Den2Radio - Uge 37 - 2023

Udsendelse d.9.-15.september. 2023

Intermetzo 
Georg Metz tager det helt store dybe suk i sit Intermetzo om formanden for de konservative Søren Pape Poulsen, der ikke kan genkende sig selv. Selvfølgelig er det fiktion fra nederste hylde, når politikere med røven i vandskorpen hævder, at de ikke kan genkende sig selv og egen fiasko og ikke genkender virkeligheden i det parti, de har kendt i 100 år og en gråpære. Det er for genkendeligt.

En hård barndom
’En hård barndom’ hedder en podcast med 92-årige Gunner Madsen, som fortæller om hvordan det var at vokse op i en børneflok som talte - hold nu fast - 27 børn som stort set måtte klare sig selv. Han fortæller til den2radio’s Søren E. Jensen om vold og svigt fra såvel forældre, myndigheder og lokalsamfund, og de måtte også selv sørge for at få noget at spise.

Pharaos klassikere: Rullestuen af M. A. Goldschmidt
3. kapitel af M. A. Goldschmidts fortælling ”Erindringer fra min Onkels Huus, som vi sender i Pharaos Klassikere i denne uge, hedder ”Rullestuen”. En rullestue var et fast fænomen i den store købmandsgård, hvor gårdens karle og piger kunne komme sammen under fastlagte regler og ærbare former.  Alt hvilede på et ret spinkelt grundlag af uudtalte sædvaner og hierarkier, og der skulle ikke meget til at forskubbe balancen.  Som f.eks. dengang fortællerens grandfætter kom på besøg.

Sophia samtaler 25: Læsning mod ensomhed.
Når man træder ind i den lille Olivarius Boghandel i Svaneke, finder vi boghandler Tina Larsen, som er passioneret bognyder. Hun fortæller om den åbenbaring, det var, da hun blev taget med på biblioteket, da hun fik penge til at købe sin første bog, og da hun mødte litteraturen gennem farens oplæsning. Hun betragter bøgerne som gode venner, der beriger livet, og som modvirker ensomhed. Hun nyder at opleve mennesker, der kommer ind i hendes boghule og udtrykker begejstring. Det er denne ugens Sophia samtale, hvor den2radio’s Jens Raahauge har været på besøg.

Opleveren 11: Buffet af ny dansk-sproget musik
Denne gang er Oplever’n ude og lytte til ny dansk-sproget musik. Der er samlet nye albums, som bliver sammenstillet, sammenlignet og vurderet. Dansk er et svært sprog at synge på og tilmed et lille sprogområde, som til nød højst kan fungere i ganske få nabolande. Derfor er udfordringen så meget desto mere spændende. Hvad kan de unge nye danske kunstnere finde på med sproget? Og hvor placerer det os som lyttere? Udover musikken er Oplever’n på besøg på restaurant Flammen i lokalerne i Glostrup, som kører samme koncept, samme menu, samme buffet og samme alting, som restauranten i Nyrupsgade i København.

The Byrds 5
Den 5.udsendelse om den amerikanske popgruppe The Byrds fortæller om den store krise gruppen havde i 1969, hvorefter den blev helt omorganiseret, og efterhånden var kun lederen Roger McQuinn tilbage. Det hjalp ikke meget, kort efter var der igen problemer også med druk og stoffer og sammenholdet smuldrede, og det gik rigtig skidt for flere af dem. Det er den2radio’s Erik Kramshøj der fortæller om The Byrds.

Hafnia 1
1.september for 50 år siden brændte det på Hotel Hafnia midt i København, og den nat døde 35 mennesker – de 5 var børn. Katastrofen er et tilbagevendende tema i aviser, bøger og TV-udsendelser. Den psykisk udviklingshæmmede Erik Solbakke med mange skiftende forklaringer blev endelig dømt. Peter Skeel Hjorth har beskæftiget sig med branden på grundlag af egne oplevelser, samtaler med involverede brandfolk og den endelige rapport, og i 5 podcast gennemgår han brandforløbet, som det rent faktisk fandt sted. Vi sender den første podcast i denne uge.   

Antikkens metafysik. Platon
Platon er en af de vigtigste filosoffer i den europæiske filosofis historie. I en metafysisk sammenhæng er Platons idélære helt central og en nøgle til bedre at forstå de religiøse strømninger i den vestlige del af verden. I podcasten udlægger professor Kristian Larsen fra Københavns Universitet den metafysiske del af Platons filosofi, og det er Thor Eiken Mulvad og Lasse Nyeng Hemicke, der står for Antikkens metafysik.

10 svenske og 10 danske operasangere. Ingvar Wixell og Eva Johansen
Nu genudsender den2radio serien med 10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere. Det er lille udsnit af de store sangere - nogle er midt i karrieren, andre er stoppet og andre igen er døde. Men glemmes må de ikke. Og glemt bliver de alt for nemt. den2radio's podcasts bliver ikke fjernet, og derfor vil man her altid kunne høre og genhøre sangerne. Serien er bygget op, så der hver gang bliver præsenteret en svensk og en dansk sanger - mand og kvinde. 
Denne gang er det barytonen Ingvar Wixell og sopranen Eva Johansson.

Foto: den2radio