Den2Radio - Uge 42 - 2022

Udsendelse d.15. - 21. oktober. 2022

Intermetzo
Georg Metz får lige sparket en bemærkning ind om valget: Når et valg står for døren, vågner vildmændene op og forlanger det umulige af de mere fornuftsstyrede aktører i det politiske miljø. Pragmatiske hensyn må vige for det reneste rene, ellers er det snart nat med demokratiet.

Når et billede rammer sjælen
’En ting er, at jeg har sclerose, men det skal vel ikke stoppe mig i et aktivt arbejdsliv’, tænkte Ulla Koppel, da hun modtog den dramatiske diagnose og således startede hun Verdens Mindste Teater i en salon ved Kgs. Have i København. Et foto af massevis af støbte sko, der stod langs kajen ved Donaufloden opstillet som et monument over jøderne, der var blevet henrettet på stedet og smidt i floden, fik hende til at skrive stykket om grusomhederne i Ungarn i de absolut sidste måneder af 2. Verdenskrig. Stykket blev noget større end det miniformat hun er vant til, så denne gang er hun rykket til Valby Kulturhus.

Oligarker og skattesnydere griner af EU
Hvordan er det med folk der snyder i skat? Kommer det an på hvor meget de snyder eller? Hvad nu hvis det ikke bare er i million- men milliardklassen? Og hvad nu hvis vi tilføjer mennesker der er blevet rige ikke kun ved at snyde i skat, men igennem narkosmugling, korruption og anden økonomisk kriminalitet? Det har i hvert fald fået SF's Europa Parlamentariker Kira Peter-Hansen til at blæse til kamp imod de steder, hvor disse kriminelle har fået husly. De lande skal tvinges til at holde op med at være en oase for kriminelle ikke mindst nu, hvor russiske oligarker bruger de selv samme lyssky lande for at undgå EU sanktioner. Sanktioner som ellers har til formål til at tvinge Rusland til at opgive deres erobringsforsøg i Ukraine.

Landbrugets gæld 5
den2radio har de sidste 4 uger givet lytterne et lille indblik i dansk landbrugs økonomi - og i den sammenhæng, hvad der har drevet den hjemlige udvikling, som har bidraget til at danske landmænd skylder næsten 500 milliarder kroner i banker og realkreditinstitutter. I denne uges afsnit af serien, skal vi høre om politikernes rolle i gældsætningen.

Sval, nordisk, dansk og jysk tone
’Sval, nordisk, dansk og jysk tone' er overskriften på en podcast, som Claus Westh fra RadioJazz har produceret og som den2radio har fået lov at sende. Det er pianisten Niels Balle, vi skal møde. Han er cand. mag i musik og psykologi og efteruddannet på Rytmekons i København.

Kais historie 15
’Kais Historie’ handler om Kai Bo Rasmussen – alias ’Røde Kai’ der gennem 21 afsnit fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum. Her i afsnit 15 har han fået ny kone, er blevet familiefar og har afsonet fængselsdom. Han prøver at leve et normalt familieliv med arbejde og fast løn, men det volder problemer.

Pharaos Klassikere. Herman Bang 9
Søndag d. 31. oktober 1880 hed Herman Bangs kronik under fællestitlen Vekslende Themaer i Nationaltidende ”Huset med de glade Ansigter,” og det var en reportage fra et børneasyl, en af hans sociale reportager, der fortæller en hel del om tilstandene i datidens København for 140 år siden.

Internationale danske klassiske solister 1. Giordano Bellincampi
'Internationale danske klassiske solister' portrætterer i radioformat nogle af de mange danske sangere, musikere og dirigenter, der har eller har haft en international karriere eller som er ansat i et af de store orkestre i udlandet. Det er unge, nyuddannede og ældre garvede musikere og sangere med en lang karriere. Hør om dem der har slået sig ned i en kulturby og har fået en professionel ansættelse, og dem der forsøger sig og håber på en karriere, og dem der har trukket sig tilbage. Hør dem fortælle om udgangspunktet, om hårdt arbejde og triumfer og glæde og skuffelser. Den første af i alt 22 er dirigenten Giordano Bellincampi.

Verden af i går 21
I denne uge sender vi sidste afsnit af Stefan Zweigs erindringsbog, Verden af i går, hvor vi når helt frem til hans flugt fra Østrig for at undgå nazisterne. Først søger han tilflugt i England fra 1934 til 1940. Han bliver engelsk statsborger men frygter alligevel at blive interneret som ”enemy alien” og sammen med sin anden kone, som han lige når at blive gift i Bath inden krigen bryder ud, flygter han videre via USA til Brasilien.
De begik selvmord i Petrópolis i Brasilien i fortvivlelse over fremtidsudsigterne for Europa og den europæiske kultur. Efter Singapores fald troede de, at nazismen ville sprede sig til hele jorden. "Jeg finder det bedre i rette tid og med hævet hoved at afslutte et liv, hvor intellektuelt arbejde betød den reneste glæde og personlig frihed det største gode på jorden," skrev han.

 Foto:den2radio