Den2Radio - Uge 43 - 2022

Udsendelse d. 22. - 28. oktober. 2022

InterMetzo
Georg Metz lægger ud som altid og denne gang har han fat i Moderaterne og dets stifter Lars Løkke Rasmussen. Efter de radikale og deres leder effektivt har savet alle arme og ben af, indtager Moderaterne fermt de radikales gamle bekvemme plads i den uomtvistelige midte, og midten ligger nu i valgtallene. Løkkes bedste forklaring er at løsningerne på de store problemer skal være langsigtede. 

Introduktion til Finlands historie i det 20.århundrede - 2
I forrige uge fik vi første afsnit af introduktionen til Finlands historie i det 20. århundrede, som dækkede perioden fra den svenske kolonisering i 1200tallet og frem til den finske borgerkrigs afslutning i maj 1918. I dette andet afsnit gælder det perioden 1918 til 1945, hvor den nye nation og de hårdt prøvede mennesker kommer igennem endnu flere prøvelser. Vi skal hører om både vinterkrigen, fortsættelseskrigen og laplandskrigen og slutteligt om Finlands Nürnbergproces.

Fødevareproduktionens natur og arkitektur. Hist hvor vejen -
”Hist hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt” lyder teksten til HC Andersens romantiske sang fra 1827. Den er ofte forbundet med vores opfattelse af, hvordan det dansk landskab ser ud. I denne podcast om Fødevareproduktionens natur og arkitektur kalder vi netop ’Hist hvor vejen’... Vi går i dybden med det landbrugslandskab, der blev formet i landboreformernes tid fra 1750erne og 30 år frem. En historiker og en landskabs-og-byplanlægger, der bruger ord som ’Danmark er en kulisse med tomme huse’, ’hele Danmark er én by og ’landskabet er industrialiseret’. Lyt med og få en forklaring.

Landbrugets gæld 6
Landbrugsmagasinet fortæller i denne uge videre om landbrugets gæld. Den er så astronomisk stor, 500 milliarder kroner, et talord man ikke hører hver dag. Hvordan landmændene og deres interesseorganisationer forstår og forklarer dette tals størrelse og hvilke mekanismer de mener, at der ligger bag, er temaet for dette sjette afsnit af serien.

I lydbiografen
I denne uge sender den2radio en podcast med lyddesigner Peter Albrechtsen, der har skabt et format, hvor lydentusiaster (musikere, lyddesignere, forskere, osv.) lukker op for deres arkiver og præsenterer feltoptagelser, der kan sende os på langfart - akkompagneret af et interview, der monteres på og ved siden af optagelserne.

Internationale danske klassiske solister. Mogens Dalsgaard
I denne uge skal vi møde pianisten Mogens Dalsgaard. Han har igennem de sidste 50 år optrådt i de fleste europæiske lande og har haft 38 koncertturneer alene i USA. Hans repertoire er meget stort - fra Bach og Beethoven, Chopin og Liszt til Debussy, Carl Nielsen og Gershwin. Mogens Dalsgaard er særlig kendt for sin formidling af musikken ved at fortælle om den på sine koncerter på en måde, så alle kan forstå det.  

Pharaos Klassikere. Herman Bang 10
Søndag d. 7. november 1880 var Herman Bangs kronik i Nationaltidende en reportage fra en aften i Arbeidernes Fritænkerforening i København. Kirken var stadig i 1880 en absolut magtfaktor i det danske samfund, og en konservativ avis som Nationaltidende kunne ikke se med milde øjne, hverken på socialismen eller på antikirkeligt fritænkeri. Herman Bangs reportage et da også holdt i en nedladende og satirisk tone, men er absolut ikke umorsom.

Kais historie 16
’Kais Historie’ handler om Kai Bo Rasmussen – alias ’Røde Kai’ der gennem 21 afsnit fortæller om sin omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum. Her i afsnit 16 hører vi om det nye liv på fiskekutteren, som han hurtigt blev træt af. Han vil hellere starte en kiosk, men heller ikke her er salget helt efter loven. Serien er produceret i samarbejde med Forlaget Gyldendal.

Sval, nordisk, dansk, jysk tone - 2
’Sval, nordisk, dansk og jysk tone' er overskriften på en podcast, som Claus Westh fra RadioJazz har produceret og som den2radio sender i 2 afsnit. Sidste uge var det pianisten Niels Balle, der var i focus og i denne uge er det trompetisten Jakob Sørensen. Han er uddannet fra Det jyske Musikkonservatorium i Aarhus og fra Jazz-Institut i Berlin.

Foto:den2radio