Den2Radio - Uge 37 - 2020

Udsendelse d. 5. - 11. september. 2020

 Vi ser ud på den første efterårsmåned og den2radio byder velkommen til lytterne og takker igen for økonomisk støtte og gode positive mails.

Intermetzo
Georg Metz fortæller om politiske eksformænd gennem mange år i forlængelse af Lars Løkkes nye bog der udkommer på årsdagen for faldet fra partiets tinde. Den tidligere formand for Venstre og statsminister rører på sig igen, men så meget desto mere nærmer det sig tragediens dimensioner, når en afsat uden at bede om det insisterer på sin egen genopståen vel at mærke uden at et nødvendigt bagland reagerer positivt eller reagerer tilstrækkeligt. Eksformænd har det ikke nemt, især ikke hvis de spænder buen så den brister i bitterhed.  

Det europæiske hus 1
Det europæiske hus er den2radios aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde. Ove Weiss har i denne uge to kommentarer, den første har overskriften ’Stort dansk flertal for EU’s grønne pagt, og den anden handler om Meld skyggen over Morten Messerschmidt – tidligere EU parlamentariker og nyudnævnt næstformand for Dansk Folkeparti. Han har siden 2015 været mistænkt for svindel med EU midler i millionklassen.

Familiens Fodnote 1
‘Familiens Fodnote’ handler om Alfred Ferdinand Carstens, som er Mikkel Andersen og Jacob Krauses tipoldefar. Han mistede livet under 1. Verdenskrig ligesom det var tilfældet med mere end 5.000 andre sønderjyder i tysk krigstjeneste. Som tiden gik falmede mindet dog om ham, og han blev efterladt som en fodnote i familiefortællingen. Men hvor og hvordan endte hans liv? Og hvorfor forsvandt han ud af familiens erindring? Dette er nogle af de spørgsmål, som vi skal høre om i 2 udsendelser.

Anslag  4
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå og sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer, og det bliver han heldigvis ved med, og de er produceret til den2radio, så lytterne kan glæde sig til at det er dusinvis og nu og da tusindvis af anslag som han beskriver verden med som den ser ud fra hans landsby i Luberon i Provence, hvor han har boet i årtier.

Klassisk på nettet – serenader
Klassisk på nettet er en times klassisk musik med et tema. I denne uge er temaet serenader både de rent instrumentale og serenaderne sunget under den elskedes balkon og de forgæves serenader. Så der er Carl Nielsens Serenata in vano, serenaden fra Der var engang, og af Mozart både Don Juans serenade og Eine kleine Nachtmusik og flere endnu.

H.C.Andersen: Jødepigen
Jødepigen er den ugentlige H.C.Andersen - et eventyr som han selv anså for et af sine bedste. Det hænger sammen med hans erindring om en jødisk pige, som han i skolen lovede skulle blive mejerske på hans slot ’når han blev fornem’. Det er Birgitte Federspiel der læser det.

Kunsttimen: Mikael Jensen og Niels Wamberg
Kunsttimen er et program af samtaler, hvor vi ud fra psykologiske vinkler analyserer os igennem forskellige værker og forskellige kunstnere for at forstå, hvilke øjne kunstneren har set eller ser med. Denne gang er samtalen imellem arkitekt Niels Wamberg og kunstneren Mikael Jensen. En anderledes gennemgang af tre værker, der runder en moden kærlighedshistorie, en marinemaler og en klassiker. Lyt med og hør om kunst på en ny måde.

Hall og Jensen præsenterer - filmsange
den2radio’s dubiøse duo Martin Hall og Søren e. Jensen har også til denne uge plukket en musikalsk buket til glæde for få og til skræk for mange. De præsenterer filmsange.

Foto: den2radio