Den2Radio - Uge 43 - 2017

Udsendelse d. 21. - 27. oktober. 2017

InterMetzo 
Georg Metz lægger ud. Han kunne såmænd nok finde noget på Trump hver eneste uge, men der er jo også andre uhyrligheder, der presser sig på. I denne uge drejer det sig om det skandaliserede DONG, som har valgt at skifte navn – angiveligt for at navnet skal flugte mere med den grønne energiprofil. Et navn der hverken kan siges eller skrives på engelsk, og det er da egentlig mærkeligt, lige så mærkeligt som begrundelsen.

Hvad er et Landbrug?
Denne uges landbrugsindslag kredser om betydningslaget af de forskellige ord vi har givet landbrug og praksissen at frembringe det mad vi spiser. Vores landbrugsmedarbejders spørgsmål er affødt af et besøg på et special-landbrug. I programmet hører vi om grøden iblandt mindre mad-entreprenører og små-landbrug, hvor opfindsomhed, idealisme og forretningstæft helst skal gå op i en højere enhed.  

Dåbstraditioner
Dåbstøj og dåbstraditioner har set meget anderledes ud end i dag, og tidligere havde dåben en helt anden social funktion end nu, hvor det er en begivenhed for familien. Museumsinspektør Inge Christiansen skrevet en bog – ”Dåbstøj og dåbstraditioner på Køgeegnen”, og i en udsendelse i serien ”Museer skaber viden” fortæller hun om tøjet og den sammenhæng, det har fungeret i.

Nostalgi er ikke hvad det har været
Og så er Erik Kramshøj igen kommet i det nostalgiske hjørne, selvom nostalgi jo ikke er hvad det har været. Han tager os med tilbage til San Franciscos musikalske storhedstid i midten af 60’erne og begyndelsen af 70’erne.

Kunstnernes efterårsudstilling
Kunstnernes Efterårsudstilling løber snart af stablen i Den Frie Udstillingsbygning i København. Udstillingen har en stolt, gammel tradition, hvor et censorpanel bestemmer, hvem der skal med. Og hvert år sender kunstnere deres værker ind i håb om at blive en del af udstillingen. Den2radio præsenterer i samarbejde med Kunstnernes Efterårsudstilling en podcast serie over 4 afsnit.
I første afsnit følger vi 5 kunstnere, der er nået til tredje og sidste runde i udvælgelsesprocessen

Verden af i går 
Stefan Zweig beskriver i dette afsnit af serien Verden af i går, den hykleriske holdning til seksuallivet, som undertrykte og nedbrød unge mennesker i den før-freudianske tid. Den manglende oplysning og den udbredte, halvt accepterede, halvt fornægtede prostitution og al den tabubelagte fortielse gjorde et vigtigt kapitel af ungdomslivet til et mareridt.

Europas idéhistoriske rødder: Oplysning 
I programmet kan du høre, hvordan oplysningstanken kom til udtryk i Europa i det 18. århundrede, og hvordan et rationelt individ indgik i et harmonisk samfund, samt om den modoplysning der var et modsvar på opgøret med traditionelle autoriteter. Afslutningsvis gives et bud på de oplysningstanker, som stadig præger Europa den dag i dag.   

Forførerens Dagbog    
I denne uge afslutter vi vores Søren Kierkegaard-føljeton. Jesper Christensen læser 14. og sidste del af Forførerens Dagbog, hvor Johannes' projekt er ved at nå til vejs ende.  

Foto: Kongeegen i Jægerspris skov som, vores fotograf, Abelone Bregninge kalder "Dronningeegen"....fordi den har overlevet alle kongerne.