Den2Radio - Uge 39 - 2017

Udsendelse d.23. - 29. september. 2017

Sensommeren er over os og det er den2radios mange podcasts også både her på selve radiofladen og i arkivet, hvor flere tusinde udsendelser ligger lige til at podcaste med masser af kultur-og samfundsindhold. Public service i sin reneste form.

Intermetzo
Georg Metz kigger på en af udsendelserne på radio 24/7 – Winthertid - bestyret af kusinerne Nanna og Lærke Winther, som helt forfra er ved at etablere et forlag. Dertil kigger Georg Metz på den fiskekvotereducerede minister Esben Lunde Larsen, som har meddelt at hans ministerium i den kreative konstruktion af miljø og modstridende landbrug under én hat i fremtiden vil koncentrere sig om troværdighed. En vare, som han mener, man kan levere ved beslutning og lydige embedsmænd.

AT BO
I serien At Bo – Bolig, By og Bæredygtighed har den2radio besøgt afdelingen ’Byg’ på Danmarks Teknisk Universitet for at høre om fremtidsperspektiver. Affald kan blive til nye byggematerialer. Opvarmning kan vi få fra solenergi og den kan opbevares i salt til der er brug for den. Det er Mark Dannemand, der fortæller om det, og Pernille Erland Jensen fra Zero Waste beretter om forskning i affald til brug for nye bygningsmaterialer - især til beton. Zero Waste er en non-profit forening, der arbejder for et Danmark med mindre spild.

Museer skaber viden
I den tredje udsendelse om et palisadeanlæg fra stenalderen fortæller arkæologerne videre om udgravningen, registreringen og det videre arbejde med materialet. Der er mange registreringer, der skal laves, og det skal være omhyggeligt, så man selv og andre, kan bruge oplysningerne på et senere tidspunkt. Det er en del af den2radio’s serie ’Museer skaber viden’.

Nostalgi er ikke hvad det har været
’Nostalgi er ikke hvad det har været’. Erik Kramshøj har i forbindelse med begrebet ’Coverversioner’ brugt en del Jimi Hendrix musik, og han har funderet over begrebet ’Quicksand’ i  rockteksterne. Og musik fra dengang kommer der masser af.

Kort men godt
’Kort men godt’ når den2radio har noget der er kort men godt, og det har vi i denne uge om eventyr som Kipling nok ikke hørte. I en boghandel i Rangoon møder forfatter Nils Hartmann en ældre kvinde, som er leveringsdygtig i eventyr, der er meget lig de historier, som Kipling bragte med sig fra Burma – hvor han i øvrigt frekventerede den samme boghandel. Kvindens beretninger har Nils Hartmann skrevet ned og udgivet i bogen "Hvordan fuglene blev venner". Dorte Karrebæk har lavet bogens illustrationer. Denne forunderlige historie præsenterer Jens Raahauge, og i tilgift læser han historien om "Hvordan uglen blev et natdyr".

Museer skaber viden - Guldalder
Portrætter fra guldalderen kan umiddelbart tale til os, når vi står ansigt til ansigt med personen på billedet. Men standser man op og får historien bag eller hører nærmere om, hvordan man lagde betydning ind i billedet, kan det åbne op for en større oplevelse. Udtrykket kan nemlig ligge langt fra nutidens æstetik, der er præget af mulighed for det fotografiske snapshot. Vi skal høre museumsinspektør Anna Schram Vejlby fra Den Hirschsprungske Samling fortælle fra udstillingen  ’Fra den bedste side. Portræt og følsomhed i guldalderen’.

Europas idéhistoriske rødder: Konkurrence
Konkurrence forbindes med en situation, hvor et fænomen, en virksomhed eller andet kappes med én eller flere af samme art om at være bedst eller mest dominerende. Denne kappestrid har rødder tilbage til det antikke samfund, hvor kappestriden var en integreret del af samfundslivet. I udsendelsen kan du høre, hvordan konkurrencementaliteten kom til udtryk i den antikke bystat og det romerske imperium, og hvordan kappestriden, som konkurrence, har været og stadg er en væsentlig dynamo i udviklingen af de samfund og den kulturproduktion, som Europas identitet er bygget af.         

Forførerens dagbog 10 
I Forførerens dagbog er skuespilleren Jesper Christensen nået til afsnit 10 i Kierkegaards beretning om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse. Der er 14 afsnit i alt og det er både en æstetisk og en kunstnerisk nydelse at følge med i denne vigtige bog, og de andre afsnit ligger klar på den2radio’s hjemmeside, hvis I gerne vil høre eller genhøre de tidligere afsnit.

Velfærdsland -  At leve med smerter
Kan man overhovedet fatte, hvad det vil sige at have kroniske smerter, hvis man ikke har prøvet det? I Velfærdsland skal vi høre hvordan man kan leve med smerter. Vi får en udtalelse fra en der kender til de kroniske smerter, og han siger, at det der er interessant ved smerte er at det er en tanke, det vil sige at man kan skrue op og ned for smerte i sit hoved. Hvis man mentalt forbereder sig på smerter, så kan man faktisk tåle utrolig store smerter uden at det gør særlig ondt.  

Stefan Zweig: Verden af igår
For tiden mærker man en genopblussende interesse for den populære mellemkrigsforfatter Stefan Zweig. Det er der mange gode grunde til. Der kommer genudgivelser af nogle af hans vigtige værker og for tiden kan man se en fin spillefilm om Zweigs sidste år i eksil, ”Farvel til Europa”. Den2radio markerer det ved at genudsende vores oplæsning af Zweigs vidunderlige erindringsværk ”Verden af igår”. Der er 21 afsnit og vi begynder i denne uge.