Den2Radio - Uge 44 - 2017

Udsendelse d.28.okt. - 3. november. 2017

Intermetzo
Intermetzo beskæftiger sig denne gang med den problematiske sag om Inger Støjbergs ulovlige forvaltning af unge asylægtepars forhold.  Hensigten er klar: Så megen chikane som muligt adresseret uønskede og folk, der ikke tilfredsstiller Støjbergs fladtrådte udfordringer fordringer og DF’s nationale flomme.

Kunstnernes Efterårsudstilling 2
Kunstnernes Efterårsudstilling løber i øjeblikket af stablen i Den Frie Udstillingsbygning i København. Og hvert år sender kunstnere deres værker ind i håb om at blive en del af udstillingen. den2radio præsenterer i samarbejde med Kunstnernes Efterårsudstilling en podcast serie over 4 afsnit. I andet afsnit følger vi de fem kunstnere, når de transporterer deres værker ind til den sidste censurering. Og så får vi endelig svar på, hvem der er optaget på dette års udstilling.

Et retningsskifte
Med afsæt i den britiske biolog Gareth Hardins (-2003) ofte citerede essay Tragedy of The Commons (Science 1968), diskuterer vores landbrugsmedarbejder baggrunden for den privatiseringsbølge, der præger mange vestlige samfund - og hvordan argumenterne for og imod at Staten ejer og forvalter vores natur-ressourcer blandt andet kan aflæses i Regeringens landbrugspolitik. Dette er aktuelt som aldrig før i disse dage, hvor EU diskuterer forlængelse af det potentielt kræftfremkaldende sprøjtemiddel glyphosat, hvor Aarhus kommune forsøger at indføre sprøjteforbud over deres drikkevands-reservoir, og hvor Miljø- og Fødevareministeren har bebudet at vi står overfor et ‘retningsskifte’ i måden vi forvalter vores vandmiljø på. 

Andelsvirksomhed i Uganda 1 -  Plant & Health Coop
I Danmark har vi har mere end 150 års erfaring med andelsbevægelse og andels-virksomheder. I den afrikanske kontekst er vilkårene anderledes, men der er gang i lignede aktiviteter. Det gælder bl.a.  Uganda, hvor mange danske aktører har partnerskaber omkring udviklingsprojekter bl.a. i forhold til udvikling af bedre fødevaresikkerhed, klimatilpasning og adgang til markeder.  Den2radio har besøgt en andelsvirksomhed i det nordlige Uganda.

Museer skaber viden. Konfirmation
Vi kender i dag den let ironiske bemærkning til konfirmander om at træde ind i de voksnes rækker. Let ironisk fordi tiden for voksenlivets pligter ikke længere falder sammen med konfirmation. Sådan har det også været tidligere, hvor de konfirmerede var langt ældre end nu, men hvor konfirmationen til gengæld havde en juridisk betydning, som slet ikke findes i dag. Det fortæller museumsinspektør Inge Christiansen om, og I kan også høre om konfirmationens betydning for læsning og sygdomsbekæmpelse.

Salmesang efter reformationen 1
1517 var året og d.31.oktober datoen hvor Martin Luther satte sine meget omtalte 95 teser op på døren til slotskirken i Wittenberg. Det er et meget stort år for reformationen, og den2radio har bidraget med 8 udsendelser med overskriften ’Salmesang efter reformationen’, og de 8 udsendelser genudsender vi nu resten af efteråret, mens vi stadig skriver 2017. En væsentlig ændring var indførelsen af menighedens salmesang på modersmålet. Luther digtede selv et antal salmer, men der skulle melodier til, som menigmand og kvinde kunne synge. De gregorianske, enstemmige sange uden fast rytme, som munke og kirkens kor sang i den katolske tid, skulle erstattes af melodier med fast rytme og i vers, der kunne gentages. Men hvor kom melodierne fra? Det handler den første udsendelse om og om hvor hurtigt det gik at få reformationen indført. Vi taler med dr.phil. professor emeritus Martin Schwarz Lausten, organist og musikhistoriker Henrik Palsmar og organist Lars Sømod.

Verden af i går 6
Vi er nået til det 6. afsnit af vores føljeton-oplæsning af Stefan Zweigs berømte erindringsbog ’Verden af i går’, om tiden fra før århundredeskiftet og frem til nazisternes magtovertagelse. I denne uges afsnit handler det om de første studenterår, den litterære debut som lyriker og om mødet med zionismens grundlægger, den store Theordor Herzl.

Klassisk på nettet. Vand
Klassisk på nettet, en times udsendelse med klassisk musik omkring et tema, og temaet denne gang er vand. Vand er mange ting, og mon ikke mange danskere synes vi har fået rigeligt af det i dette år? Men vand er også sne og hagl og let sommerregn, stormfuldt hav og stille sø og meget mere, og mange komponister har brugt vand beskrivende i deres musik.

Den røde Sofa
Den røde Sofa står på Hovedbiblioteket i København og der anbringer den2radio jævnligt forfattere og andre kunstnere til at fortælle om deres værker, og i denne uge sidder Lillian Brøgger og Erik Trigger Olesen i sofaen. Lilian Brøgger har været illustrator gennem fire årtier,
har omtrent 200 udgivelser på samvittigheden, altid en ny historie på vej og bliver aldrig færdig med at udvikle sit billedsprog i illustrerede værker.  Erik Trigger Olesen er digter fra Esbjerg, tidligere havnearbejder og lige nu aktuel med børnebogen ”Drømmedyr” med Lilian Brøgger, de to har et frugtbart samarbejde.  

Foto: Abelone Bregninge - "Snogeegen i Jægerspris skoven"