Den2Radio - Uge 44 - 2020

Udsendelse d.24. - 30. oktober. 2020

Vi er meget glade for den gode kontakt til lytterne og at I så gerne støtter os økonomisk, det er så vigtigt for denne non-kommercielle radio udelukkende støttet af fonde, så mange tak for det.

InterMetzo 
Julefrokoster er ikke hvad de var, konstaterer Georg Metz i sit Intermetzo. Festlige øjeblikke når selskabets morsomme mand blev charmerende kan fremover kun opleves i erindringen. Kravet om maskulin selvbeherskelse har kostet en radikal partileder jobbet og hans parti en del respekt og selvrespekt. Siden en overborgmester der delvis erkendte flere festrelaterede liderligheder og som også måtte gå som socialdemokraterne næstformand. Julefrokosten giver næsten pr. definition anledning til at slå sig løs og give los for de hæmninger der i hverdagen blokerer mellemmenneskelig nærkontakt og oprigtige ordvekslinger.

Det europæiske Hus
Det europæiske Hus er den2radios aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde. I denne uge kan du møde Lotte Hansen, politisk kommentator og adminstrerende direktør i Kommunikationsfirmaet Hansen & Ersbøll Agenda i en samtale med Clea Bruun Johansen.

Anslag - oktober 2020 - 4
I Sydfrankrig sidder forfatteren Jacques Berg og taster et stort antal ord hver uge til den2radio. Og spørger her: Er det kriminelt at udstille sin nøgne krop på sin smart-phone? Og ellers tanker om alderdom, et svagt ekko af livets lyksaligheder, og det tabte franske paradis.

Jazzens historie, Thelonious Monk
I serien om Jazzens historie er Christian Braad Thomsen nået frem til pianisten Thelonious Monk, der fra begyndelsen af 1940'erne revolutionerede jazzsproget med sine dissonante harmonier. 
Hans unikke klaverteknik, improvisationsteknik og kompositioner gjorde ham til en af jazzens mest helstøbte og originale musikere. Som teenager spillede han i ca. 2 år sammen med en omrejsende vækkelsesprædikant. Denne tidlige forankring omkring gospeltraditionen satte sig mærkbare spor i hans musik, hvilket især kunne mærkes i hans konstante rytmiske drive.
Monk er ligeledes bemærkelsesværdig derved, at hans personlige musikalske univers fremstod fuldt færdigt allerede i 1947, da han etablerede sig som bandleder, og det forblev uændret de næste 25 år.

Med uddrivelsen i sjælen
For nylig udkom på forlaget Orbis bogen  “Med fordrivelsen  i sjælen” - en fortælling om en græsk-ortodoks flygtningefamilies skæbne . Da forfatteren, den græskfødte psykolog Libby Tatá Arcel, døde i 2018 var bogen  udgivet på græsk - og nu har Lene Koch, professor emeritus og dr.phil., redigeret og bearbejdet en oversættelse til dansk. “Med fordrivelsen i sjælen“er en historisk dokumentation af den græsk-ortodokse befolknings fordrivelse fra Lilleasien i 1922.Anette Bruun Johansen talte med Libby Tata Arcel, da bogen udkom på græsk

Ernesto Dalgas 2
I første halvdel af det 20. århundrede var forfatteren Ernesto Dalgas ikke en del af den danske litteraturs kanon. Men gennem et kanoniseringsarbejde af især den nu afdøde professor Aage Henriksen og litterat Henrik Schovsbo op igennem anden halvdel af 1900-tallet betragtes forfatterens to store romaner Lidelsens Vej  og Dommedags Bog begge fra 1903 i dag som klassikere i den danske litteraturs historie. I denne uge sender vi det andet program om Dalgas, hvor professor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab dr. phil Johnny Kondrup fortæller om Dalgas’ korte liv i denne anden udsendelse indtil den julimorgen i 1899, hvor forfatteren begik selvmord ved Damhussøen og om de to omfangsrige romaner.

Pharaos Klassikere, Røverstuen
Røverstuen” er navnet på en kendt restaurant ved Rebild og Rold Skov, men navnet er hugget fra en af Blichers kendte noveller, hvis handling udspiller sig i det rigtige Blicher-land på heden i nærheden af herregården Aunsbjerg eller Ansbjerg, som i sin tid blev ejet af Blichers grandonkel.
I første afsnit skal vi møde en krybskytte, der gør sin entre i historien ridende på en kronhjort.

H.C.Andersen: Stoppenålen
’Stoppenålen’ er den ugentlige H.C.Andersen som Karen Berg læser. Idéen til eventyret stammede ifølge H.C.Andersen selv fra billedhuggeren Thorvaldsen der under en sammenkomst skulle have sagt til ham: ’de kan jo skrive selv om en stoppenål’. Så dét gjorde han.

Klassisk på nettet 1913
1913 var et voldsomt år i verdenshistorien. Det er 2020 også. Klassisk på nettet har denne gang et tema om 1913. Hvad blev der uropført af musik i 1913, hvilken musik var komponisterne i gang med, hvad skete der i musiklivet det år?  Komponisterne er Maurice Ravel, Richard Strauss, Wilhelm Stenhammar, Arnold Schønberg og flere, og der kommer et større uddrag af det vigtigste værk overhovedet i 1913: Stravinsky’s Le Sacre du Printemps.
 

Foto: Anne Eggen