Den2Radio - Uge 43 - 2020

Udsendelse d.17. - 23. oktober. 2020

Intermetzo.
Overskriften er ’Hånden på alle organer’ og det er ikke så mærkeligt ugens store historie om den nu detroniserede leder af De Radikale Morten Østergaards hånd på et kvindelår, der er tale om. Minister Tesfaye der som andre politiske nydanskere er mere nidkære grænsevogtere end Berlinmuren, var i sin iver inspirerende for andre af samme tendens, da han gentog og uddybede statsministerens krigserklæring mod utilpassede unge på udvalgte steder til udvalgte tider. Retssikkerhed er ikke kun paragraffer, men mentalitet og kvalificeret retsbevidshed. 

Det europæiske Hus III - 4
Den2radio’s aktuelle programserie Det europæiske Hus viser denne gang et klip fra Ursula von der Leyens ’State of Union’ – tale men også Ove Weiss’ kommentar ’EU-lys på arbejdspladserne’ om fagbevægelsens og arbejdsgivernes paraplyorganisation i Bruxelles, der mangler handlekraft på det europæiske arbejdsmarked – den handlekraft som de to danske hovedorganisationer og deres nordiske kolleger har på de nationale arbejdsmarkeder i kraft af overenskomstretten.

På Termo - Stelton-design
Stelton’s historie går tilbage til 1960 og til fabrikation af service i rustfrit stål i Fårevejle på Sjælland. Stelton blev internationalt kendt i 1960’erne, da arkitekt Arne Jacobsen skabte design-serien Cylinda-line i rustfrit stål. I 1977 kom Stelton’s termokande-ikon, den høje rør-formede termo i stål eller plastik designet af Erik Magnussen i 1977 og kendes under navnet ”EM-77”.  Stelton har en lang historie indenfor i rustfrit stål, der blev skabt af Arne Jacobsen i 1960’erne. Stelton er kendt for skandinavisk design med fokus på enkle, stramme former og høj kvalitet i både materialer og funktion; og firmaet har 60 års jubilæum i 2020.

Ronkedorerne - oktober 2020
Den2radio’s 4 Ronkedorer Jens Raahauge, Egon Clausen, Georg Metz og Nikolaj Ifversen er igen gået sammen i studiet med hver sin faglitterære bog og de 4 bøger de taler om er ’Banemændene – om Weimarrepublikkens sidste vinter’ af Hauke Friedrichs, ’Velgørenhed’ – et bind af 100 Danmarkshistorie af Karin Cohr Lützen, ’En guide til dig i mediebranchen’ af Andreas Marckmann Andreassen og ’Selvbyggerbørn. Hvordan vi overlod en generation til at opdrage sig selv’ af Merete Riisager.

Anslag - oktober 2020 - 3 
Det tredje køn findes fortæller Jacques Berg, der også har lidt om Shakespeares kranium i denne uges Anslag. Dertil genopfindelsen af begrebet tid og et bud på, hvornår man egentlig er død? Nogle af de mange taster som Jacques Berg skriver og sender hver uge til den2radio.

Jazzens historie, Charlie Parker
I 2009 udgav Christian Braad Thomsen bogen ’Drømmejazz- jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd'er’ og producerede samtidig 21 udsendelser til den2radio – en unik serie som vi genudsender i disse uger, og det er en af jazzens største musikere vi skal høre om i denne uge saxofonisten Charlie Parker. Han har gennem årene spillet sammen med utallige af jazzens store navne, indtil han i 1946 blev indlagt efter et sammenbrud som følge af hans langvarige alkohol- og heroinmisbrug, hvilket også førte til hans alt for tidlige død. Hans musik og liv er blevet emne for en række bøger og akademiske studier og for Clint Eastwoods spillefilm "Bird" fra 1988.

Ernesto Dalgas 1
I første halvdel af 1900 tallet var forfatteren Ernesto Dalgas ikke en del af den danske litteraturs kanon. Men gennem et kanoniseringsarbejde af især den nu afdøde professor Aage Henriksen og litterat Henrik Schovsbo, op igennem anden halvdel af 1900-tallet, betragtes forfatterens to store romaner Lidelsens Vej (1903) og Dommedags Bog (1903) i dag som klassikere i den danske litteraturs historie. I to programmer fortæller professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab dr. phil Johnny Kondrup om Dalgas’ korte liv indtil den julimorgen i 1899, hvor forfatteren begik selvmord ved Damhussøen og om de to omfangsrige romaner.

Pharaos Klassikere, Præsten i Torning
I Pharaos Klassikere fortsætter vi i denne uge med Steen Steensen Blicher, endnu en novelle fra hans tidlige periode, trykt lige som ’Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog’ i 1824. Det er den kortere historie ’Præsten i Torning’, hvis inspiration skal findes i en historisk begivenhed, nemlig en præst, der i 1600-tallet dræbte en adelsmand på gaden i Viborg. Det bliver kimen til en fortælling om krig og kærlighed på en herregård i de romantiske hedeegne.

H.C.Andersen, Alt på sin rette plads
Ugens H.C.Andersen er ’Alt på sin rette plads’ som er et fremragende eksempel på hans evne til at kombinere et klassisk eventyrmotiv med sin egen kunstneriske overbevisning. Det drejer sig om en magisk fløjte, der med al sin kraft viser, at kun åndens adel er sand adel. Det er Elin Reimer der læser den.

Mozarts symfoni nr 29
Karnevaller var meget populære i 1770’ernes Østrig måske især i Salzburg, Mozarts fødeby. Han var selv meget glad for at klæde sig ud og være med, og han fortæller i et brev om et karneval i 1774 med 420 gæster. Det år var han allerede som 18-årig en fuldblods musiker og komponist, og alene i det år komponerede han 15 værker deriblandt den elegante symfoni no. 29 som den2radio sender spillet af Det australske Kammerorkester.
Foto: den2radio