Den2radio - Uge 41 - 2019

Udsendelse d.5. - 11. oktober. 2019

Intermetzo  
Det stærkt forkætrede omprioriteringsbidrag fortsætter tilsyneladende. Den kulturpuritanske nye regering fortsætter med at omfordele kunstens midler ved at skære ned og smøre bevillingerne tyndt ud over hele landet. Det er ikke nemt at insistere på kunstnerlivet under de vilkår, der i hele det borgerlige regime fra 2001 kun har forringet og forringet vilkårene for teatre, museer og biblioteker.

Det europæiske Hus
I den2radio’s serie Det europæiske hus har Jørgen Johansen en samtale med forfatteren Jens Christian Grøndahl om hans nye bog, der har titlen ’Europa er ikke et sted’, og Ove Weiss fortæller om Energirigtig medvind i EU og FN.

Den2Sport: Idrætten og klimaet
Klimakrisen er i den grad kommet på dagsordenen; også den idrætspolitiske. Men hvilket klimaaftryk sætter idrætten egentlig, og hvad gør idrættens organisationer for at mindske det? Det handler både om sports-faciliteterne, transporten, kost og produktion af sportstøj og -udstyr. Den2Sport på den2radio sætter denne gang fokus på klimaet. I den anledning har vi inviteret Dorthe O. Andersen, miljøkonsulent i DIF, og Esben Danielsen, direktør for Lokale & Anlægsfonden i studiet. I Ringhjørnet rejser vi til Qatar, ser på Formel 1, venter tålmodigt på kulturminister Joy Mogensens (S) idrætspolitiske visioner og meget, meget mere.

Europas idéhistoriske rødder. Samarbejde
I den2radios podcastserie Europas Idéhistoriske Rødder sættes der fokus på de idehistoriske idéer som har formet Europas historie. I hver af seriens 10 programmer kastes der lys over et idéhistorisk fænomens opståen, udvikling og nuværende betydning i en europæisk kontekst, og samarbejde er overskriften i denne uge. I dag er projekt Europa er blevet langt mere kompliceret. Der sættes i stigende grad spørgsmålstegn ved det europæiske samarbejde, og fællesskabet taber opbakning i de europæiske befolkninger rundt om på kontinentet. For mange er EU blevet lig med bureaukrati, topstyring, ulighed og et ønske om at nedbryde de nationale forskelligheder, så der kan skabes en føderation i USA's billede med egen præsident. Det er uden forhistorisk tilfælde, at der nu mere end 70 år efter etableringen af unionen, stadig er fred på det europæiske kontinent mellem nationalstaterne, men spørgsmålet er om freden varer ved, og om det europæiske samarbejde fortsat kan være garant for freden med de mange kriser, som EU gennemløber her i starten af det 21. århundrede. I programmet medvirker professor mso. Søren Dosenrode fra Aalborg Universitet, Ph.d. Rebekka Byberg fra Københavns Universitet, professor mso. Henrik Larsen fra Københavns Universitet og lektor Troels Myrup Kristensen fra Aarhus Universitet.

Kort men godt
Et norsk satireindslag på YouTube beskriver det danske sprog som en uforståelig mumlen, som er hemmeligheden bag vores høje levefod. Alt kan sælges på grund af sprogforbistringen. den2radios Jens Raahauge ser i Kort, men godt på nogle af de ulemper og fordele, der kan afledes af vores indbyrdes mumleri.

Teatermagasinet Kastesigten
Teatersæsonen er for alvor i gang, og for hver forestilling man ser, er der fem man går glip af.
I denne udgave af Kastesigten har kastesigtevikar Ingeborg Elisabeth Vind set tre forestillinger, hvor det personlige er politisk og det politiske personligt. Alle tager udgangspunkt i en fortærsket virkelighed og søger frigørelsen og utopien med nostalgisk eller fremsynet blik. Vi skal forbi en nedlagt kirke, et omklædningsrum under et kapel og ind i en velkendt teatersals enkle scenografi.

Kais historie 15
I anledning af 50 året for pornoens frigørelse genudsender vi en af de første serier på den2radio: ’Kais Historie’. Kai Bo Rasmussen – alias ’Røde Kai’ fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum. Søren E. Jensen har skrevet en bog om den tidligere hashsmugler: ’Røde Kai og hans kriminelle karriere’. Vi er nu ved afsnit 15, og Kai har fået ny kone, er blevet familiefar og har afsonet fængselsdom. Han prøver at leve et normalt familieliv med arbejde og fast løn, men det volder problemer.

Nostalgi er ikke hvad det har været
Erik Kramshøj er igen kommet i det nostalgiske hjørne, selvom nostalgi jo ikke er hvad det har været. Han tager os med tilbage til San Franciscos musikalske storhedstid i midten af 60’erne og begyndelsen af 70’erne..  

Science Stories, Hvad er liv
Biokemikeren, videnskabsfilosoffen og forfatteren Jesper Hoffmeyer døde den 25. september 2019 efter kort tids sygdom. Han var sammen med Claus Emmeche de første der gjorde opmærksom på biosemiotikken i Danmark. Igennem de sidste 40 år har Jesper Hoffmeyer skrevet og debatteret biologi og samfundsproblemer på højt niveau, og hans forskning i biosemiotik er verdenskendt. Programmet handler om forståelsen af livets grundlag, om hvorfor det er så svært at definere liv, og det som er specielt ved liv. De traditionelle beskrivelser af liv er i opløsning.  For at kunne nå til en dybere forståelse af liv bevæger forskerne sig over i biosemiotikken som handler om at danne og tyde tegn. DNA er således ikke bare en kode for en organismes liv, men organismen eller den enkelte celle bidrager selv til, hvordan den afkoder betydningen af det DNA, som den indeholder. Hvor er det så vi finder livets sjæl? Det giver programmet et svar på.

Science Stories, Det er kun et spørgsmål om tid
Den Europæiske Rumfartsorganistation, ESA, opgraderer nu kampen mod truslerne fra rummet. Danmark deltager i programmet, SPACE SAFETY, der hvis det bliver godkendt af de deltagende regeringer i år, vil investere millioner af euro til forebyggelse og beskyttelse mod de farer, der lurer i rummet mod vores teknologi og i værste fald menneskehedens overlevelse.
Morten Remar har talt med astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space i København, der leder den danske og han er er ikke i tvivl om at programmet er nødvendigt. Det er kun et spørgsmål om tid, før katastrofen kan ramme.

Forsidefoto: Søren Nordholt