Den2Radio - Uge 41 - 2020

Udsendelse d.3. - 9.oktober. 2020

Intermetzo
Georg Metz taler om journalisters arbejde der f.eks. består i at referere magthavere under den uudtalte forudsætning at de refererede kun undtagelsesvis lyver lodret. Grundlaget for arrangementet er fortsat bestræbelsen på at finde sandheden og publicere resultatet så klart som muligt. Brydes kontrakten har den demokratiske proces et problem. Forliser enigheden om sandheden som ideal og som umistelig betingelse, er det nat med systemet

Den2Sport: Så knytter vi næven for - - 
For nogle uger siden knælede det danske fodboldlandshold forud for Nations League-kampene mod Belgien og England for at markere kampen mod racismen. Det har topatleter gjort verden over i de seneste måneder. Men det affødte en voldsom debat og splittede nationen. Der var dem, der mente, man blandede sport og politik. Og så var der andre, der følte, der var alt for lidt politik i sportens verden. Men har sport og politik ikke altid hængt sammen? Det fortæller vi om i den2Sport i denne uge.

Jazzens historie: Swing
Christian Braad Thomsen er nået til det fjerde afsnit i serien om Jazzens historie, og det er swing det handler om. Swing har sin oprindelse i 1920'erne og 1930'erne, hvor de store Big Band-orkestre huserede i USA og i mindre grad i Europa og Danmark. I 90'erne gik en retro-bølge gennem USA hvilket skabte fornyet interesse for den traditionelle swing-musik samt en række "neo-swing" bands med ny musik der swinger – eksempelvis Big Bad Voodoo Daddy og Royal Crown Revue. I Skandinavien nåede denne bølge først frem ved årtusindeskiftet, og i dag er interessen for swing-musik og swing-dans i Danmark stærkt stigende.

Anslag - oktober 2020 - 1
Anslag. At slå en tone, en stemning an, at fortælle en historie, at prøve at forstå og sige sin mening … Siden 2013 har forfatteren og journalisten Jacques Berg hver formiddag sat sig til computeren og tastet to, fem, halvtreds linjer, og det bliver han heldigvis ved med, og de er produceret til den2radio, så lytterne kan glæde sig til at det er dusinvis og nu og da tusindvis af anslag som han beskriver verden med som den ser ud fra hans landsby i Luberon i Provence, hvor han har boet i årtier.

Sofiebadet i Christianshavn
For 2 år siden havde Christianshavns 400 års jubilæum, og i den anledning producerede den2radio nogle podcasts med nedslag forskellige steder i bydelen og om dens historie. I denne uge gælder det Badeanstalten i Sofiegade. Det er den sidste, der er tilbage af de 3 kommunale badeanstalter, der blev opført i fra 1865 -1920. En stor gruppe frivillige har knoklet for at få Sofiebadet op at stå på et bæredygtigt grundlag. Og i dag er der både kurbad og Hamam, et tyrkisk bad med varme sten og skummende sæbemassage.

Tragedien i Rumænien 2
Ved 7-tiden om morgenen den 22. december 1989 begyndte tusinder, titusinder, hundredtusinder af mennesker at begive sig mod centrum af Rumæniens hovedstad Bukarest, hvor myndighederne havde forsøgt at skjule nattens forbrydelser med vandkanoner. Nu havde befolkningen fået nok af undertrykkelse, fattigdom og kolde boliger. Sikkerhedsstyrkerne blev løbet over ende. Diktatoren flygtede i en helikopter fra taget af centralkomiteens hovedkvarter, som demonstranterne brød ind i.  Få timer senere besøgte de første demonstranter diktatorens luksuriøse villa. Hæren stillede sig på befolkningens side. I den afgørende fase fik to tanks fra hæren en særlig betydning, fortæller journalisten Peter Skeel Hjorth i den anden udsendelse om ”Tragedien i Rumænien”.

Pharaos Klassikere: Brudstykker af en landsbydegns dagbog 2. 
I Pharaos Klassikere sender vi i denne uge andet afsnit af Steen Steensen Blichers store novelle ”Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog”. Morten Vinge er blevet kammertjener på herregården Tjele, og skæbnen vil, at han har forelsket sig i herremandens datter, frøken Sophie. Det samme gælder hans medtjener, Jens. Men herskabet har selvfølgelig andre planer med datteren.

H.C.Andersen: Den gamle gadelygte.
Det ugentlige H.C.Andersen eventyr er ’Den gamle gadelygte’, som udkom i 1847 i ’Nye Eventyr 2.bind’. Kort forinden havde han lovet eventyret til sin tyske forlægger Carl Lorck, der ville inkludere det i den planlagte samlede tyske udgave. Det trak imidlertid ud, og H.C.Andersen kunne ikke modstå sin danske forlægger C.A.Reitzels pres for at få lov til at udgive det. Det er Ole Walbom der læser.

Klassisk på nettet, Søskende i musikken
Klassisk på nettet er en times klassisk musik med et tema og temaet i denne uge handler om søskende i musikken. Vi skal høre musik af musikersøskende og komponistsøskende bl.a. 4 Bach brødre- sønner af Johan Sebastian Bach og de franske klaversøstre Katia og Marielle Labeque.

Foto: den2radio