Den2Radio - Uge 4 - 2018

Udsendelse d. 20. - 26. januar. 2018

InterMetzo
Georg Metz med sit Intermetzo, som handler om DR og de drastiske begrænsninger og reducerende nedskæringer, der lurer ude i horisonten. Folketingsflertallet vil skære ca. en femtedel af licensmidlerne , og hvor der tidligere var mange, der gik ind for DR og ville beskytte det, er der i dag næsten ingen, der gider komme DR til undsætning.

Andelsvirksomhed i Uganda 4. ”Coops - for økologisk vanilje og kakao” 
De fleste af verdens kakaotræer står i Sydamerika, Indonesien og Vestafrika, men kakao dyrkes også i Uganda, hvor en del af farmere satser på økologisk kakao. Vanilje er verdens næstdyreste krydderi efter safran; og vanilje vokser på lianer, som også dyrkes i økologisk udgave i Uganda. Det er især små landbrug, som står for produktionen, og for at klare sig bedre i konkurrence med store individuelle investorer, er bønderne i gang med at organisere sig i andelsvirksomheder. Økologisk Landsforening har partnerskab med den ugandiske landboorganisationen SATNET omkring udvikling af 20 kooperativer i Vest-Uganda. 

Brændende kærlighedsbreve
En drivvåd kasse med kærlighedsbreve i en kælder i 2011 blev startskuddet på indsamling og udstilling af mange hundrede kærlighedsbreve. Kunstneren Natascha Thiara Rydvald fotograferede de udtværede breve - og det hun kunne læse af de våde breve, vakte hendes interesse. Kærlighedsbrevene er blevet til en udstilling med titlen ’Forgængelige - Uendelige. Siden brevene er der kommet to film til, der kan ses på udstillingen. den2radio har besøgt Nataschas Thiara Rydvald, og fra 31. januar til d. 4. februar iscenesætter hun den anden af to udstillinger "Brændende kærlighedsbreve" på skonnerten Linden på Nordatlantisk Brygge på Christianshavn.

Museer skaber viden: Fransk-danske forbindelser
Under den danske enevælde var kunstforbindelserne med Frankrig vigtig, for Frankrig var et stort og rigt land, der havde meget at byde på. Man kunne importere genstande, men nok så vigtig var de danskere der bragte inspiration fra Frankrig og de franskmænd, der flyttede til Danmark og bidrog til den danske kultur. Kunsthistorikeren Ulla Kjær fra Nationalmuseet har skrevet en bog om kunstforbindelserne under enevælden og det fortæller hun om til den2radios Henrik Morell. 

Portræt af Richard Strauss
En af de helt store komponister er Richard Strauss. Han blev født i München i 1864 og i 2014 var det altså 150 år siden, og det blev fejret overalt i den klassiske musikverden. Han levede i det tyske kejserrige og var igennem både 1.og 2.verdenskrig inden han døde 85 år gammel d.8. september 1949 i en total forandret verden. Igennem næsten 70 år komponerede han det ene mesterværk efter det andet og i alle genrer.

År 536, da solen og månen forsvandt
Fund af store mængder guldofringer, og træernes årringe så smalle, at de næsten ikke er synlige, vidner om, at der har været noget helt specielt og uheldsvarslende i gære i år 536. Men hvad var det, der skete og hvordan klarede folk sig igennem et år, hvor frosten ikke ville slippe sit tag, solen kun anedes som et svagt, blåligt skær og månen og stjernerne næppe sås på nattehimlen? den2radio har været i guldrummet på Nationalmuseet og mødt museumsinspektør Morten Axboe. 

Sydhavnens historie
Sydhavnen i København har en særlig historie som man kan finde i Kongens Enghaves lokalhistoriske arkiv. Det er imponerende og fylder det meste af det rum, hvor foreningen holder til. Frivillige medlemmer bruger mange timer på at arkivere nyt materiale hver uge og ordner det, så det er klar til de mange besøgende fra ind og udland, der har en interesse for Sydhavnens historie. Foreningen har et konstant stigende antal medlemmer, og foreningen har i nyere tid produceret bøger og DVD’er der fortæller historien om Sydhavnen. 

Verden af i går 18
Vi nærmer os slutningen af ’Verden af i går’, Stefan Zweigs roman om tiden før, under og efter 1.verdenskrig, og den første del af mellemkrigstiden, fra 1924 til 1933, var trods alt en håbefuld tid, hvor man havde fornemmelsen af, at tingene gik fremad. Når Stefan Zweig alligevel kalder dette kapitel af sine erindringer for ”Solnedgang” er det jo set fra et senere tidspunkt, hvor enhver illusion var forsvundet og en ny verdenskrig en realitet. Karsten Pharao læser kapitel 18 af 21.

Jazzens historie, Ornette Coleman
I sin gennemgang af de store skikkelser i jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået til altsaxophonisten Ornette Coleman, en musiker der flyttede grænser for jazzens udtryk. Som ung var han ikke lige velset alle steder, men anerkendt i dag som en af dem, der lagde grunden til det der kaldes ”free jazz”.

Foto: Knud Steffen Nielsen