Den2Radio - Uge 40 - 2017

Udsendelse d. 30.sep. - 6.okt. 2017

den2radio har nye udsendelser klar til vores lyttere og dem får vi heldigvis flere og flere af. Det er vi selvsagt meget glade for og også for at I støtter os økonomisk på vores ’Støt den2radio’knap, mange tak for det.

InterMetzo
Georg Metz er klar som altid og i denne uge er det selveste paven i Rom han behandler, for han er blevet udråbt som kætter og det er jo en alvorlig sag for en pave.
Hofteatret
Danmarks uvurderlige teaterperle fylder 250 år i år.
den2radio har indsnuset den helt særlige atmosfære i Hofteatret, der blev indrettet i 1767 af Christian d.7., der ligesom andre konger i datidens Europa ville nyde scenekunsten. Hofteatret, der også rummer teatermuseet, ligger i Christiansborgs Slots Ridebane og rummer historie om bl.a magt, maskerade og musik.

Kinahandel – Museer skaber viden
Fra 1732 til 1842 havde Asiatisk Kompagni monopol på handlen mellem Danmark og Kina. Historien om virksomheden, herunder den økonomiske side, er beskrevet før, men Benjamin Asmussen fra Museet for Søfart har sat sig for at beskrive, hvad det er for mennesker, der stod bag handlen.

Kuhlau og Crusell
'Kuhlau og Crusell, fløjte og klarinet, 2 nordiske komponister' er overskriften på en udsendelse om 2 komponister fra den tidlige romantik - Bernhard Henrik Crusell, der var født i Finland men slog sig ned i Stockholm. Han var virtuos på klarinetten, en af de allertidligste, og han komponerede mange værker for klarinetten og andre træblæserinstrumenter. Og Friedrich Kuhlau, der er født i Tyskland men flygtede til København, hvor han blev kongelig kammermusikus og 'far' kan man godt sige til nationalskuespillet Elverhøj, men i den grad også berømt for sine klaverstykker og sine mange værker for fløjte.  De to mødte aldrig hinanden, men har mange fællestræk og er også hinandens modstykker. 

Den røde sofa
I denne udgave af Den røde sofa, der står på Hovedbiblioteket i København, skal I møde Jacob Skyggebjerg i samtale med Jakob Sandvad.  Siden sin debut i 2013 har Jacob Skyggebjerg udgivet to romaner, “Hvad mener du med vi” i 2015, og “Jalousi”, der udkom tidligere på året. Litteratur er en slags grundforskning og dermed noget af det vigtigste, vi har i samfundet, har Jakob Sandvad udtalt. Han er redaktør på Forlaget Gladiator, som han stiftede sammen med Josefine Klougart og Hans Otto Jørgensen i 2013, og hvor Skyggebjerg blev forlagets første debutant.

Verden af i går 2
Der er i denne tid en genopblussende interesse for den populære mellemkrigsforfatter Stefan Zweig, og det er der mange gode grunde til. Der kommer genudgivelser af nogle af hans vigtige værker, og for tiden kan man se en fin spillefilm om Zweigs sidste år i eksil, ”Farvel til Europa”. den2radio markerer det ved at genudsende vores oplæsning af Zweigs vidunderlige erindringsværk ”Verden af i går”. Der er 21 afsnit og det er det andet vi bringer i denne uge.

Ronkedorerne
Ronkedorerne er den2radio’s 4 hanelefanter og i denne uge har de tre af dem sat hinanden stævne for at fortælle om den faglitteratur de gerne vil anbefale. Egon Clausen har læst Liselotte Højgaards bog om det syge sundhedsvæsen. Jens Raahauge har læst Agi Csonkas ’Hvordan får vi mere lighed i uddannelsen’ og Nikolaj Ifversen har kigget på Aarhus Universitetforlags nye serie med 100 bøger om 100 begivenheder i 1000 års danmarkshistorie, og foreløbig har han læst den første. Den er skrevet historikeren Poul Duedahl, og den hedder ’Gudhjemtid’.

Forførerens dagbog 11
Forførerens Dagbog findes i første del af Enten-Eller. Søren Kierkegaards beretning om Johannes, den gennemførte æstetiker, der først og fremmest anskuer kvinder som en kunstnerisk nydelse, og hele bogen kan læses på Søren Kierkegaard Forskningcentrets hjemmeside. Klik på Forførerens Dagbog s. 307, så får du det hele med. Forførerens Dagbog er opdelt i 4 underafsnit, og du kan åbne dem alle sammen på én gang – eller et ad gangen. Her på den2radio er vi nået til afsnit 11 i skuespilleren Jesper Christensens indlæsning. 

Foto: Anne Eggen (Ved Esrum Kloster)