Den2Radio - Uge 38 - 2019

Udsendelse d.14. - 20. september. 2019

Først skal I høre, hvad den travle Georg Metz har at sige i sit InterMetzo i denne uge. Titlen er ”Foruroligende sorgløshed” og handler om det mulige makkerpar i Venstres ledelse: Jacob Ellemann Jensen og Inger Støjberg og den bagatellisering af klokkeklar lovovertrædelse, som også Ellemann nu er begyndt at foretage.

Det europæiske hus 3
Det europæiske hus er er den2radios aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde lige nu og i de kommende år. Hvordan ser den europæiske virkelighed ud efter Parlamentsvalget den 26. maj. Hvad kommer Brexit til at betyde? Hvordan ser visionerne for fremtidens Europa ud. Hvilke værdier skal det europæiske samarbejde bygge på?

Europas idéhistorie 5, Videnskab
I udsendelsen kan I høre, hvordan det videnskabelige kernebegreb methodos opstod i antikken, blev redefineret ved det naturvidenskabelige gennembrud og senere udviklede sig frem mod moderne videnskabelige discipliner. En udvikling der har haft gennemgribende indflydelse på hvordan vi forstår verden i Europa. I programmet medvirker postdoc Jens Kristian Larsen, professor emeritus Helge Kragh Stjernholm, professor emeritus Finn Collin og professor mso. Henrik Kragh Sørensen.

Willie Nelson 4
Forfatteren og filminstruktøren Christian Braad Thomsen har tilrettelagt fem udsendelser for den2radio om Willie Nelson på basis af en bog udgivet for 6 år siden om den berømte country sanger, sangskriver, poet, skuespiller og aktivist i anledning af hans 80 års fødselsdag. I denne uge er vi nået til 4 afsnit.

Kais historie 12
Ikke alle slap heldigt fra at sælge omkring 500.000 præludiner i midten af 70erne. Røde Kai blev anmeldt til politiet af sin daværende kone og måtte afsone en dom på 2 år i Vridsløse statsfængsel. Mens han tilpasser sig psykisk og socialt til det langvarige ophold, springer vi tilbage i tiden og lader Kai fortælle om sit pilleeventyr til Søren E. Jensen.

Forførerens dagbog 12
Jesper Christensen læser 12. afsnit af Søren Kierkegaards beretning om Johannes, der nu er ved at trække sig fra forlovelsen med Cordelia, men han prøver at få hende til at indse, at forlovelsen er en hyklerisk, borgerlig institution, som intet har at gøre med den sande ægte kærlighed.

Haydn’s klaverkoncert i D-dur
Joseph Haydn var strygekvartettens fader, den alle senere komponister incl Mozart og Beethoven lærte af. Han var også den der skabte den klassiske symfoni i 4 satser og sonateformen og i øvrigt indledte wienerklassikken. Haydn var helt utrolig produktiv, man regner med over 1000 værker.  Her nøjes vi med at præsentere en af hans klaverkoncerter og den spiller den norske pianist Leif Ove Andsnes med Det norske Kammerorkester.  

Science Stories. Biodiversitet med Carsten Rahbek
Vi hører ofte om alle de arter af dyr og planter, som forsvinder. FN taler om den sjette store massedød, men hvad er det for nogen arter der er ved at forsvinde, og hvad betyder det for os. Videnskabsjournalist Jens Degett fra Science Stories har spurgt Professor Carsten Rahbek fra Statens Naturhistoriske Museum. Hvad er det der er ved at ske, og hvorfor er det vigtigt?

Science Stories. LUNARK - et dansk månehabitat
Ude på et stort værksted på Amager er to unge danske rumarkitekter i fuld gang med at forberede en 3 måneder lang ekspedition, til en af de mest menneskefjendske steder her på jorden – arktisk på Grønland. Her vil de teste deres første egen-designede månehabitat, LUNARK, hvor temperaturen kan nå ned til minus 50 grader celsius og vinden orkanstyrke. Morten Remar besøgte Sebastian Aristoteles og Karl Johan Sørensen på deres ydmyge kontor i Istedgade i København.

Science Stories. Det første liv
Livet har været her på Jorden ret hurtigt efter den blev dannet.  Det vil sige kort tid efter jorden var kølet af og der var kommet vand i havene. Livet har haft afgørende indflydelse på hvordan vores Jord fremstår i dag. Alt det vi ser omkring os, er påvirket af livet. Hvor gammelt er livet her på Jorden, hvordan ved vi at de allerældste tegn på liv virkelig er spor efter liv, og hvordan ved vi hvor gamle disse spor er? Hvordan har betingelserne været for dannelsen af liv for 3,5 til 4 milliarder år siden her på Jorden, og hvordan har livet siden formet vores planet?  I skal møde professor i geologi Minik Rosing.

Forsidefoto: Sensommer på Samsø (Bodil Nørgaard)