Den2Radio - Uge 37 - 2017

Udsendelse d.9. - 15.september. 2017

Velkommen til den2radio og til en række programmer direkte på radiofladen i denne uge samt flere tusind som I kan finde i vores 7 kategorier.  De er lige til at podcaste og det er ganske gratis, public service i sin yderste konsekvens. Men vi har jo også en ’Støt den2radio-knap’ som lytterne også gerne må benytte sig af. den2radio er udelukkende støttet af fonde og er non-kommerciel, så lidt støtte fra vores lyttere vil blive modtaget med glæde.

Intermetzo
Georg Metz har i denne uge givet sit Intermetzo overskriften: ’De ubekvemme rettigheder. Når regeringer vil revidere menneskeligheden’. Erfaringer om krig og diktatur, om statsløse og tusinder på flugt satte skub i en nyformulering af grundlæggende principper. Rettigheder måtte i ånd og bogstav opfattes som universelle, men de smukke hensigter nedfældet på papir har ikke været tilstrækkelige, har historien vist.

Europæiske ideers historie
Det de færreste tænker over i dag er, at det kanoniserede billede af kristendommen, som står tilbage i dag, er et produkt af en lang og blodig kamp om retten til at definere det kristne budskab. Gennem teologiske diskussioner og sværdslag blev kristendommen formet til det, der står tilbage i dag. I podcastserien Europas Idehistoriske Rødders tredje udsendelse får du et indblik i, hvad der har formet kristendommen og hvilken antik arv kristendommen er bygget på. 

Museer skaber viden 
Når man bygger nyt, skal man sikre sig, at der ikke bliver ødelagt fortidslevn, og derfor skal der i mange tilfælde laves en arkæologisk undersøgelse. I forbindelse med anlæggelsen af en hal fandt Museum Sydøstdanmark sporene efter et palisadeanlæg fra bondestenalderen. I udsendelsen fortæller arkæologerne Mette Madsen og Pernille Sloth om fundet og placerer det geografisk.

Høstmarked
Høstmarked er overskriften på et indslag som tager lytteren med til høstmarked på Grantoftegaard ved Ballerup. Gården ligger ved den lille museumslandsby Pederstrups gadekær, og alle sejl var sat til for at genskabe følelsen af at være en del af fordums sommertid - hvis man lukker øjnene kan man næsten høre sig hensat til høstmarkedet i Herman Bangs berømte roman ’Ved Vejen’.

FDB Møbler 2
I år er det 75 år siden virksomheden FDB Møbler blev grundlagt, da FDB oprettede et møbelkontor med Børge Mogensen som leder, og på den2radio har vi interviewet møbeldesigner Thomas E Alken om arbejdet og de tanker der ligger bag.  Udgangspunktet er rationel produktion og fornuftig produktionstanke med opmærksomhed på dagligdagen og daglig brug, det liv der skal leves og levende mennesker. Det er det der gør, at møblerne får en lang brugsværdi og går i arv til næste generation.

Frederik Dessau
D.15.september fylder forfatter, dramaturg, programmedarbejder og meget mere Frederik Dessau 90 år. Han har været fast tilknyttet den2radio og vi har mange af hans essays liggende, så vi sender et af de vigtige, som efterhånden i denne vilde støjende verden må tiltale flere og flere: ’Lyden bag alle lyde – stilhed’.

Forførerens dagbog 8
Skuespilleren Jesper Christensen læser Forførerens dagbog for den2radio og nu er han nået til 8. afsnit af Søren Kierkegaards beretning om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse

Skak 3
I det 3. og sidste afsnit af ’Træk af den danske skakhistorie’ beskriver Rasmus Blædel Larsen computernes udfordring af de bedste skakspillere og hvordan det endelig lykkedes IBM og et meget ungt hold af programmører at besejre verdensmesteren. Vi får også taget behørig afsked med Bent Larsen og trukket linjerne i dansk skak op til i dag. Afslutningsvis nævnes en række aspekter af skakken, som lytteren selv må opsøge hvis det har interesse. Dem er der links til på programmets hjemmeside.

Capriccio
Richard Strauss komponerede i 75 af de 85 år han levede, et enormt skabende livsforløb. Vi skal høre om ham og hans sidste opera Capriccio, som blev uropført i München i 1942 midt under 2.verdenskrig. Operaen er en kammeropera, nærmest en opera i operaen og den begynder med en sekstet for strygere, en meget smuk og meget usædvanlig indledning til en opera.

Foto: Anne Eggen