Den2Radio - Uge 36 - 2020

Udsendelse d. 29.august - 4.september.2020

InterMetzo 
Georg Metz tager fat på politikernes sidste træk – indvandrerdrengene - som skulle gøre livet utrygt for borgerne. Det står ikke lysende klart hvem indvandrerdrengene er. Kun indvandrerdrenge der generer folk i S toget og opfører sig åndssvagt. Både statsministeren og Venstres formand siger, at vi ikke vil finde os i det. Stærke ord fra landets suveræne statsminister, der altså udpeger en identificerbar skyldig fjende uden konkret signalement.  

Christianshavn 400 år
For 2 år siden i 2018 havde Christianshavn 400 års jubilæum og i den anledning havde den2radio tilrettelagt en podcast med 6 små historier, der giver et lille indblik i bydelens historie. Et mylder af historier, begivenheder og menneskeskæbner og vi genudsender de 6 podcasts over de næste uger. Den første handler om året 1618 hvor Christianshavns anlæggelse begynder. Det er historiker og forfatter Anders Bjørn, der fortæller.

Anslag 3
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå og sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer, og det bliver han heldigvis ved med, og de er produceret til den2radio, så lytterne kan glæde sig til at det er dusinvis og nu og da tusindvis af anslag som han beskriver verden med som den ser ud fra hans landsby i Luberon i Provence, hvor han har boet i årtier.

Når dyreambulancen kommer
For mange er vores vilde dyr en given ting, som vi i dagligdagen ikke skænker mange tanker, mens vores fælles fauna for andre er af så fundamental betydning, at de gerne bruger en stor del af deres fritid på at redde tilskadekomne dyr i naturen og i byerne. Hør ambulancefører hos Dyrenes Beskyttelse René Thurø fortælle om glæden ved jobbet som frivillig dyreredder.

Chopin, romantikkens komponist
Chopin er nok alle tiders mest romantiske klaverkomponist. Historierne om den sarte, drømmende, romantiske komponist er mange. I denne lille udsendelse hører vi om hans år i Paris i de store private saloner, som næsten var de eneste steder, man kunne komme til at høre ham spille, offentlige koncerter gav han kun få af. Vi skal også høre om det fatale ophold på Mallorca sammen med hans elskerinde George Sand i en lang og kold vinter med evigt regnvejr og blæst, hvor han blev mere og mere syg, og ingen ville hjælpe et menneske med svindsot.

Ronkedorerne : Blå vinter - Mens tid er - Klubben - Sædelighedsfejden og Den etiske Andersen
den2radio’s Ronkedorer har været samlet igen efter sommeren: Egon Clausen, Nikolaj Ifversen, Jens Raahauge og Georg Metz og sammen har de som altid hver en faglitterær bog med. Det er Kaare R. Skous ’Blå vinter - det borgerlige Danmarks kollaps’, ’Mens tid er’ som er essays af Niels Birger Wamberg, ’Klubben’ af Mathilda Gustavsson, ’Sædelighedsfejden’ af Cecilie Bønnelykke og ’Den etiske Andersen’ som faktisk er en undervisningsbog af Tony S.Andersen og Anne-Marie S. Christensen.

H.C.Andersen: To jomfruer
Den ugentlige H.C.Andersen er ’To jomfruer’. ’Den europæiske nødvendighed’ tales der om i eventyret, som var det et indlæg i en evig EU-debat. I hvert fald henviser det til en forordning man må underlægge sig. Det vil brolæggerjomfruen ikke – med alvorlige konsekvenser til følge. Det er Kirsten Walther der læser det.

Billeder fra et liv 7
Billedkunstneren Pia Schutzmann læser selv fra sin erindringsbog ’ Billeder fra et liv’, og i sidste afsnit skal vi bl.a. høre om hendes elskede lærer på Kunstakademiet grafikeren Palle Nielsen og om hendes oplevelser som anerkendt og efterspurgt portrætmaler.

Nostalgi er ikke, hvad det har været: Coverversioner
Erik Kramshøj har i forbindelse med begrebet ”Coverversioner” brugt en del Jimi Hendrix-musik og har funderet over begrebet ”Quicksand” i rockteksterne – og musik fra dengang kommer der masser af.

Foto: den2radio