Den2Radio - Uge 42 - 2018

Udsendelse d. 13. - 19. oktober. 2018

den2radio midt i det tidlige lune efterår med podcasts til det hele, og vi glæder os over vores mange lyttere og takker for de beløb I støtter os med, og ’Støt den2radio’ knappen ligger lige forrest på radiofladen. Det betyder meget for radioen, som jo er en non-kommerciel radio udelukkede støttet af fondsmidler.

Intermetzo
’Lugten af signalet’ er overskriften på Georg Metz’s ugentlige Intermetzo. Inger Støjberg havde forleden et møde med sin østrigske kollega Herbert Kickl uden at Støjberg udtrykte antydning af blot diskret forbehold over for det parti FPÖ kollega Kickl repræsenterer – fremmedfjendsk, erklæret antisemitisk og uden distance til landets brune fortid. Østrig fik aldrig taget det omfattende selvopgør som modsætningsvis tyskerne tvang sig til.

Norden i Europa
Norden i Europa, denradio’s faste programserie hvor vi lægger nogle af brikkerne til den nordiske identitet. På 20 år er antallet af højre-nationalistiske partier i Europa næsten fordoblet fra 33 til 63. De har forskellig indflydelse, men noget tyder på, at de er en af årsagerne til de europæiske socialdemokraters vidende tilslutning. D.14.oktober vil politikere i Tyskland, Norden og EU rette blikket mod Bayern hvor delstatsvalgets store tema er flygtninge, migranter og lukkede grænser. Det fortæller vi bl.a. om i Norden i Europa.

Refleksioner
I vores serie Refleksioner er Erindringer temaet i de to tekster Peter Zapffe har skrevet og læser op. Den første: ’Love Me Tender’ er den efter devisen: Kan du huske hvor du var da Kennedy døde, den anden ’Lille Keld og 2.verdenskrig’ har lille Keld fortalt til Peter Zapffe i 80érne.

Sval, nordisk, dansk, jysk
Sval, nordisk, dansk, jysk er gode ord for den unge danske trompetist Jakob Sørensen. Han er bl.a. uddannet fra Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus og på Jazz-institut i Berlin. Han fortæller om sit liv og sin karriere til Claus Westh fra Radio Jazz.

Eskimologi 1
I den første af to udsendelser om eskimologi er der fokus på grønlandsk sprog og uddannelsen i eskimologi. Lektor Naja Trondhjem og lektor Frank Sejersen giver en oversigt over, hvordan interessen for Grønland har udviklet sig til videnskabelig forståelse af grønlandske forhold og sprog, og hvordan det har givet sig udtryk i en uddannelse i eskimologi. Naja Trondhjem fortæller om studiet af grønlandsk og hendes forskning af tidsmarkering på grønlandsk. Tidsmarkering vil sige, at man fremhæver, at der fx er tale om fremtid og ikke nutid. Tidsmarkering er forskellig på grønlandsk og dansk, men der er en sprogudvikling, hvor de to sprog er kommet tættere på hinanden. Frank Sejersen kommer i udsendelsen ind på forholdet mellem undervisning og forskning og det tætte samspil der er, og den fordel både studerende og undervisere kan have af det.

De udødelige 15
De udødelige er serien om aktiv aldring og i denne uge skal vi høre om musikken som kommunikationsmiddel for demensramte. Der er mange udfordringer forbundet med demens både for den ramte og for de pårørende. En af disse udfordringer er kommunikation. Musikken har sit helt eget unikke sprog, der taler til vores følelser ufarvet og med ubetinget tålmodighed i form af lyd og indre billeder. Den kan vække glemte minder og er ligeglad med vores alder, status, helbred osv. Netop derfor kan musikken være med til at bygge bro mellem den demensramtes verden og de pårørendes.

Billeder fra et liv 5
Billedkunstneren Pia Schutzmanns erindringbog hedder ”Billeder fra et liv” og er punktnedslag i et liv præget af en psykisk syg mor og af et stærkt kunstnerisk engagement. Vi har tidligere hørt om hendes mor og hendes bedsteforældre, og i dette 5. afsnit vender vi tilbage til moderen.  

Procol Harum 5
I 2006 optrådte Procol Harum på Ledreborg i DR regi med DRRadiokoret og det daværende DRUnderholdningsorkester, og den koncert indgår i denne sidste udsendelse om den engelske rockgruppe, som nu i over 40 år har præget den del af rockmusikken, som foruden blues’en også har rødder i den europæiske klassiske tradition.  Procol Harum har været tilbage i Danmark flere gange siden og er nu igen på vej med 5 koncerter i de sidste 5 dage af oktober.

Foto: Anne Eggen