Den2Radio - Uge 41 - 2022

Udsendelse d.8. -14.oktober. 2022

Intermetzo
Georg Metz har taget fat i dronningens næstfødte, der føler sig ydmyget af hendes beslutning forleden om at hans børn ikke mere skal kalde sig prinser og prinsesse. Folk kan grine sig fordærvet over proportionerne i prinsens chok, mens en forstenet russer stikker ild til verden. Ikke desto mindre er dronningens beslutning set fra de ydmygede og reducerede ikke en spas, men et klart identitetstab. 

Fødevareprodutionens Natur og Arkitektur 5: Hvorfor jordreform nu?
Mange forskellige mål skal opfyldes i forhold til vandmiljø, energi, klima, natur og biodiversitet – og landbrug ejer omkring 60% af den danske jord. Teknologirådet har allerede i 2017 pointeret at Danmark har en pladsmangel, der svarer til et underskud på 40% areal og derfor er det er helt nødvendigt med en landsdækkende, helhedsorienteret landskabs-udvikling, hvor der forhandles og planlægges på tværs af sektorer og kommunale grænser Løsningen handler om ny jordfordeling, der er multifunktionel, og realiseringen kalder på en jordreform

Landbrugets gæld 4
I den2radios miniserie om landbrugets gæld er vi nået frem til at se på forskningens rolle. Danmark er et af de førende lande i verden når det kommer til den brede fødevareforskning, men med denne position følger også et særligt fokus. Vi skal høre om, hvordan vidensproduktion, teknologi-udvikling og den herskende forretningsmodel smelter sammen og skaber en særlig dynamik i udviklingen af dansk landbrug.   

Ingrid Vang Nyman – Pippi Langstrømpes tegner
Nordiske børnebogsforfattere som Thorbjørn Egner, Tove Jansson og Gunilla Bergström har alle tegnet deres figurer selv, mens Astrid Lindgren altid har haft en tegner, og den første og helt epokegørende var Ingrid Vang Nyman. Hun har givet liv til Pippi Langstrømpe og Børnene i Bulderby, men der er ikke mange der ved eller tænker over, at hun er dansk. Hun døde allerede i 1959 og der gik omkring 40 år, før hendes tegninger blev vist ved en udstilling i Danmark. Det var på Vejen Kunstmuseum - byen hvor Ingrid Vang Nyman selv er vokset op. I skal møde Teresa Nielsen museumsdirektør på Vejen Kunstmuseum og Lena Törnqvist, bibliotekar og i mange år ansvarlig for Astrid Lindgrens arkiv på Det kgl Bibliotek i Stockholm.

Introduktion til Finlands historie i det 20.århundrede.
En kort introduktion til Finlands historie i det 20.århundrede er titlen på en ny programserie, som den2radio indvier i denne uge. Kendskabet til Finland udover mumier, lakrids og saunaer synes at være begrænset herhjemme måske som følge af sprogbarrieren, og hjælpsomt har det selvfølgeligt heller ikke været, at der gradvist har fundet en nedlæggelse af finskstudierne på de danske universiteter sted - men det får den2radios lyttere nu muligheden for at rette op   på.  I denne uge skal det handle om tiden op til og med den finske borgerkrig i 1918.

Kais historie 14
’Kais Historie’ handler om Kai Bo Rasmussen – alias ’Røde Kai’ der gennem 21 afsnit fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum. Her i afsnit 14 er han kommet i fængsel, fordi hans kone har anmeldt ham. Han har et lille barn. Og vi har tidligere ganske kort hørt noget om en ny pige. Søren E. Jensen har skrevet bogen om ’Røde Kai’.

Teatermagasinet Kastesigten
Kastesigten har haft en travl sensommer og fundet det svært at nå at dele sine indtryk med den2radios lyttere, men i denne uge får vi en lille opsamling af hvad der har gået, stadig går og ganske snart kommer til at gå på de københavnske teatre.

Pharaos Klassikere. Herman bang 8
Lige som Herman Bang i en af sine søndagskronikker i Nationaltidende kunne offentliggøre en reportage fra stormagasinet Magasin du Nord, så handlede kronikken d. 3. oktober 1880 om en stor haveudstilling i Tivoli. I 1830 grundlagdes Selskabet til Blomsterdyrkningens Fremme, og man kunne altså fejre 50-året for selskabet. I den anledning skiftede selskabet også navn til Det kgl danske Haveselskab, og Bang rapporterede malende fra den velbesøgte udstilling.

Zinklar prisen 2022
Zinklar Prisen er opkaldt efter stifteren forfatteren Finn Zinklar og den blev uddelt d.30-september. Den bliver uddelt til en dansk eller udenlandsk forfatter, der på fremmeste vis har gjort sig gældende indenfor novellegenren, og prisen gik denne gang til Peter Adolphsen. Juryen begrunder valget med følgende motivation: ”Peter Adolphsen tildeles Zinklar Prisen for sine tre bind ’Små historier’, der er helt enestående som genreeksperimenter og samtidig har en stærk forbindelse til en dansk og international tradition for at behandle den korte historie som en selvstændig kunstart. Peter Adolphsens små historier lander elegant og gerne lige inden historien egentlig er helt og aldeles slut. Historierne har plads til det fjollede og det kloge og giver os ikke bare overraskende billeder af virkeligheden, men også af hvad litteratur kan være”. Det er forfatteren Jens Smærup Sørensen der uddeler prisen til Peter Adolphsen.

Verden af i går 20
Vi er nu nået til det næstsidste kapitel i Stefan Zweigs erindringsbog ”Verden af i går” som hedder ”Hitler begynder”.  Fra sin bolig i Salzburg kunne Zweig med det blotte øje se over til Førerens villa i Berchtesgaden, og selvom han i starten af nazi-tiden stadig havde sin arbejds- og bevægelsesfrihed varede det jo ikke længe, inden han og alle andre jødiske forfattere fik deres bøger brændt og forbudt. Dog skulle Zweigs opera-samarbejde med den største levende tyske komponist, Richard Strauss, der også blev hyldet af nazisterne, volde den politiske elite store problemer.

Foto: Anne Eggen