Den2Radio - Uge 42 - 2017

Udsendelse d. 14. - 20. oktober. 2017

Efteråret er over os og der er podcasts for enhver smag indenfor kerneområdet kultur og samfund til både inde- og udelytning. Georg Metz har altid stof til sit Intermetzo i den amerikanske præsident. Trumps adfærd hensætter forsat journalisterne i vantro usikkerhed: manden må være en charlatan og en plattenslager. 

Træk af en slagplan. Tale til Familielandbrugets årsmøde
Den2radio’s landbrugsmedarbejder omtalte i programmet Bob Dylan og familielandbruget, sendt her på kanalen i uge 26, en række paralleller i udviklingen mellem dansk og amerikansk landbrug med særligt fokus på familielandbrugets vanskelige vilkår. Afslutningsvist blev det nævnt, at der blev skrevet på en tale til familielandbrugets årsmøde. Den blev holdt på et kongrescenter udenfor Vejle mandag d. 9. oktober og er her læst ind i en lettere redigeret version, der tager højde for at billederne i præsentationen ikke kan ses i radioen. Talens indhold var før mødet blevet delt med Landbo-ungdoms formand Peter Jørgen Koch, som efterfølgende kommenterer pointerne

Videnskab og Religion
Hvorfor er vi her? Det er spørgsmålet som videnskabsjournalist Jens Degett stiller atrofysiker Uffe Gråe Jørgensen og professor i teologi Niels Henrik Gregersen. Spørgsmålet fører til en lang rejse gennem historien og giver svar på mange spørgsmål om grænsefladen mellem tro og viden.

Modellen af Hofteatret
På museet i hofteatret har en 2 meter lang model med minutiøs gengivelse af Hofteatret fra 1767 fået plads i det stemningsfyldte teater.
Modellen er bygget af scenografen Christian Tom- Petersen, der i to år har bygget på modellen og forud for det har han studeret regninger fra datiden og været på besøg i andre hofteatre i Europa.
Lysestager, parykholder, kakkelovne, snoretræk, kulisser, kongeloger, udsmykning osv. osv i nøjagtige proportioner fortæller om det oprindelige teater. Den2radios Anne Eggen har besøgt Hofteatret.

Påfugl på en trappe
Selene Muños er spansk-dansk og regnes for en af Spaniens dygtigste dansere. Hun har flere gange vist sit dansetalent her i Danmark, og nu er hun her igen på Det ny Teater i København i perioden 13.-28.oktober i Sceneriet under Det ny Teater. ’(B)romance’ hedder stykket som er en nyskrevet dansk musical til musik og tekst af Christian Berg og Mikkel Petterson og her er Selene Munos en af de medvirkende. Den2radio genudsender i den anledning en udsendelse med hende  ’Påfugl på en trappe’ hedder den.

Museer skaber viden
Den Hirschsprungske Samling er en privatsamling, der blev givet til offentligheden. I udsendelsen kan man høre, hvordan værkerne er valgt ud fra tobaksfabrikant Hirschsprungs smag og den kunstforståelse, der var fremherskende i 1800-tallet. Men Hirschsprung var med på de nye strømninger, og samlingen indeholder derfor også værker, man måske ikke umiddelbart ville forvente hos en tobaksfabrikant med en solid samling af guldalderkunst. Museet driver også forskning, og man kan høre om, hvad det betyder for museet og om et af de planlagte projekter.

Verden af i går 4
Stefan Zweigs klassiker fra 1942 ’Verden af i går’ sender vi her på den2radio i sin helhed læst op af Karsten Pharao. Stefan Zweig beskriver i dette 4. afsnit af sine erindringer den besættelse af den nyeste kunst, som greb hans generation af unge gymnasiaster – ikke mindst da Hugo von Hofmannsthal, selv en gymnasiast i korte bukser, trådte frem som fuldkommen digter og dermed opmuntrede de unge yderligere til selv at drømme kunstnerdrømme. Men i deres lidenskabelige optagethed af kunsten glemte de helt at orientere sig i den ydre verden og opdagede ikke de dystre forandringer, der allerede begyndte at trække op i det østrigske samfund omkring århundredeskiftet.

Klassisk på nettet
Klassisk på Nettet tager afsked med sommeren og spiller musik med det højaktuelle tema ´Efterår´. I udsendelsen høres musik af blandt andre Poul Schierbech, Erik Norby, Vivaldi, Verdi, Haydn og ikke mindst Yves Montand – Les feuilles mortes – en meget fransk sang til tekst af Jacques Prévert og musik af Joseph Kosma og begrebet feuilles mortes har Debussy også et præludium, der hedder – døde eller visne blade betyder det. 

Forførerens dagbog 13
Et er ’Verden af i går’ noget andet er ’Forførerens dagbog’ – 2 verdensberømte bøger som den2radio sender læst op på fornemste måde lige til at podcaste og ganske gratis, og med Søren Kierkegaards epokegørende beretning om Johannes er vi nået til 13. og næstsidste afsnit hvor Johannes fortsætter sin ’uddannelse’ af Cordelia - dvs. sin formning af hende til den ideale genstand for hans begær.