Den2Radio - Uge 38 - 2021

Udsendelse d.18. - 24. september. 2021

Her er den2radio og vi sender straks en tak til lytterne for god kontakt og for økonomisk støtte som er meget vigtig. Radioen er jo udelukkende støttet af fonde, så vi er glade for lytternes støtte.

Intermetzo
Georg Metz har kaldt denne uges kommentar ”Statsminister sår vind” med undertitlen ”Et sted man med rette burde stille krav om respekt”

Christianiastemmer 3: I pesolavægtens tid
I år fylder Christiania 50 år. Fristaden på den gamle kasernegrund på Christianshavn har levet et omtumlet liv siden sin undfangelse i 1971, men den er her ikke desto mindre stadigvæk og er i dag et af Danmarks mest populære turistmål. I den anledning vil den2radio give lytterne en mulighed for at høre nogle ankomsthistorier fra dem, der flyttede ud af Danmark og ind i ‘det sociale eksperiment’ som politikerne kaldte det dengang i 70erne og 80erne, hvor de begivenheder I kan høre om stammer. Christiania-stemmer er en podcast-serie i 4 dele og denne uge sender vi det tredje afsnit, der har undertitlen: I Pesolavægtens tid.

Anslag  - september 2021 – 3
Den ugentlige Jacques Berg om fransk mindedrøvtyggeri, om exo- og autofiktion (hvorfor ikke bare ’roman’?), om Virginia Woolfs skarpe observationer af de to køns kontraeksistens samt et oplagt forslag til finansiering af udlændingepolitikken.

Ladies of folk: Jails and Prisons
Ladies of folk – journalisterne Kristina Svith Villadsen og Evelina Gold - er denne gang inde og ruske tremmer i Guds eget land, USA – det sted i verden, hvor flest mennesker sidder i fængsel.
Afsnittet handler om countrymusikkens lange tradition for fængselssange og for at give koncerter bag tremmer. Om de countrystjerner, der har lagt deres liv om efter en fortid som kriminelle.
Der er med musik af den tænksomme slags, som livet bag tremmer uvægerligt bringer frem og af den humoristiske slags, hvor den utro kæreste kun slipper med livet i behold, fordi hverken orange eller striber er et moderigtigt look.
Og så får vi et indblik i dengang Ladies of Folk selv befandt sig på den anden side af tremmerne i et af Sydamerikas mest berygtede fængsler. Det er den sidste podcast i serien.

Pharaos klassikere. Hverrestens-Ajes
Hverrestens-Ajes kan oversættes til Skærsliberen Anders. Hverretsten betyder dreje-sten, dvs. den roterende slibesten, som Ajes bruger i sit erhverv. Ajes er en meget lille mand og hans kone er decideret dværg. De bor med deres mange børn i sognets fattighus, men det betyder ikke noget for hans selvfølelse – den er enorm – og Ajes bliver dyrket som en guddom i sin familie.

En verden af bystater 1 - Autonomiens alliancer 
Gennem 3 århundreder blev grundstenene lagt til en civilisation, som den vestlige verden har spejlet sig i siden renæssancen. Med sin klare marmoræstetik fremstår det antikke Grækenland, som et billede på en uspoleret samfundsform, og den dag i dag bliver den oldgræske verden stadig anset, som arnestedet for den vestlige kultur. Grundlaget til denne antikke kultur skal ifølge flere forskere findes i den oldgræske samfundsform og bystatsindretning – polis. Gennem 6 udsendelser taler historiker Mikkel Skovgaard med nogle af landets førende forskere for at forstå denne verden af bystater. Vi begynder i denne uge.

Nordiske komponister 1 Ole Bull. 
den2radio har tidligere besøgt 4 store nordiske komponisters hjem der nu er museer og de 4 er Ole Bull, Edvard Grieg og Harald Sæverud alle fra Bergen samt Jean Sibelius fra Helsinki. den2rado genudsender de 4 portrætter i disse uger med Ole Bull som den første. Den berømte norske violinvirtuos og komponist levede fra 1810 – 1880, og han turnerede i mange år over det meste af verden. Han var meget mere ude end hjemme, men i de sidste år af hans liv fik han bygget sig en fantastisk villa på Lysøen i skærgården uden for Bergen. Den er udført i arabisk-maurisk stil og med en russisk-inspireret løgkuppel. Hans idé var at villaen skulle have stilelementer fra alle de lande han havde besøgt. Ole Bull fik sig også en musikstue som er 20 meter lang og som i dag bruges som koncertsal.

Islamiske dynastier og kunst 8: Østlige Iran, Afghanistan og Centralasien
Lektor Claus V. Pedersen fra Københavns Universitet fortæller om samaniderne i det østlige Iran, Afghanistan og Centralasien i perioden 819 til 1005. Dette store islamiske rige var godt placeret på silkevejen, hvilket stærkt bidrog til dets velstand. Senere fortæller direktør for Davids Samling, Kjeld von Folsach, om kunst fra den periode. Det drejer sig om to fade, et amuletgemme af sølv og glasflaske med reliefslebne rondeller.

Det værste til sidst
’Det værste til sidst’ er noveller fra livets sidste fase. Umenneskelige fortællinger med menneskene i fokus. Anne Hjælmsø har skrevet novellerne som hun selv har læst op her på den2radio og i denne uge hedder novellen ’Læserbreve’.

 foto: (Tang på stranden) Anne Eggen