Den2Radio - Uge 43 - 2018

Udsendelse d.20. - 26. oktober. 2018

Intermetzo 
Georg Metz tager fat i sagen om ”Britta”, der er forsvundet fra jordens overflade med de 111 millioner, som hun igennem mange år læssede over på sin egen konto i den hårdt prøvede Danske Bank.

Håndværk: modistfaget
Hattemagere og modister er de håndværksfag, som stod for fabrikationen af kyser og hatte og kendes helt tilbage til middelalderen. Siden 1950 er den almene brug af hatte gået tilbage og generelt har modistfaget bevæget sig fra håndværk mod kunsthåndværk. I de sidste årtier er der opsving i at krone påklædningen med hat - til hverdag og fest. 

Norden i Europa: Det nodiske mix i Europa
I manges bevidsthed flyver de fem nordiske svaner og deres tre aflæggere i flok. Siden dronning Margrete den 1. i slutningen af 1300-tallet samlede Norden i Kalmarunionen har der været ihærdige forsøg på at skabe nye nordiske fællesskaber. For bag de gode viljer og mange fællesnævnere er realiteten at de otte nordiske områder, som i dag er repræsenteret i Nordisk Råd, er blandet gods. Et mix både i forhold til EU og til det bredere Europa.

Ladies of Folk
Denne udgave af ‘Ladies of Folk’ er nr 5 i serien, og den handler om folk- og countrymusik og er en hyldest til Tønder Festival. Ladierne fortæller festivalens historie, giver et bud på, hvad der gør Tønder Festival helt særlig og dykker ned i det magiske spændingsfelt mellem publikums andægtighed over for musikken, de frivilliges engagement og musikernes kærlighed til festivalen.

Refleksioner
I den2radio’s serie Refleksioner spiller musikken en rolle denne gang. Peter Zapffe læser selv sine tekster, og den første tekst ’Buena Vista’ kredser om bandet, der mangler en toneangivende person i bandet - det løser sig på en forunderlig måde. Den anden tekst ’Leve Levin’ er historien om en guitar med en særlig klang og skæbne.

De udødelige 16
De udødelige er serien om aktiv aldring og i denne uge skal vi høre om ildsjælene. En ildsjæl som Jørgen Andreasen, som har mange forskellige kasketter på og som i 2012 bl.a var formand for Sammenslutningen af pensionistforeninger. Han fortæller om sine rejser, ensomhed, fremtid og frivillighed. Og så giver han et bud på, hvem der egentlig melder sig ind i pensionistforeningerne.

Eskimologi 2
Den anden af to udsendelser om Eskimologi handler om den samfundsorienterede forskning. Lektor Frank Sejersen fortæller, hvad det er for nogle befolkningsgrupper, han mener man overser i det meste af forskningen. I medierne hører vi meget om klimaændringer og betydningen for de arktiske folk, men det er ikke nødvendigvis den vigtigste dagsorden hos de berørte. Bibliotekar Vibeke Sloth Jakobsen fortæller om, hvad et forskningsbibliotek betyder for forskningen.

Billeder fra et liv 6
Vi sender her i løbet af efteråret uddrag af billedkunstneren Pia Schutzmanns erindringsbog ’Billeder fra et liv’, og vi er nået til det næstsidste afsnit, der blander store og små oplevelser fra hendes liv med betragtninger om kunsten og det kunstneriske arbejde.

Året har 16 måneder oktober
I 1986 udgav Henrik Nordbrandt digtsamlingen ’Håndens skælven i november’, men ingen kunne have forudset, at hans firelinjede digt om årets seksten måneder ville blive folkeeje. Udsendelsen bygger på en række samtaler mellem Henrik Nordbrandt og den nu afdøde journalist Jens Winther og de fortsætter her deres samtaler om årets måneder og er nået til oktober, som er uhyggeligt nær gravens rand.

Klassisk på nettet
Klassisk på nettet – en times musik med et tema – og denne gang er det aftenmusik, musik der er komponeret til aftenen og natten: Sommernatsmusik, natten i bjergene, filmmusik og den slørede måne. Musikken er bl.a. af Niels W.Gade, Franz von Suppé, Alexander Borodin, Richard Strauss og Schönberg.
Klassisk på nettet – en times musik med et tema – og denne gang er det aftenmusik, musik der er komponeret til aftenen og natten: Sommernatsmusik, natten i bjergene, filmmusik og den slørede måne. Musikken er bl.a. af Niels W.Gade, Franz von Suppé, Alexander Borodin, Richard Strauss og Schönberg.

Foto: Anne Eggen