Den2Radio - Uge 39 - 2020

Udsendelse d. 19. - 25.september. 2020

Her er den2radio med en sensommerbuket med podcasts om kultur og samfund, og samtidig vil vi takke lytterne for økonomisk støtte og mange venlige kommentarer. 

Intermetzo
Georg Metz går lidt videre med omskæringsdebatten nu hvor statsministeren har pålagt S-gruppen partidisciplin om omskæring. Statsministeren skal passe på, at hun ikke lader sig forføre af tidens autokratiske tendenser og afskærer debatten mellem ministre, befolkning, presse, andre partier for derinde ligger livsnerven for et levende demokrati. 

Musik med naturens lyde
Hendes karriere som trommeslager tegnede fint men en anelse uinspirerende syntes hun, så da muligheden bød sig i form af et legat fra Sonning Fonden, vidste hun straks, at hun ville søge naturen og stilheden i Rocky Mountains. Efter et møde med en ørn opdagede hun et ukendt talent hos sig selv, hun kunne gengive dens skrig og det stod klart for hende, at hun ville arbejde med at integrere naturen i sin musik. den2radio har mødt perkussionist Birgit Løkke

Christianshavn 400 år 3 og 4
For 2 år siden var det 400 år siden Christianshavn blev anlagt. Historikeren Anders Bjørn fortæller om livet i midten af 1800 tallet, hvor den fattigste bydel i København var Christianshavn. Filantropiske borgere fik bygget nogle boliger til forbedrede forhold for den arbejderklasse, som havde kræfter til at hjælpe sig selv hvis de fik hjælp fra andre.
Bådebyggeren Peter Bauder og hans kone overlæge Jette Led Sørensen har siden 2004 boet i slæbebåden Lorbas i Trangraven på Christianshavn. Før den tid boede de i den selvbyggede sejltræbåd Andante – først Peter alene, siden kom Jette og to børn til.  Det har været en meget arbejdsom proces at ombygge jernskroget til den bolig, der blev til på 75 kvm. Der skal knofedt, viden og vågemod til og har man trang til investering i fast ejendom med indbygget gevinst og altid en fast adresse, skal man ikke bo på en husbåd.  Peter og Jette fortæller om deres arbejde med at få slæbebåden gjort til et hjem og de overvejelser der har været med indretning og kajpladser.

Anslag - september 2020 - 3
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå og sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer, og det bliver han heldigvis ved med, og de er produceret til den2radio, så lytterne kan glæde sig til at det er dusinvis og nu og da tusindvis af anslag som han beskriver verden med som den ser ud fra hans landsby i Luberon i Provence, hvor han har boet i årtier.

Gustav Mahler: Blumine
Blumine var til at begynde med en sats i Gustav Mahlers 1.symfoni. Men i komponistens videre arbejde endte Blumine med at blive en sats, der fik et selvstændigt liv. Det er, som navnet antyder, et blomsterstykke, som glider smukt afsted i en roligt bølgende puls, og vi skal høre satsen med DR Symfoniorkestret som Leif Segerstam dirigerer.

Kastesigten Faust 2
den2radios teatermagasin Kastesigten har i anledning af at Faust har premiere på teater Republique sat sig for at se lidt nærmere på denne gådefulde klassiker. I første afsnit kredsede vi i selskab med Per Øhrgård blandt andet om den kunstneriske udtryksform, som en måde at tale om ting hinsides den menneskelige erkendelse på, og i denne uge stiller vi skarpere på, hvordan Goethe anvender sprog og rytme i Faust - det gøres i selskab med Jon Høyer, der netop har nyoversat tragediens første del.

H.C.Andersen Hjertesorg
Ugens H.C.Andersen eventyr hedder ’Hjertesorg’. Historiens sidste linjer: ’Det er historien, og den der ikke forstår den, kan tage aktier i enkens garveri’ er vel det nærmeste H.C.Andersen kommer til at fornærme sine læsere. Han havde selv på en herregård mødt denne enke. Det er Jørgen Ryg læser.

Jazzens historie Louis Armstrong
Vi har taget hul på et genhør med Christian Braad Thomsens store serie om Jazzens Historie. Og denne gang er det den store faderskikkelse i jazzen: trompetisten og sangeren Louis Armstrongvi skal høre om.

Foto: Anne Eggen