Den2Radio - Uge 44 - 2021

Udsendelse d.30.oktober - 5.november. 2021

InterMetzo
Georg Metz gennemgår Storbritanniens evige selvbevidsthed og imperietradition der blev hæmmet af tilknytningen til den europæiske union. Sandheden er nok, at England i virkeligheden har været et fremmed land i EU med forestillinger og ambitioner bygget op under imperiets brutale og højrøvede etablering. Det er denne uges Intermetzo med overskriften ’Den britiske brudflade’.

Tage Baumann og den tyske efterkrigstids schlagermusik 2
Hvem skal nu betale? I 2.del af Tage Baumanns gennemgang af den tyske folkesjæl som den afspejler sig i schlageren, skal det handle om 1950’erne med Adenauer i vest og opstand i øst. Men vi begynder i 1949.    

Spis som en romer 1
den2radio har en appetitvækker i form af to podcast fra Rom, hvor Noa Agnete Metz har interviewet kok og udstillingskurator Valerio Romito om hvad man spiste i antikken. De beskæftiger sig med gastronomi i Republikkens dage ca. 300 år før år 0 inden romerriget endnu dækkede hele Middelhavsområdet. Sammen med Valerio Romito køber vi ind i en moderne grøntsagsbod i Roms centrum, og opskrifterne ligger på hjemmesiden.

Poul Schierbeck 2
I den 2. del af podcasten om den temmelig oversete komponist Poul Schierbeck går vi videre i hans liv. Han er om ikke andet kendt for ’I Danmark er jeg født’ og ’Det er i dag et vejr – et solskinsvejr’, men der er meget mere. I sidste uge fortalte vi om hans ungdomsår, og denne gang begynder vi med et uddrag af hans eneste opera ’Fete galante’, der blev uropført i 1931 på Det kgl. Teater. Al musikken er jo af Poul Schierbeck.  

Kunsttimen: Esben Kjær.
Når man møder et menneske i dyb sorg over at have mistet en de virkelig elsker, hvordan viser man så sin medfølelse? Nogen er så heldige at have forstået hvordan, men andre af os har måske brug for at forstå det lidt dybere. Lyt til Esben Kjær, der har oplevet at miste sin 7-årige søn. Her er chancen for at få uvurderlig menneskelig viden om måske at blive et bedre menneske. Det er Mikael Jensen der taler med Esben Kjær i programmet ’Kunsttimen’.

Anslag – november 2021 - 1
I denne uges Anslag er Jacques Berg virkelig forfærdet over at have oplevet nu’et blive smadret og bolde tabt på gulvet. Fik fotografen i hvalens mundhule taget et indendørsfoto? Algierkrigen er ikke helt forbi, men i et muslimsk land er Pave Frans pludselig en troldmand. Til slut lidt om Mette Frederiksens uundværlige muskelmasse.

Pharaos klassikere: Ravna. En Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen
I en fjern vikinge-fortid blev Helge en lokal konge over en halvø i Himmerland i en alder af kun 17 år. Han levede sammen med en jævnaldrende slavepige ved navn Ravna og de fik en søn. Men så tog Helge på togt. Og da han efter lang tid vendte hjem – til fods og alene – havde hans arvefjende Andvor taget en frygtelig hævn over alle de ydmygelser Helge havde forvoldt ham.

Forførerens dagbog 5
den2radio genudsender i disse uger Søren Kierkegaards ’Forførerens dagbog’, som er første del af Enten-Eller. Bogen blev skrevet i Berlin efter at han havde brudt sin forlovelse med Regine Olsen og er et af de største danske erotiske værker, men han er ikke så interesseret i selve forførelsens akt, men i at skabe den interessante mulighed for forførelse. Vi er nået til 5.del og det er Jesper Christensen der læser for den2radiio.

Islamiske dynastier og kunst 11
den2radio har sammen med C.L.Davids Fond og Samling produceret en række udsendelser, der fortæller om de islamiske dynastiers historie og kunst fra profeten Muhammads tid frem til i dag. Studielektor June Dahy fra Københavns Universitet fortæller denne gang om Iran, Irak, Kasakhstan og det sydlige Rusland i perioden ca. 1250-1400. Det handler om mongolerne blandt andre il-khaniderne og Den Gyldne Horde. 

Foto: den2radio