Den2Radio - Uge 38 - 2020

Udsendelse d. 12. - 18. september. 2020

Intermetzo
Georg Metz beskæftiger sig med den tilbagevendende diskussion om omskæring, ritualet om omskæring af drenge. Nu er debatten oppe igen, og der tegner sig så småt flertal mod omskæring af mindreårige. Betragter man sagen i jødisk lys vil et forbud betyde at der i fremtiden ikke vil kunne bo bekendende jøder i Danmark. I hvert fald ikke uden at begå ulovligheder eller som før i tidens abortsøgende tage til udlandet for at få tingen ordnet der. Hvad der ikke lykkedes for antisemitter i 300 års danmarkshistorie tegner sig nu i den politiske horisont og muslimerne går med i købet.

Den anden død - Familiens fodnote 2
Serien ‘Familiens Fodnote’ handler om Alfred Ferdinand Carstens, som er Mikkel Andersen og Jacob Krauses tipoldefar. Han mistede livet under 1. Verdenskrig ligesom det var tilfældet med mere end 5.000 andre sønderjyder i tysk krigstjeneste. Som tiden gik falmede mindet dog om ham, og han blev efterladt som en fodnote i familiefortællingen. Men hvor og hvordan endte hans liv? Og hvorfor forsvandt han ud af familiens erindring? Dette er nogle af de spørgsmål, som vi skal høre om i den sidste udsendelse.

Kastesigten: Faust 1
Wer immer streben sich bemüht, den können wir erlösen, Den der altid gør sig umage ham kan vi forløse - sådan omtrent lyder udgangsreplikken i Goethes Faust, historien om den livstrætte videnskabsmand, der indgår et væddemål med djævelen. I anledning af at Faust første del har premiere næste weekend på Østerbro Teater, nærmer den2radios teatermagasin sig i to afsnit dette spraglede værk, der optog Goethe det meste af hans liv.

Richard Strauss – Capriccio
Richard Strauss komponerede i 75 af de 85 år han levede, et enormt skabende livsforløb. Vi skal høre om ham og hans sidste opera Capriccio, som blev uropført i München i 1942 midt under 2.verdenskrig. Operaen er en kammeropera, nærmest en opera i operaen og den begynder med en sekstet for strygere, en meget smuk og meget usædvanlig indledning til en opera, hvor man normalt får en ouverture fra orkestret i orkestergraven. Her sidder de 6 musikere på scenen og spiller for grevinden og hendes indbudte gæster. Hun har inviteret forskellige kunstnere til et selskab og deriblandt er en komponist og en digter som begge er forelskede i hende og gerne vil skrive en opera på hendes opfordring. Hun er i tvivl om hvem hun vil have, vælger hun den ene, mister hun den anden.

Anslag - september 2020 - 2
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå og sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer, og det bliver han heldigvis ved med, og de er produceret til den2radio, så lytterne kan glæde sig til at det er dusinvis og nu og da tusindvis af anslag som han beskriver verden med som den ser ud fra hans landsby i Luberon i Provence, hvor han har boet i årtier.

Klokkespillet i Vor Frelser Kirke
For 2 år siden i 2018 havde Christianshavn 400 års jubilæum og i den anledning havde den2radio tilrettelagt en podcast med 6 små historier, der giver et lille indblik i bydelens historie. Et mylder af historier, begivenheder og menneskeskæbner og vi genudsender de 6 podcasts over de næste uger. I denne uge skal I høre om klokkespillet i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn, der regnes for et af de fineste i Europa. Det var den daværende organist ved kirken Paul Sophus Rung-Keller der tog initiativet til at få klokkerne sat op for 90 år siden. De 48 klokker er et kæmpe instrument som klokkenisten sidder midt i og spiller på.

H.C. Andersen: Hyrdinden og skorstensfejeren
Hyrdinden og skorstensfejeren er et af de mest elskede af H.C.Andersens eventyr. Han havde som barn kendt en ’generalkrigskommisær’ den lokale ansvarlige for udskrivningsvæsenet. Den titel udbyggede han til eventyrets ’Gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandérsergeant’. Det er Bodil Kjer der læser.

Jazzens historie Blues og gospel
den2radio har et fantastisk arkiv f.eks. med hele 22 udsendelser om Jazzens historie, og jazz er ikke det man hører mest til i medierne. De er produceret af filmmanden Christian Braad Thomsen ud fra hans bog ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’ og omhandler blandt andre Nat King Cole, Keith Jarrett, Billie Holiday, Ben Webster, Miles Davis, Ella Fitzgerald og Charlie Parker, så nu genudsender vi serien, og i den første fortæller Christian Braad Thomsen om den verdslige blues og den religiøse gospelsang, som hører til de tidligste jazzformer vi kender.

Foto: den2radio