Den2Radio - Uge 39 - 2018

Udsendelse d.22-28.september. 2018

den2radio åbner for en ny uge, og det er lykkes os at skabe en ny programflade, selvom vi er ude og lede efter Kirsten Birgit. Men Georg Metz skal vi ikke lede efter, han er her som altid og har sat overskrifterne på sit 
Intermetzo 
I fremmed-og indvandrer-flygtningepolitikken skærer de gamle partier og Dansk Folkeparti lysteligt salamien for og dementerer dagligt Danmark som retsstat.  Formålet skjuler sig ikke i andet end netop forringelser, skønt skåltalerne hævder integration som mål, men da lige præcis integration udtalt af Dansk Folkepartis politikere og integrationsministeren og delvis Socialdemokratiet nu for længst ikke mere er meningen, kan det jo kun kaldes diskrimination.

Udkantspolitiker i Ugerløse
I udkanten af Holbæk kommune ligger Ugerløse, der til forveksling ligner en by i udkants Danmark med forladte huse, nedlagte butikker og en tvivlsom tatovør. Her skal vi på byvandring med folketingsmedlem for Socialdemokratier Kåre Dybvad sammen med den2radio’s Søren E. Jensen.

den2sport
Det er altid stor opmærksomhed omkring formandsvalg i den internationale olympiske komité og det internationale fodboldforbund FIFA, mens et formandsvalg i DGI mest bliver forbigået i tavshed. den2sport fortæller denne gang om det kommende formandsvalg i DGI der skal finde sted d.3.november, for det er slet ikke uden betydning hvem der står i spidsen for DGI – det er en meget magtfuld organisation i udvikling af dansk idrætspolitik med stor indflydelse på regering og Folketing.

Norden i Europa
Norden i Europa, den2radio’s faste serie om Europa og i denne uge fortæller Ove Weiss om de 3 byer der bliver fremhævet af EU for deres gode eksempler på grænseløst samarbejde, og det er Bratislava i Slovakiet, Merida i Spanien og København.  

Procol Harum 2
den2radio har produceret en serie programmer om den legendariske engelske rockgruppe Procol Harum, som nu i over 40 år har præget den del af rockmusikken, som foruden blue’sen også har rødder i den europæiske klassiske tradition. Og Procol Harum eksisterer endnu og er på vej til Danmark, hvor de giver 3 koncerter i oktober. Det er den2radio’s Erik Kramshøj, der har gravet på kryds og tværs i gruppens materiale, medlemmer og inspirationer, 5 udsendelser har det resulteret i, og denne uge er det den anden vi sender.

Helle Helle med klakør
I denne uge fejrer vi et forfatterjubilæum, for det er 25 år siden, at Helle Helle debuterede med kortprosasamlingen ’Eksempler på liv’. I dag er hun en af landets mest læste og roste forfattere. Her på den2radio læser hun et kapitel af sin seneste roman ’de’.

Billeder fra et liv 2
Billedkunstneren Pia Schutzmanns barndom har været særpræget med en psykisk syg mor, som i begyndelsen af anden verdenskrig forlod hendes jødiske far i Italien og rejste tilbage til København med sit lille barn, ikke for at give det en nem opvækst. Til gengæld har modgangen givet hende en forbløffende iagttagelsesevne – både på ’papir’ og ’lærred’.
Her på den2radio sender vi i de kommende uger et udvalg af teksterne i Pia Schutzmanns egen indlæsning. Tiden og stilheden ligger mejslet dybt i Pia Schutzmann, og enhver form som øjet møder har sin historie.

De udødelige 12
den2radio’s serie ’De udødelige’ har denne gang overskriften ’Ildsjælene og kæmperne’, hvor I kan møde en af dem nemlig Jørgen Fischer, formand for det der tidligere hed Ældremobiliseringen, der kæmper for bedre forhold for de ældre og for de ensomme gamle.  Ældremobiliseringen er nedlagt og pensionisterne har fået nyt talerør, for tre organisationer: Danske Pensionister, Pensionisternes Samvirke og Sammenslutningen af Pensionistforeninger i Danmark har fusioneret til én landsdækkende medlemsorganisation. Jørgen Fischer fortæller om organisationerne og hans egen tilgang til jobbet som formand.

De glemte forfattere: Jacob Jacobsen
At være forfatter og skrive på dialekt kan være svært at sælge og derfor bliver sådan en forfatter også nemt glemt. En sådan er Jacob Jacobsen, der skrev på jysk i slutningen af 1800 tallet.  Han har skrevet skuespil og var også journalist i Esbjerg og så skrev han bogen ’Teglovns sjov’ på sit modersmål som han talte det i sin fødeby Vejen. Skuespilleren Bodil Jørgensen kommer selv fra området og kender dialekten, og hun læser et afsnit.

Klassisk på nettet, Østen
Klassisk på nettet er en times tid med den store musik baseret på et tema og denne gang er det musik inspireret af det gamle Østen og 1001 nats eventyr vi skal nyde med alle de anderledes og eksotiske lyde og instrumenter. Musik af bl.a. Maurice Ravel, Per Nørgaard, Rimsky-Korsakov, Albert Roussel.

Foto: Knud Steffen Nielsen