Den2Radio - Uge 37 - 2022

Udsendelse d. 10. - 16. september. 2022

Vi er meget glade for lytternes kontakt med os og også at I støtter os økonomisk. Tak for det. Støtteknappen står forrest på hjemmesiden.

InterMetzo
Georg Metz lægger ud med at tænke 40 år tilbage til de konservatives Poul Schlüter. I modsætning til den klassiske danske konservative som flest, var han frisindet med et afslappet forhold til borgerdyderne og lydhør for kultur og kompromis. Med Søren Pape Poulsen og hans demonstrative afskrivning af den schlüterske konservatisme med et menneskeligt ansigt, står tingene til ændring mere end de fleste aner. Spørgsmålet er om Pape, ifølge Ekstra Bladet med et afslappet forhold til sandheden om sin partner, kan totalomgøre folkepartiet til en klub for frederiksbergske velhavere og produktionsdanskere i Aalborg. 

Tidens løsen – ingen sløsen
Vi skal til at tænke på en ændring af den mad vi spiser, vi bevæger os ind i en kold vinter. Ikke for at sammenligne, men blot for at erindre om tiden under besættelse 1940-45 genudsender den2radio en podcast, hvor cand.mag i historie og museologi Nina Bauer fortæller om sit fokus på synet på mad og ernæring gennem tiden. ’Mad har været og er vigtig som et kulturbærende og identitetsskabende element i samfundet’, siger Nina Bauer. Hun har skrevet speciale i mad og rationering under 2.verdenskrig.

Nye toner i musikken
Vi skal møde en anderledes sanger. Randi Pontoppidan. Hun er uddannet fra musikkonservatoriet i Haag, hvor hun blev undervist i klassisk musik og jazzgenren Bebob. For nylig sang hun på en operafestival, men hun kan også findes i mange andre musikalske miljøer, så længe det drejer som om musik. Kort og godt, en kvinde der elsker lyde og at synge og komponere.

Kort men godt – om digitalibanisering
Kort men godt er en lille podcast som den2radio sender, når vi har noget kort men godt, og det har vi i denne uge – den handler om ”digitalibanisering”. Den offentlige satsning på digitalisering kritiseres for at skabe afstand mellem mennesker og for at være et demokratisk problem. Men måske er følgerne endnu værre – en raffineret afhugning af vores hænder.

Så er der VAR
Er man interesseret i fodbold, har man også stiftet bekendtskab med VAR, Video Assistent Referee, et tiltag, der blev betragtet som en pestilens i starten, for der var jo allerede en dommer på banen, og det tog tid at kigge på en videoskærm, når der var usikkerhed om en afgørelse. Siden har vi vænnet os til kampe, der bliver kigget efter i sømmene via et kig på en skærm for at sikre, at afgørelsen er så optimal og god som muligt. Den2radio har mødt dommerformand Michael Johansen i en VAR-bil parkeret udenfor Brøndby Stadion.

Kais historie 10
Røde Kai – alias Kai Bo Rasmussen fortæller her i afsnit 10 om d. 13. januar 1976 som han aldrig vil glemme. I beretningen om hans liv handler det nu om livet bag fængslets mure, og i den historie spiller begivenhederne hin januardag i 1976 en ikke uvæsentlig rolle. Det er Søren E.Jensen, der har skrevet en bog om den tidligere hashsmugler: ’Røde Kai og hans kriminelle karriere’ udgivet på Gyldendal.

Pharaos Klassikere – En moder
Den 20. juni 1880 var Herman Bangs søndagskronik i Nationaltidende en decideret novelle camoufleret som en reportage fra et badested. Titlen var ”En Moder”, og historien om en enke, der har mistet alle sine 5 børn til den samme sygdom, er så gribende sørgelig som nogen Herman Bang-novelle.

Radio jazz: Antonio Serrano
Mundharpespilleren Antonio Serrano besøgte København til jazzfestivalen 2022 for at spille med danske Mathias Heise. Det har Radio Jazz fulgt op ved at dykke ned i hans store og vidtspændende produktion. Det sker i udsendelsesrækken om spansk jazz, Bebop, flamenco, copla og bolero ved Claus Westh.

Verden af i går 16.
1.verdenskrig er slut – og udfaldet blev som Stefan Zweig havde spået det. Nu kan han vende hjem til Østrig – men hvilket Østrig? Kun en lille rest af det tidligere kejserdømme får lov at eksistere, og det endda mod befolkningens vilje. Plaget af krigsgæld og inflation. Som det er, kan man godt sige, at krigens elendighed langtfra er forbi for Østrig. Stefan Zweig slår sig ned i et nyerhvervet hus i Salzburg, da han har besluttet at holde sig væk fra hovedstaden og alle hans gamle modstandere der, og i stedet hellige sig sit arbejde i fred og ro. Men det er svært at få ro i et så plaget land, og han beskriver de mange absurde forhold som inflation og varemangel giver anledning til. Vi er nået til afsnit 16 af ’Verden af i går’.

Foto: Anne Eggen