Den2Radio - Uge 36 - 2023

Udsendelse d.2. - 8. september. 2023

InterMetzo
Georg Metz filosoferer over filminstruktøren Lars von Triers udtalelse forleden om at russiske liv også betyder noget. En skudskade er ikke afhængig af den ramtes ophavsnation. Død og kvæstelser, smerten og fortvivlelsen har for manden i marken ikke noget at gøre med krigens mere eller mindre forbryderiske baggrund, vilkårene er i den forstand ens på begge sider.

Sophia-samtale 24 - pejling af dannelse: At sætte sig ind i andres tænkemåder.
Sofie Riis Endahl debuterede for seks år siden som forfatter med ungdomsbogen Sindstequila og har siden fået udgivet seks romaner mere. Hun studerer på syvende semester machine learning, kunstig intelligens på universitetet. Med afsæt i det krydsfelt mellem analog litteraturskrivning og digital udvikling af algoritmer, som hun arbejder i, har Jens Raahauge inviteret hende til en samtale om de forskelle og ligheder, der gør sig gældende for hendes kreative arbejder. Og så ønsker hun, at der kommer fokus på en øget oplysning – blandt andet om forskellen på kunstig intelligens og sociale medier.

Orange festivalen 2023.
I Orange midt i Rhônedalen i Frankrig var hovedbegivenheden en særlig opsætning af Bizets opera Carmen med den fransk-canadiske kontra alt Marie-Nicole Lemieux og tenoren Jean-François Borras i de to hovedroller. Jesper Tang rapporterer fra festivalen, der gennem hele juli måned også havde besøg af internationale solister som pianisten Evgeny Kissin, Scala Operaens ballet, den algierske tenor Yusif Eyvazon og sopranen Anna Netrebko – samt en overrumplende flamenco og for anden gang i Orange en kvindelig dirigent Clelia Cafiero.

Pharaos klassikere: Tømmerpladsen af M. A. Goldschmidt.
I sidste uge begyndte Karsten Pharao på den fortælling af M.A.Goldschmidt, der hedder ”Erindringer fra min Onkels Huus”. Forfatterens onkel var en jødisk storkøbmand i Vordingborg, og i sin ungdom tilbragte nevøen mange af sine ferier hos onklen, som var købmand i datidens store stil, det vil sige ikke bare købmand og spækhøker, men også brændevinsbrænder, tømmerhandler og skibsreder. I første del hørte vi om en fast gruppe alkoholikere, der holdt til i skænkestuen. I denne uge udspiller en dramatisk kærlighedshistorie sig på tømmerpladsen. Og tidsmæssigt befinder vi os altså i midten af 1800-tallet.

Antikkens metafysik 2. 
I sidste uge gensendte vi den første af fire podcast om antikkens metafysik, og der fortalte professor Kristian Larsen fra Københavns Universitet, hvad der egentligt skal forstås ved begrebet ”metafysik”. I denne podcast udlægger Kristian Larsen Heraklits tanker om verdens modsætningsfulde opbygning. En tanke som griber tilbage til Anaximanders tankeunivers, som blev berørt i første program.

The Byrds 4
The Byrds var fornyer og innovator af forskellige genrer inden for rockmusikken: Folkrock, spacerock, psykedelisk rock og countryrock, som er den genre vi skal høre om i denne uge. The Byrds havde sin storhedstid i 1960’erne, da de lagde ud med at sætte strøm til Bob Dylans akustiske guitar og det er den2radio’s Erik Kramshøj, der fortæller.

Sofiebadet på Christianshavn
I 2018 havde Christianshavn 400 års jubilæum, og i den anledning producerede den2radio en række podcast, som vi nu genudsender, og denne gang skal vi høre om badeanstalten i Sofiegade kaldet Sofiebadet. Den stod færdig i 1909 med 14 brusekabiner for mænd og 6 for kvinder samt 2 badekar. Et offentligt bad var tiltrængt, for Christianshavn var fyldt med slumlejligheder, og der var selvfølgelig ikke bad i de gamle lejligheder. En stor gruppe frivillige har knoklet for at få Sofiebadet op at stå på et bæredygtigt grundlag, og i dag er der både kurbad og Hamam, et tyrkisk bad med varme sten og skummende sæbemassage.

Refleksioner: Et gensyn og Hitlerstenene
Refleksioner rummer denne gang 2 tekster, som sædvanlig skrevet og oplæst af Peter Zapffe.
Den ene Refleksion hedder ’Et Gensyn’ og er et gensyn mellem en kvinde og en mand efter en fælles vens begravelse. Det får kvinden til at erindre fortiden. Det er glimt fra en tid med uforpligtende venskab, stoffer, kærlighed og sex. Den anden Refleksion med navnet: ’Hitlerstenene’ er en rejse til Sverige, der trækker spor til en ikke særlig flatterende fortid og en form for genbrug.

Skærgårdsmusik
Den svenske jazzsanger og tekstskriver Josefine Cronholm er gæst i studiet hos Claus Westh fra Radio Jazz, og hun fortæller om de inspirationer og musikalske intentioner, der ligger bag hendes – og Paolo Russo og Thommy Anderssons cd, “Archipelago.

Foto: den2radio