Den2Radio - Uge 41 - 2023

Udsendelse d. 7. -13. oktober. 2023

Vi takker for den økonomiske støtte vi har fået fra nogle af jer, det er virkelig dejligt og vigtigt. Det kniber med støtten fra fondene, så derfor kæmper vi i øjeblikket, og hvert et bidrag betyder meget.

InterMetzo
Georg Metz er heldigvis i fin form og hans kommentar i denne uge handler om 50 året for Yom Kippur-krigen, der brød ud d.6.oktober 1973. Grundlaget for staten Israel ændredes med tiden med befolkningsdiversiteten. Den fælles samtale ændrede karakter af lige akkurat tålt eller indbyrdes fjendtlighed. De ændringer der skete i det israelske samfund betød, at de oprindelige politiske kræfter skrumpede eller forsvandt. I denne proces svandt - til sorg for et mindretal og mange andre jøder - drømmen om det gode bosted for de hidtil hjemløse.   

Sophia-samtale 27 – pejling af dannelse
Alting flyder, så det er værd at søge tilbage til fast grund under fødderne, bliver de ord, der åbner døren for denne uges Sophia-samtale. Her forsøger Jens Skou Olsen og filosoffen, professor emeritus Ole Fogh Kirkeby at pejle sig ind på begrebet dannelse. Dannelse er forbundet med frihed og dermed til det at træffe valg, men i vores komplekse verden er der ingen direktiver at vælge ud fra. Vi har frihed fra noget, men er rådvilde, når talen falder på frihed til noget. Ole Fogh Kirkeby anbefaler, at skolen bidrager til genbesindelsen ved at øge den historiske læsning og ved at styrke undervisningen i filosofi.

Landbrugsmagasinet i Irland.
Landbrugsmagasinet har denne sommer besøgt Irland og fik i den forbindelse optaget et interview om irsk landbrug og europæisk miljøpolitik med en lokal landbrugsforsker. Vi kommer rundt om landskabet og landbokulturen på den grønne ø og får en status på de lovpakker vedrørende den europæiske grønne omstilling, som har betydning for landbruget både i Irland og herhjemme.  
10 svenske og 10 danske operasangere. Nina Stemme og Bo Skovhus.
I serien '10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere' er det denne gang sopranen Nina Stemme og barytonen Bo Skovhus der bliver præsenteret. De er stort set lige gamle født i hhv 1962 og 1963 med hver sin kæmpe karriere, og de er begge udnævnt Kammersanger i Wien, han i 1997 og hun i 2012. Hun er nu mest berømt som Wagnersanger, og han har været den perfekte forfører i Don Juan og Greven i Figaros Bryllup hos Mozart, men begge har sunget mange andre roller.

10 svenske og 10 danske operasangere. Nina Stemme og Bo Skovhus.
I serien '10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere' er det denne gang sopranen Nina Stemme og barytonen Bo Skovhus der bliver præsenteret. De er stort set lige gamle født i hhv 1962 og 1963 med hver sin kæmpe karriere, og de er begge udnævnt Kammersanger i Wien, han i 1997 og hun i 2012. Hun er nu mest berømt som Wagnersanger, og han har været den perfekte forfører i Don Juan og Greven i Figaros Bryllup hos Mozart, men begge har sunget mange andre roller. 

Oplever'n 13: Kulturbesøg i Hundested og smuttur til Roskilde 
Niels Bramsen og Oplever´n vil i den kommende tid tage på besøg i den danske provins og besøge forskellige kulturbyer. Vi lægger for med en reportage fra Sandskuptur Festivalen i Hundested, som afholdes hver sommer og så skal vi i øvrigt også på en smuttur til Roskilde.

Teatermagasinet Kastesigten oktober 2023 
Og så skal vi i teateret med Kastesigten. den2radios teatermedarbejder Rasmus Blædel Larsen har været inde og se to stykker, der begge kommer fra den samme afdøde spidsskæggede dramatiker, men som i de aktuelle fortolkninger går meget forskellige veje. Et tema, der dog synes at gå igen alle forskelle til trods, er ensomhed. Først skal vi dog lige have et kort overblik over hvad man for tiden kan se på de Københavnske teaterscener.

Pharaos klassikere: For otte Skilling Hvedebrød 3 af M. A. Goldschmidt.
I Pharaos Klassikere kommer i denne uge tredje del af den utrolige historie om Richardt Bilsteds skæbne i Goldschmidts novelle ”For otte skilling hvedebrød”. For selvom Richardts velgører viste sig at være død i Brasilien, så fandt han dog den datter, som Dumin rejste over for at hjælpe og han mødte den rige hertuginde, som efterlod ham en del af sin formue.  Og nu er han så på vej til Danmark ombord på et brasiliansk orlogsskib.

Hafnia 5
Det er en sejlivet myte, at en kvinde kom styrtende ind i værelset til en fransk gæst med ild i håret. I den femte podcast om branden på Hotel Hafnia påviser journalisten Peter Skeel Hjorth, hvorfra den stammer. Hermed afslutter Peter Skeel Hjorth sine udsendelser om brandtragedien på Hotel Hafnia, der 47 år senere stadig er et aktuelt emne. Men i næste uge sender vi en ny opfølgning af hele sagen.

Psykisk arbejdsmiljø 3
Hjemmearbejdspladser er blevet mere og mere udbredt ikke mindst efter corona-pandemien. Erfaringerne fortæller, hvor vigtigt det er at være opmærksom på møder og samtaler på nettet. Der stilles en lang række spørgsmål til arbejdsgangen, f.eks hvor ofte man skal mødes på skærmen, skal man holde kaffepause på skærmen, og hvornår møder man sine kolleger? kan man overholde deadline, og kan de holde styr på kommunikationen? osv. osv. Og så er der lige det med at blive "set" af både sin leder og sine kolleger, de små bemærkninger, den hurtige udveksling og følelsen af at arbejde sammen.

Iransk sang og musik
I sidste uge fortalte filminstruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen om en iransk sanger og hans musik. I denne uge handler det om kvinderne i den iranske musik. En af de vigtigste sangerinder er Sima Bina. Hun har ikke kunnet optræde i sit hjemland i de sidste 40 år, for siden den iranske revolution har kvinder haft forbud mod at optræde, og deres plader må ikke forhandles i butikkerne. 2 andre iranske sangerinder skal vi også høre om - begge underviser i sang, fordi de ikke må optræde offentligt - men det kan godt lade sig gøre at lave optagelser i sit eget hjem og få dem udgivet uden for Iran.

Foto: den2radio