Den2Radio - Uge 43 - 2019

Udsendelse d.19. - 25.oktober. 2019

InterMetzo
Georg Metz tager i denne uge fat på Tyrkiet, og under overskriften ”Forudsætninger for Erdogan” fortæller han om det moderne Tyrkiets grundlægger Kemal Atatürk og hans voldsomme reformer af landet op gennem 1920’erne og 30’erne. Ikke alt var måske lige velovervejet, og konklusionen bliver, at de lange linjer i et lands historie definerer eftertidens ulykker.

Det europæiske hus 7
Vi nærmer os 30-års dagen for murens fald, og i den2radio’s aktuelle serie om EU og det europæiske samarbejde lige nu sender vi et interview med Per Øhrgaard – tysklandskender, oversætter, tidligere professor og præsident for PEN i Danmark - om den betydning begivenhederne for 30 år siden fik for det europæiske hus, som vi kender i dag.

Europas idéhistoriske rødder. Fremtiden.
Vi er nået til det 10. og sidste program i podcast-serien ’Europas idéhistoriske rødder’ – 10 programmer der sætter fokus på de idéer, der har formet Europas historie. Det sidste program giver bud på, hvordan nogle af de forhold, som kommer til at være centrale i den fremtidige politiske debat og præge Europas fremtid på godt og ondt. Det handler om den teknologiske udvikling, klimaforandringerne og frygten for terror.
I programmet medvirker professor mso. David Budtz Pedersen fra Aalborg Universitet, professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet og Adam Holm journalist, ph.d. og forfatter til bogen ’Endestation Europa: Omstigning til et kriseramt Kontinent’.

Ove Weiss kommenterer
Med udgangspunkt i en et år gammel aftale mellem Østrig og Danmark om placering af EU-flygtningelejre uden for EU analyserer Ove Weiss splittelsen i Danmarks og Europas håndtering af flygtningestrømmen. Det sker samtidig med, at Tyrkiets præsident Erdogan truer med at opsige aftalen med EU om stop for transit af syriske flygtninge til Europa. Med militær invasion i de kurdiske områder i Syrien vil han genbosætte en million syriske flygtninge. Samtidig truer han med at sende millioner af flygtninge til et splittet Europa.

Landbrugsmagasinet: Et første spadestik
Landbrugsmagasinet besøger i denne uge tidligere landsplanschef Niels Østergaard for at få en snak om landets planmæssige udvikling, de forskellige forvaltningsmæssige rammer, der sættes for planlægningen - i og af det åbne land; samt en debat om det helt hotte emne i dansk landbrugspolitik: jordfordeling.

Løverne konge 2
I anden og sidste del om ’Løvernes Konge’ er Simba ude i junglen og lever det bekymringsfrie liv. Er han stadig den arketypiske helt, og hvad skal der til, før han bliver konge? Det taler den jungianske analytiker Pia Skogemann med Andreas Müller og Jonas Østergaard Pedersen om. De er med deres filosofiske baggrund optaget af, hvorfor en tegnefilm som Løvernes Konge kan vække genklang hos millioner verden over, og hvilke almenmenneskelige træk historien vil fortælle om.

Røde Kai 17
Vi fortsætter følgetonen om Røde Kai – alias Kai Bo Rasmussen – der fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro som centrum. Men i forrige afsnit slap vi Kai og en kammerat i en by i Marokko, som de flygtede til i en bil durk igennem en markedsplads.  Det er Søren E. Jensen, der taler med Røde Kai og han har også skrevet en bog om ham.

Klassisk på nettet: Danmark som tema
Klassisk på nettet er en times klassisk musik bygget over et tema og i denne uge fejer vi hen over Danmark. Vi besøger Ribe med dronning Dagmar, Rosenborg og Christian d.4., Skagen og Holger Drachmann, H.C.Andersen og Fyn og H.C.Lumbye og Tivoli og flere steder endnu.

Foto: Knud Steffen Nielsen