Den2Radio - Uge 42 - 2021

Udsendelse d.16. - 22.oktober. 2021

Intermetzo.
Brødrene Brandes, Holger Drachmann, I.P.Jacobsen og andre åndsboller i det moderne gennembrud omkring 1870 sluttede op om nye politiske tanker. Arbejderbevægelsens pionerer som Harald Brix, Paul Geleff og Louis Pio arrangerede møder i Tømmerkroen i Adelgade med fagenes talsmænd og i løbet af en ganske særlig dag - d.15. oktober 1871, blev kimen til Socialdemokratiet lagt. S ocialdemokratiet og Internationale fylder 150 år. 

Landbrugsmagasinet: En ikke helt almindelig landmand 2
Landbrugsmagasinet var i midten af september på besøg hos Martin Merrild på hans gård lidt sydvest for Struer. Den tidligere formand for Landbrug&Fødevarer fortalte i første del af programmet om sit landmandsliv fra fødslen på en blandet bedrift i midten af 1950erne og frem til den dag statsministeren ringede og sagde, at hans - og alle andres - mink skulle slås ned. I denne anden halvdel samler vi tråden op og hører desuden om hvad der skete parallelt med landmandslivet på den politiske banehalvdel.

En verden af bystater 5
Betegnelsen ’de gamle grækere’ fungerer som en reference med vældig tyngde og troværdighed. Imidlertid tilhørte de gamle grækere som man i dag henviser til - en elite i befolkningen. Denne elite udgjorde omkring en femtedel af befolkningen, og det var kun denne befolkningsgruppe, der fik gavn af de bystatsgivne borgerrettigheder. Men hvem var de andre indbyggere, og hvordan så den oldgræske samfundspyramide ud?

Pasternak og Scriabin
Den russiske forfatter Boris Pasternak begyndte rent faktisk sin karriere som komponist. I foråret 1903 lejede hans far et sommerhus ude på landet uden for Moskva, og mens de voksne pakkede ud, gik den 12-årige Boris en tur i skoven. I sin lille bog ’Forsøg til en selvbiografi’ fortæller Boris Pasternak om hvilken åbenbaring det var for ham at gå ind i skoven med solens stråler i lys og skygge og fuglenes kvidren samt lyde af musik fra et klaver fra nabohuset. Og der ved klaveret sad komponisten Alexander Scriabin. Karsten Pharao fortæller den historie illustreret af den musik, der betog drengen Boris Pasternak sådan – Scriabins symfoni ’Det guddommelige digt’.

Anslag – oktober 2021 - 3
Var den evangeliske fattigdom blot en guddommelig mystifikation? I et længere Anslag skelner Jacques Berg i denne uge også kunst (mig) fra videnskab (os), og han fortæller om en smuk oplevelse af, hvordan forladte jorde bliver levende igen. Endelig erindrer han sig den genstand, der spyede det lille sædekorn ud, som blev til ham!

Før døden – når gamle mænd skriver digte
den2radio’s Jens Raahauge og Egon Clausen har samlet en lille buket af nyligt udgivne digtsamlinger der har det tilfælles, at de er skrevet af mænd over 70. De har også det tilfælles, at digtene på en seriøs måde forsøger at forholde sig til alder, eksistens, erindring, liv og død.
Det drejer sig om Niels Ole Frederiksens ‘Glimt før glemsel’, Jonathan Matthew Schwartz’ ‘Safe at First, Selected Poems in English, Danish, and in between’. Arne Herløv Petersens ’Set’, ‘Aftenvindue’ af Claus Grymer, Peter Poulsens ’Onde drømme’ og ’Mit sprog og fjordens’ af Knud Sørensen.

Pharaos Klassikere 
Jyder er ofte ordknappe folk, men Mogens var alligevel ud over det sædvanlige. Han sagde sjældent mere end ja eller nej, og han var i frygtelige vanskeligheder, når han skulle udtrykke følelser. I forhold til den ombejlede Martine havde det nær kostet ham endog meget dyrt. Denne uges Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen hedder ”Den stille Mogens”.

James last og poeterne: Helle Helle.
I denne uge sender den2radio endnu en udgave af ’James Last og poeterne’, og det er med Helle Helle. Hun læser et lille prosastykke, der imidlertid lyder som et digt.

Forførerens dagbog 3
den2radio genudsender i disse uger Søren Kierkegaards ’Forførerens dagbog’, som er første del af Enten-Eller. Bogen blev skrevet i Berlin efter at han havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen. Bogen afspejler i høj grad Kierkegaards tanker om det erotiske, om forførelse, om følelsesmæssig splittelse og om ægteskabet. Enten-Eller er et af de største danske erotiske værker men han er ikke så interesseret i selve forførelsens akt, men i at skabe den interessante mulighed for forførelse. Vi er nået til 3.del og det er Jesper Christensen der læser for den2radiio.

Foto:den2radio