Den2Radio - Uge 38 - 2017

Udsendelse d.16. - 22. september. 2017

Intermetzo
Georg Metz har givet sin kommentar overskriften ”Når det gælder – de amerikanske mediers fornemmelse for ansvar”.
Museer skaber viden
På Stevns blev der i sommeren 2017 lavet en udgravning af et palisadeanlæg fra stenalderen. den2radio var med for at se på, hvordan man laver en arkæologisk udgravning, og hvad det er man kan slutte sig til ud fra de mange stolpehuller, som man kan se. Arkæologerne Mette Madsen og Pernille Rohde Sloth fortæller om, hvordan man graver, og hvad man kan se ud af udgravningerne.
Rebetiko – den græske blues.
Med den store befolkningsudveksling mellem Grækenland og Tyrkiet i mellemkrigsårene blev op mod 1½ million ortodokse kristne sendt over Ægæerhavet. De kom som de var uden ejendele, og fra ingenting skulle de til at starte en ny tilværelse. Med sig havde de bouzukien, et strengeinstrument der skal blive centralt i rebetiko-musikken, musik der kom til at afspejle de flygtendes situation. Vi dykker ned i musikken, men også i de historiske omstændigheder.  
Med uddrivelsen i blodet
Libby Tata Arcel har været på en pilgrimsrejse tilbage i sin families dramatiske historie. Hun har været lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet og levet i Danmark, men fik et chok da hun opdagede, hvad hendes græsk-tyrkiske familie havde været udsat for. Det er der kommet en bog ud af – indtil videre kun på græsk - "Med uddrivelsen i blodet – Det lilleasiatiske traume i tre generationer" lyder titlen oversat til dansk. I 1922 - under krigen mellem Grækenland og Tyrkiet - blev der uddrevet flere millioner grækere fra Lilleasien, blandt dem Libby Tata Arcels bedstemor med 5 små børn. De kom som flygtninge til den græske ø Lesbos og herfra skulle hun starte en ny tilværelse for sig selv og sine børn. Alle mandlige familiemedlemmer var slået ihjel.
Skilsmisser 
Serien Børneliv handler om børns rettigheder, mobning, spiseforstyrrelser, fattigdom, incest, alkohol og meget mere og denne gang er det om skilsmisser. Om børn der kommer i klemme, om svigt, skyld, sorg, deleordninger, samvær, bopæl og forældremyndighed. Børn og eksperter fortæller, og børnene er fra 5.og 6. klasse på Risbjerg skole i Hvidovre.
Dolly suite 
Dolly hed en fransk pige, som komponisten Gabriel Fauré var meget betaget af og måske endnu mere af hendes mor, der havde stor tiltrækningskraft på måske især komponister. Hun blev siden gift med Debussy. Fauré komponerede nogle klaverstykker til Dolly for 4-hændigt klaver, så kunne både han og hendes mor spille dem med hende. De 6 klaverstykker blev siden instrumenteret for kammerorkester og det er sådan vi skal høre dem her på den2radio.
Buen og Gnisten 
Forfatter og biolog Lise Bock har skrevet en bog med titlen ’Buen og gnisten’. Hvorledes blev radioen til? Hvilke opfindelser var nødvendige for at der kunne sendes budskaber fra et punkt til et andet uden brug af kabler? Hvem opfandt højttaleren? Bogen er en fascinerende beretning om udviklingen af trådløs kommunikation i perioden fra 1820 til 1920 og dermed også om radioens tidlige historie.  Bogen er velskrevet og med mange anekdoter der dog ikke skygger for det store overblik og de lange perspektiver. Det er den2radio’s Egon Clausen, der fortæller om bogen som han har været meget glad for at læse.
Forførerens dagbog 9 
Skuespilleren Jesper Christensen læser 9. afsnit af Søren Kierkegaards beretning om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse. I dette afsnit, der indledes med et lille brev, fortsætter Johannes sine planer for forførelsen af Cordelia, selvom de nu er forlovede. Strategien går ud på at gøre Cordelia led og ked af det småborgerlige hykleri i forlovelsen, at få hende til at befri sig, så hun for alvor kan erobres som et frit menneske uden konventionernes bånd. Ud over hendes kritiske selvstændighed handler det for Johannes om at vække hendes erotiske potentiale. Der er i alt 14 afsnit og de kan findes på den2radio’s hjemmeside.