Den2Radio - Uge 37 - 2019

Udsendelse d.7. - 13. september. 2019

Intermetzo
Georg Metz har til ingens undren kastet sig over præsidenten for USA og hans løgne, der i toppen af den statistiske skala over hyppighed fortrinsvis har drejet sig om indvandring og Obama, den afskyede forgænger, som han tilsyneladende er besat af. Ifølge CNN løj Trump lodret eller fremførte falske eller misvisende påstande 328 dokumenterede gange på 6 undersøgte uger, hvilket er 7,8 løgne om dagen.

Det europæiske hus 2
’Europa som idé, som vilje og symbol er i færd med at falde fra hinanden for øjnene af os’, hed det i et manifest, der blev offentliggjort et stykke tid før EU-parlamentsvalget i maj. Manifestet, der var underskrevet af 30 af Europas fremtrædende forfattere og filosoffer sluttede med ordene: ’Derfor kan vi heller ikke tillade os at give op’. Jørgen Johansen taler med forfatteren Jens Christian Grøndahl, som var en af underskriverne på manifestet.
Og så har politisk analytiker Ove Weiss en kommentar med overskriften ’Tyrkisk peber i såret’ for d.10. juli midt i sommervarmen, hvor politikerne samlede kræfter efter to valgkampe først til EU-Parlamentet derefter til Folketinget faldt en afgørelse ved EU-domstolen i Luxembourg, som kan vise sig ubekvem for det udlændingepolitiske strammerflertal i Folketinget. Sagen om familiesammenføring gik videre til Østre Landsret, som pga usikkerheden om Tyrkiet-aftalerne bad EU-domstolen tage stilling. Danmark tabte sagen, og dermed blev grundlaget for mange års udlændingepolitisk praksis kendt ulovlig.

Europas idéhistorie ’konkurrence’
den2radios serie ’Europas idéhistorie’ i 10 afsnit fokuserer i denne uge på konkurrence. I udsendelsen kan du høre, hvordan konkurrencementaliteten kom til udtryk i den antikke bystat og det romerske imperium, og hvordan kappestriden som konkurrence har været og stadig er en væsentlig dynamo i udviklingen af de samfund og den kulturproduktion, som Europas identitet er bygget af. I programmet medvirker professor emeritus Ole Fogh Kirkeby, lektor Peter Fibiger Bang, ph.d. Birgitte Holten, lektor Jan Pedersen og professor mso. David Budtz Pedersen.

Kort men godt - Facebooks fristelser
Facebook blev grundlagt i 2004 som en drøm om frihed. Nu skulle alle og enhver have lov til at udtrykke sig frit. Alle skulle kunne sige alt, og der var stor begejstring i vide kredse, men som det så ofte går, ender drømmen om den grænseløse frihed i sin modsætning. I dag er Facebooks smukke drøm om frihed for alle endt som et reklamefinancieret system der overvåger sine brugere, censurerer deres tekster og manipulerer med deres verdensbillede. Det er Egon Clausens kommentar om at sige nej til facebooks fristelser.

Wilhelm Tell – helt uden at ville det
Jesper Tang har produceret denne reportage fra opførelsen af Rossinis sidste og sjældent spillede opera Wilhelm Tell i det romerske amfiteater i Orange, Sydfrankrig. ’Et forræderi’ mener stadig mange elskere af Rossinis belcanto-operaer: De begræder fraværet af Rossinis sædvanlige bravurstykker og falsetsang. ’Eviggyldig musik’ kaldte Wagner derimod kompositionen, der da også klart lægger op til den store, romantiske opera. Det er i dette spændingsfelt, at direktøren for den franske musikfestival Les Chorégies, Jean-Louis Grinda, har iscenesat forestillingen, der også markerer 150-året for denne, Frankrigs ældste friluftsfestival. I udsendelsen høres klip fra generalprøven på Wilhelm Tell i Orange i juli 2019  og klip fra DVD-versionen af samme opera fra en opførelse i Rossinis italienske fødeby Pesaro i 2013 begge steder med bas-barytonen Nicola Alaimo i titelrollen.

Fortidsfåret, vikingen og uldsejlet
I podcastserien ’Radio Underjordisk’ skal vi sammen med Abelone Bregninge til søsætning på Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Vi skal møde skipperen og det gode skib Skjoldungen, væveren, bådebyggeren, den arkæologiske tekstilforsker der hver især fortæller deres historie om kunsten at skabe og vedligeholde et uldsejl.

Kais historie 11
Fængselsliv er et spørgsmål om at indrette sig og lære at følge de regler og love, der hersker mellem de barske fanger. Vi følger Røde Kai, da han skulle være rigtig fange i Vridsløse Statsfængsel midt i 1970’erne. Her fortsætter han sin historie i samtale med Søren E. Jensen.

Forførerens dagbog 11
Så er vi nået til 11. afsnit af Søren Kierkegaards Forførerens dagbog, som skuespilleren Jesper Christensen har læst ind for den2radio. Beretningen om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse

Ung afvigelse 5: Shosha
I Podcastsserien ’Ung afvigelse’ interviewer Maja Jensen forfattere, oversættere og illustratorer, der i en ung alder begav sig ind i litteraturens verden, og som beskæftiger sig med anderledes emner i deres arbejde. I dette afsnit mødes hun med Shosha Raymond, der er skønlitterær forfatter. I podcasten fortæller Shosha om arbejdet med sin debutroman Stillezone, som beskriver hovedpersonen Lilas forhold til sin familie, sin tro og sin seksualitet, og hun fortæller om hvordan Stillezone gik fra at være en digtsamling til en roman, og om hvordan hun bruger sproget til at skabe sanselige billeder.

Willie Nelson 3
I den tredje udsendelse om countrysangeren Willie Nelson fortæller Christian Braad Thomsen om, hvordan Willie Nelson efterhånden bevæger sig væk fra countrymusikken og fortolker klassikere fra Den Store Amerikanske Melodibog.

Science Stories: Music in the brain 2
Vi er mange, der elsker musik, vi har det i ørerne hver eneste dag, vi går til koncerter, og vi sætter jævnligt vores yndlingsnummer på. Det er big business. Vi bruger mange penge på musik. I 2017 brugte vi 6 milliarder bare på at høre musikken live. Men hvorfor bruger vi så meget tid og penge på musik. Hvorfor har mennesket udviklet musik? Hvordan har det hjulpet os med at overleve?  Charlotte Koldbye tog til Aarhus for at tale med Peter Vuust, der leder forskningscentret Music in the Brain på Aarhus Universitet.

Science Stories: Livets oprindelse
Der er rigtigt mange forskere gennem tiderne som har forsøgt at skabe kunstigt liv fra døde materialer.  Det er hvad vi med et fint ord kalder abiogenese.  Og hvordan livet er opstået, er der mange forskellige teorier om.  På H.C. Ørstedsinstituttet på Københavns Universitet er der en forsker som ikke bare mener han har en forklaring på, hvordan livet er opstået, han forsøger faktisk at vise det ved at lave kunstigt liv. Forskeren hedder ikke Frankenstein men Tue Hassenkam, og Tue arbejder ikke med døde mennesker men med selvsamlende nanopartikler, som kan skabe komplekse strukturer når de bliver våde, varmet op, kølet ned og tørre ud.

Foto: Anne Eggen (Fiskerhuse i Sydhavnen)