Den2Radio - Uge 39 - 2023

Udsendelse d.23. - 29. september. 2023

InterMetzo
Georg Metz er klar med overskriften ’Europas større mindre kreds og begrænset begrænsning’. Det er EU’s Kommissionsformand Ursula von der Leyen der pønser på at udvide med slagordet 20 – EU-lande plus. Fra Kul-og Stålunionen har EF/EU altid været sikkerhedspolitik. Jens Otto Krag formulerede det enkelt: ’Vi kan ikke have flere krige’.

Psykisk arbejdsmiljø 1
I en podcastserie om psykisk arbejdsmiljø fokuserer den2radio på bekendtgørelsen om psykisk arbejdsmiljø fra 2020, der uddyber, beskriver og sætter ord på det psykiske arbejdsmiljø. Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde; lovgivning, bekendtgørelse og vejledninger skal forebygge og råde, så mistrivsel og belastning på krop og sjæl undgås. I alt kommer der 5 podcast, der er bidrag til information og viden om det psykiske arbejdsmiljø, der er aktualiseret ved bekendtgørelsen, og den første kommer i denne uge.

Hafnia 3
Brandfælden i København - det var Hotel Hafnia i København, da det gik helt galt i 1973. Her i den 3.podcast om Hotel Hafnia hører vi om de første brandkøretøjer, der nåede frem 2 ½ minut efter alarmen. De kom fra hovedbrandstationen bag Københavns Rådhus ganske tæt ved, og det er journalist Peter Skeel Hjorth, der gennemgår hotelgæsternes situation. De fleste hotelgæster i værelserne med vinduer til gårdhaven på 2., 3 og 4. sal omkom af røgforgiftning enten kort før eller lige efter brandvæsenets ankomst. Derimod lykkedes det at redde næsten alle gæsterne i værelser mod gaden med stiger ved en dramatisk redningsaktion, der startede blot fire minutter efter alarm med hovedbrandstationens drejestige. En vanvittig nat.

The Byrds 7
Med den 7. og sidste podcast om den amerikanske rockgruppe The Byrds har vi været i alle hjørner omkring gruppen og i denne sidste er vi også der, hvor The Byrds er ved at nå deres endeligt, det var i 1971.  Det er Erik Kramshøj, der fortæller om The Byrds.

Oplever’n 12
Oplever’n er denne gang både til fodboldkamp, smager på konfekt og romkugler, rødvin, whiskey og meget andet.  Det fortæller Niels Bramsen om.

Museer skaber viden: Holmegaard.
Denne podcast handler om en lokal virksomhed, der er gået konkurs, hvorefter et lokalmuseum overtager en stor samling fra virksomheden. Det var dengang Næstved Museum overtog en kæmpe samling glas fra Holmegaard Glasværk. Men det at glasproduktionen i Danmark som sådan blev sammenlagt og splittet op er podcasten også historien om glasproduktionen fra begyndelsen af 1800-tallet. I podcasten medvirker museumsinspektør Susanne Outzen, der har ansvaret for samlingen, og der kommer også gode råd om, hvordan man passer på sine glas.

Pharaos klassikere: For otte Skilling Hvedebrød
”For otte Skilling Hvedebrød” er titlen på denne og de kommende ugers fortælling i Pharaos Klassikere, som er hentet fra M. A. Goldschmidts novellesamling fra 1846. Goldschmidt havde en stærk tro på en retfærdig skæbne, som han ligefrem udviklede til en decideret Nemesis-lære, som man i vores dage måske ville kalde en Karma-lære, altså en teori om, at ens handlinger vil vende tilbage som god eller ond skæbne. For hovedpersonen i denne novelle, en ung student fra en fattig københavnsk håndværkerfamilie, bliver frugten af noget, der egentlig er tænkt som en barnlig spøg til et lykkeligt og heldbringende bekendtskab.

Zinklarprisen 2023
Zinklarprisen er en hæderspris på 100.00 kr., der gives til en dansk eller udenlandsk forfatter, der har gjort sig bemærket inden for novellegenren. Prisen gik i år til den israelske forfatter Etgar Keret. Prisen blev uddelt d. 1/9 ved en reception i Thiemer’s Magasin, hvor Keret blev interviewet af Kathrine Tschemerinsky. Vi får et uddrag, som foregår på engelsk.

10 svenske og 10 danske operasangere. Tina Kiberg og Jussi Bjørling
I den 3. podcasts om 10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere er det sopranen Tina Kiberg og tenoren Jussi Bjørling vi præsenterer. De var begge tidligt ude og havde langt hen ad vejen det samme repertoire, og med mange år forskudt - selvfølgelig - har de haft roller i de samme operaer. 2 små portrætter - 4 stykker musik.

Foto: Knus Steffen Nielsen