Den2Radio - Uge 40 - 2023

Udsendelse d. 30.september - 6.oktober. 2023
Vi tillader os at spørge lytterne om I vil støtte os økonomisk, for det ser lidt skralt ud for os, og det kniber med fondsstøtten. Vi har en konto på hjemmesiden. Det betyder meget, om I vil sende et beløb til den konto. På forhånd tak.
InterMetzo
Georg Metz’ kommentar handler om familieværdier, som Søren Pape Poulsen talte en del om ved de konservatives landsmøde i weekenden. Begrebet udspringer af amerikanske forestillinger om kernefamilien som overlevelsesbetingelse for nybyggerne i det lille hus på prærien. Familieværdierne opregnes som sammenhold, gudsfrygt, ædruelighed og troskab, ordentlighed, ærlighed og hurtig opdyrket patriotisme. Oscar Wilde mente, at Amerika ikke blev opdaget, men afsløret. Søren Pape er tydeligvis inspireret af det amerikanske forbillede, men danske ungkonservative er vanskelige at se som lidenskabelige familiefortalere i en 2023-virkelighed.
Æblekage, hygge og en god snak om døden.
En snak om døden er sjældent et velkomment samtaleemne her til lands, tværtimod. I stedet er det ikke usædvanligt at folk gør hvad som helst, for at undgå at komme til at tale om den. Men hvorfor er det så afskrækkende at tale om den død, vi alle kommer til at stifte bekendtskab med gennem livet og som uvægerligt bliver vores eget endeligt? den2radio har været på dødscafé – spillestedet Bartof Station på Frederiksberg i København, som er oprettet af Anders Stjernholm, formand i Ateistisk Selskab.
Sophia-samtale - pejling af dannelse 26
Denne uges Sophia samtale har overskriften ’Med hænderne i erfaringens bibliotek’. Anna Margrethe Kjærgaard er børnebogsillustrator. Lige nu arbejder hun på at sætte billeder på en Kim Fupz Aakeson-tekst om krig, men derudover spænder hendes produktion bredt fra den personlige historie om russernes besættelse og bombning af Bornholm i 1945 over fortællinger om ensomme børn til historien om en gammel tangloppeforsker, der aldrig bliver træt af at opdage nyt. Hun finder i de meget forskelligartede opgaver ind til historiens kerne ved at trække på sit stadigt voksende erfaringens bibliotek. Her henter hendes hænder de udtryk, som bidrager til, at de historier, hun har lagt billeder til, prenter sig ind i læserens sind. Dette sker i en proces, der er præget af langsommelighed og intuitive valg.
Iransk sang og musik.
I en vis forstand er det selvfølgelig absurd at kåre verdens største sanger, for hvordan sammenligner man Pavarotti med Bob Dylan eller Louis Armstrong med Willie Nelson. Men Christian Braad Thomsen vælger iraneren Mohammad Reza Shajarian, for han kender ingen der har en smukkere stemme. Han har lavet en portrætfilm om ham og fortæller om ham her på den2radio i den første af to podcast om iransk sang og musik.
Ronkedorerne september 2023
Så har den2radios Ronkedorer igen været samlet i studiet med hver sin fagbog. Georg Metz har læst GRUNDTVIG - Biografi og breve Skrevet af Edward Broadbridge og Hans Raun Iversen. Nikolaj Ifversen har læst Florian Illies “Kærlighed i hadets tid”. Egon Clausen har læst Morten Things ’Israel, et mislykket samfund, en mislykket stat’, og Jens Raahauge fortæller om en bog af Anita Ulrich og Daniel Akarto, som de kalder Discountsamfundet. Det plejer at være meget festligt og hyggeligt, når Ronkedorerne mødes.
Pharaos klassikere: For otte Skilling Hvedebrød 2 af M. A. Goldschmidt.
I Pharaos Klassikere hørte I i sidste uge første del af Goldschmidts fortælling ”For otte Skilling Hvedebrød”. Vi hørte om den unge student Richardt Bilsted, der på en godt nok lidt akavet måde kom til at gøre legationsråd Dumins bekendtskab og blev som en søn for den ældre, velhavende mand. Nu må Dumin rejse til Brasilien for at tage sig af en datter, han har der, fordi hendes mor er død. De aftaler, at Richardt skal følge efter, når han har taget sin lægeeksamen.
Psykisk arbejdsmiljø 2
I denne podcast skal vi høre om perspektiver på psykisk arbejdsmiljø, og her er byggebranchen kendt for tungt, farligt og risikofyldt arbejde – mange mænd, få kvinder og en frisk, for ikke at sige, macho-præget omgangsform fx. på byggepladsen. Bygge- og anlægsbranchen rummer mange forskellige faggrupper herunder både murere, betonarbejdere, tømrer- og snedkere, elektrikere, malere og skilteteknikere. I nogle faggrupper udgør mænd 90 % af de beskæftigede, og i andre faggrupper er der mere kønsdiversitet – fx. er der en del kvinder blandt malere. Vi møder seniorforsker Jeppe Zielinski Nguyen Ajslev fra NFA, det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Jesper Yttesen, som er arbejdsmiljøchef i entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen og Christina Johansen, skiltetekniker i firmaet Multi Text.
Hafnia 4
Panikslagne gæster kastede sig ud ad vinduerne på Hotel Hafnia og blev kvæstet i faldet mod gaden, det er en af de medieskabte myter, der er blevet gentaget igen og igen, så sent som den 24. december 2019 i Berlingske. Det er imidlertid en kendsgerning, at ikke en eneste hotelgæst sprang ud ad vinduerne i facaden, fastslår journalisten Peter Skeel Hjorth, som fulgte med røgdykkerne ind i hotellet. I tre tidligere podcast har han beskrevet sine egne oplevelser, brandforløbet og gæsternes situation. I den fjerde og næstsidste podcast tager han fat på de usande beskrivelser, der spænder fra et mønster af småfejl til graverende fejl i en dokumentar på DR K og omtale af episoder, der aldrig har fundet sted.
10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere: Mikael Melbye og Anne Sofie von Otter.
I serien '10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere' er det barytonen Mikael Melbye og mezzosopranen Anne Sofie von Otter der er denne uges par. Hver podcast har en svensk og en dansk operasanger - mand og kvinde. De forskellige podcast ligger på den2radio's hjemmeside under kategorien 'Serier', og der vil man altid kunne finde og genhøre dem, for det er idéen med serien: ikke at glemme de store sangere.