Den2Radio - Uge 39 - 2019

Udsendelse d. 21. - 27. september. 2019

InterMetzo
Georg Metz lægger ud med overskriften ’Bittert mål og mæle. Det erindredes troværdighed i forhold til den erindrendes troværdighed’. Den tidligere statsminister og partileder sad forleden i den bedste sendetid og skrev uden journalistisk modspil mundtlige erindringer for åbent tæppe. Han havde haft god tid siden dramaets foreløbige kulmination til at overveje beretningen, en proces for hvilken han ikke skal bebrejdes. Sådan gør vi alle når vi vasker vort tøj tidlig en søndag morgen.

Det europæiske hus
I den2radio’s serie Det europæiske hus har vi et interview med Sønderborgs borgmester Eric Lauritzen om det store klimatiltag ’Project Zero’. Borgmestre fra 210 europæiske byer har for nylig rettet henvendelse til EU’s stats-og regeringsledere i et åbent brev, de synes ikke EU-landene har gjort nok for miljø-og klima. Der er fire danske byer med i henvendelsen nemlig Sønderborg, København, Frederikshavn og Aalborg.  Ove Weiss har også en orientering om Boris Johnson, der i sine korrespondent-år i Bruxelles for The Daily Telegraph var kendt som en karismatisk figur, som samlede kollegerne omkring sig med strømme af historier, mange af tvivlsom sandhedsværdi. Underholdningseffekten har han taget med ind i britisk politik. Men som premierminister skaber hans arbejdsmetoder og manglende troværdighed kaos både i Parlamentet, i hans eget parti og i befolkningen. Britisk erhvervsliv vånder sig ved udsigten til Hard Brexit fra 31. oktober, mens Storbritanniens nærmeste handelspartnere i EU – bl. a. Danmark – frygter de blokerende toldmure, hvis briterne forlader det europæiske marked uden en kompromis-aftale med EU.

Europas idéhistoriske rødder: Oplysning
Den2radio genudsender 10 programmet om Europas idéhistoriske rødder – og denne gang er det ”Oplysning” der er overskriften. Opnåelsen af erfaringsviden om naturen, mennesket og samfundet førte til et opgør med autoriteter og traditioner, som tidligere havde bestemt formålet med menneskelivet. Med en aktivering af menneskets fornuft var troen på fremskridt i den enkeltes liv og samfundet stor. Fremskridtet skulle komme gennem OPLYSNING. Et projekt som en lang række tænkere på tværs af Europa var en del af. Først når det enkelte individ rationelt forstod oplysningsidéer som tolerance og harmoni, ville det frigøre sig fra kirken og adelens magt og opfylde dets egentlige formål: stræben efter lykke og personlig selvudvikling. I programmet medvirker lektor emeritus Poul Lübcke, lektor Juliane Engelhardt, ph.d. Christian Egander Skov og professor Frederik Stjernfelt.

Willie Nelson 5
Med denne 5. udsendelse om Willie Nelson afslutter Christian Braad Thomsen sin serie om den amerikanske countrysanger. Vi skal høre Willie Nelsons fortolkninger af en række klassiske sange fra tiden efter, at han selv blev mindre produktiv som sangskriver. De er skrevet af bl.a. Van Morrison, Hank Williams og Jimmie Rodgers. Braad Thomsen har skrevet bogen ’Willie Nelson - Amerikas stemme’, hvor han gennemgår samtlige Willie Nelsons 134 cd'er under eget navn og 235 cd'er, hvor han gæsteoptræder med andre musikere. Der er faktisk ikke andre bøger i verden, der beskæftiger sig med Willie Nelsons samlede produktion.

Kort men godt: Ved sine fulde fem?
Andreas Müller og Jonas Østergaard har sat sig sammen på en blæsende og solrig efterårsdag udenfor Psykiatrisk Center Sct. Hans. Her taler de om det at være psykisk syg eller åndssvag’, og hvad der mon definerer, hvornår man er ’normal’ og hvornår man ikke er. Hvem eller hvad skaber definitionen på, hvornår man er ’ved sine fulde fem’ eller ej, og har man ud fra det skabt formlen på ’det perfekte menneske’? Disse spørgsmål reflekterer de to filosoffer over i en samtale, der er bygget på deres egen undren og erfaringer fra livet. Forhåbningen er at skabe opmærksomhed om, hvor stærke eller skrøbelige de kulturelle rammer er på dette område, og ligeledes at få folk til at tænke over, hvilken virkelighed der er bestemmende for, om man er normal eller ej.  

Kais historie 13
Når man har fået en fængselsdom på 2 år for at sælge ferietabletter og skal afsone i et lukket fængsel som Vridsløse Statsfængsel er man nødt til at indrette sin dagligdag på et liv i isolation. Det fortæller ’Røde Kai’ alias Kai Bo Rasmussen her i afsnit 13 til Søren E. Jensen.

Ronkedorerne
Ronkedorerne er den2radios faglitteraturprogram med Jens Raahauge, Egon Clausen, Nikolaj Ifversen og Georg Metz, d’herrer træder sammen, når de vil præsentere hver sin fagbog. Bøgerne er Peter Langwitch Smiths ’Dødens bolig’ om Auschwitz, ’En skole for alle’ som er af Mette Korsgaard i samarbejde med Rani Hørlyck. ’Beskidte milliarder’ er en bog om hvidvaskskandalen og Danske Bank skrevet af Simon Bendtsen, Eva Jung og Michael Lund, og den 4. bog de snakker om er ’Opfindelsen af naturen’ den eventyrlige beretning om Alexander Humboldt, videnskabens glemte helt. Den har Andrea Wulf skrevet. 

Forførerens dagbog 13
Vi er nået til afsnit 13.afsnit af Forførerens dagbog - Søren Kierkegaards beretning om Johannes, der denne gang fortsætter sin uddannelse af Cordelia - dvs. sin formning af hende til den ideale genstand for hans begær. Det er Jesper Christensen der læser for den2radio.

Science Stories, ICARUS
Science Stories fortæller om et projekt ICARUS, som skal gøre os klogere på dyrs bevægelse ved at følge dem fra rummet. Det er et internationalt projekt, hvor forskere fra Danmark også deltager. At man prøver at følge dyrs bevægelser, kender vi fra undersøgelser af trækfugle, hvor man i over 100 år har ringmærket fugle. Med ICARUS har man en vision om, hvordan man kan få af nye data om dyrenes bevægelse, liv og død og så drejer det sig ikke bare om trækfugle men også om andre dyr. Der bliver allerede indsamlet oplysninger elektronisk, men teknikken er ofte ikke ideel. Kasper Thorup, lektor ved Københavns Universitet på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, forsker i fugle har bl.a. undersøgt gøgens træk, og fortæller om, hvad det er ICARUS kan give af ny viden om en fugl som gøgen, og hvad det er de tidligere metoder allerede har bidraget med. Måske kan man tro, at med de nye metoder vil det være slut med ringmærkning, men den metode er stadig værdifuld.

Science Stories, LUCA
For ca. 4 milliarder år siden skete en begivenhed der var skelsættende i at skabe alt liv på jorden. Uden den var vi her ikke. Formentlig i nogle hydrothermale sprækker på bunden af havet opstod nemlig alle cellers forfader. Dén celle der havde netop de egenskaber der skulle til for at overleve, sætte sig sammen til flere og blive ophav til alt det liv vi kender i dag. En af dens vigtigste egenskaber var at kunne flytte stoffer ind og ud af cellen. Affaldsstoffer fra dens indre skaffede den sig af med og trak samtidig brugbare stoffer ind i cellen udefra og skabte derved energi. Cellen det drejer sig om kaldes LUCA - Last Universal Common Ancestor, og vi skal ikke blot høre om hvordan den opstod og hvilken betydning den fik, men også hvordan moderne kræftforskning netop gør brug af ny viden om dens karaktertræk til at skabe bedre behandlinger. Kristoffer Frøkjær interviewer Stine Falsig Pedersen der er professor på KU og gruppeleder for sektion for cellebiologi og fysiologi.

Science Stories, Fast Radio Burst
En af universets gåder er tættere på en forklaring efter opdagelsen af otte nye gentagne radiosignaler – også kaldet for Fast Radio Burst. Fænomenet blev rapporteret første gang i 2007. Signalerne, der kun varer et par millisekunder, kan udlade energi, der svarer til 500 millioner sole i samme korte tidsrum. Kilden til signalerne har hidtil været ukendt og svære at finde, da de fleste Fast Radio Burst kun registreres én gang, men med de gentagne signaler bliver det måske muligt at finde ud af deres oprindelse. Morten Remar har talt med astronom Ole J. Knudsen fra Institut for Fysik og Astronomi ved Århus Universitet.
Foto: Søren Nordholt