Den2Radio - Uge 41 - 2018

Udsendelse d. 6. - 12. oktober. 2018

Intermetzo
I den amerikanske kongres vidnede dommer Brett Kavanaugh forleden foran retsudvalget, og det var et studie i et menneske i ubalance besat af vrede, angst og skam. Aggressivt afbrød Kavanaugh de relativt korrekt udspørgende senatorer og eksponerede sit raseri mod demokraterne i uunderbyggede påstande om politisk forfølgelse. Den situation behandler Georg Metz i det ugentlige Intermetzo.

Norden i Europa
Plastic Change er en dansk miljøorganisation, der arbejder for at skabe opmærksomhed om konsekvenserne af den voksende forurening med plastik i havene og miljøet i det hele taget. Sammen med en række andre nordiske miljøorganisationer er Plastic Change netop blevet indstillet til Nordisk Råds Miljøpris 2018. Vi har en talt med stifteren af Plastic Change Henrik Beha Pedersen og sidst i programmet har vi en kommentar af Ove Weiss ’Det mørke Europa’.

Om livets fysik
Vi er vant til at få livet beskrevet af biologer. Fysik derimod er læren om natur i den bredeste betydning gerne beskrevet med matematiske formler. I denne udsendelse skal vi se på livet med forskellige briller som et biologisk fænomen, men også som fysiske egenskaber, som kan sættes på formler, der kan bruges til at beregne og forudsige egenskaber. Nogle af de fænomener vi ser i biologien, kræver en fysikers overblik og kan måske kun forstås hvis man bruger fysikkens metoder og redskaber til at observere og eksperimentere. Mogens Høegh Jensen og Mathias Heltberg fra Niels Bohr Instituttet arbejder med fysik i biologiske systemer, som måske vil revolutionere vores måde at opfatte dyr og planter, og som måske kommer til at ændre vores behandling af sygdomme radikalt.

Den røde Sofa
Fornylig mødtes forfatter, lyriker og oversætter Jun Feng med forfatter Jo Hermann i Den Røde Sofa på Københavns Hovedbibliotek til en snak om grænser. I samtalen fortæller Jun Feng om de mange grænser han har krydset, og om hvordan han endte i Odense i 1992. Han fortæller også om sine danske digte, og om hvordan han med sit virke som oversætter fra dansk til kinesisk hjælper litteraturen med at krydse landegrænser.

Refleksioner
I denne uge påbegynder den2radio en ny lille serie vi kalder ’Refleksioner’ med tekster af Peter Zapffe. Dagens to tekster tager udgangspunkt i begrebet medafhængig, et begreb, der anvendes, når de nærmeste omkring en misbruger – uden at vide det - bidrager positivt til misbruget. Peter Zapffe har misbrugsproblematikker tæt inde på livet som rådgiver for Misbrugsportalen.

Procol Harum 4
den2radio har produceret en serie programmer om den legendariske engelske rockgruppe Procol Harum, som nu i over 40 år har præget den del af rockmusikken, som foruden blues’en også har rødder i den europæiske klassiske tradition. I denne næstsidste fortæller Erik Kramshøj om perioden omkring 1977, hvor albummet ’Something magic’ udkom og derefter valgte Gary Brooker, forsangeren og lederen af gruppen at opløse den. Procol Harum blev senere gendannet og kommer snart til Danmark og giver 3 koncerter.

De udødelige 14
Med undertitlen ’Seniorer og privat virksomhed i oplevelsesbranchen’ skal I møde to mennesker, der hver især har udviklet egen virksomhed indenfor oplevelseserhverv og turisme. Jørgen Jensen på 78 og hans kone viderefører som 4. generation et firma med kaper-vognkørsel, og Betsy Holk på 82 havde startet rejsebureauet Marco Polo Tours og skrev rejsematerialer for firmaet. Fælles for begge er det store engagement i egen virksomhed, der godt nok er trappet ned, men stadig fylder så meget, at de er aktive længe efter, at den officielle pensionsalder er indtruffet. Ikke så længe efter denne optagelse, i 2013, døde Betsy Holk umiddelbart efter hun var kommet hjem fra en af sine rejser.

Billeder fra et liv 4
Vi sender her i løbet af efteråret uddrag af billedkunstneren Pia Schutzmanns erindringsbog ’Billeder fra et liv’. Det er ikke en sammenhængende livshistorie men små pointerede erindringsglimt. Enhver form som øjet møder har sin historie. Gennem små observationer af pudsige oplevelser, drager Pia Schutzmann læseren ind i sit fabulerende univers, hvor grænserne mellem virkelighed og fantasi sløres og opløses.

Klassisk på nettet, 1901
Klassisk på nettet er en times klassisk musik med et bestemt tema og det er i denne uge årstallet 1901.  Store komponister døde det år og andre blev født, musik blev påbegyndt, færdiggjort eller uropført.  Der er musik af Verdi, Rachmaninov, Carl Nielsen, Dvorak og Mahler blandt andre og dertil skønne sopraner som Anna Netrebko og Tina Kiberg og en fantastisk violonist som Jascha Heifetz. 

Foto: Anne Eggen