire Mark Twain blev oplyst om, da han fik tilbudt jobbet som reporter til den fyrstelige hyre af 25 dollars om ugen på en af de lokale aviser i den sprudlende og kaotiske sølvmineby Virginia City i det fjerne næsten ubefolkede Nevada dengang i 1862.