Den2Radio - Uge 45 - 2018

Udsendelse d.3.- 9.november. 2018

Intermetzo
'Populistiske varianter samt en politikers foragt for politikere' er overskriften på Georg Metz' ugentlige Intermetzo. Midtvejsvalget i USA venter d. 6.november, og det er meget spændende om demokratene igen skulle få flertal i et af de to kamre og dermed få magt over Donald Trump.

Norden i Europa: Den lutherske reformation og det folkelige demokrati i Norden
Den2radio's serie 'Norden i Europa' indleder denne gang med endnu en samtale med Professor Uffe Østergaard, hvor han fortæller om et af kapitlerne i hans nye bog 'Hvorhen Europa', som handler om, at den lutherske reformation kan forklare det folkelige demokrati i Norden. 
Mens beskæftigelsen boomer i den danske del af Øresundsregionen, som er EU's mønstereksempel på grænsesamarbejde, trods den midlertidige grænsekontrol, ligger Skåne-siden med en arbejdsløshedsprocent på 9,3 langt over det svenske landsgennemsnit. Ove Weiss kommenterer.

Håndværk, malerfaget
En af malerfagets store udfordringer er, at der ude i virksomhederne er stor efterspørgsel på svende og lærlinge, samtidig med at efterspørgslen ikke imødekommes og maleruddannelsen er underlagt bestemte krav i forhold til kvotering. I denne uges udsendelse i serien om Håndværk skal vi både besøge malere, som har specialiseret sig indenfor restaurering og gamle malerteknikker og et firma, der løser mange opgaver for offentlige og private kunder. 

Spil dansk uge
Den årlige Spil dansk uge varer indtil søndag d.4.november, så den2radio kan også nå at være med og det bliver med 2 udgaver af 'I skovens dybe stille ro'. Vi skal først høre et lækkert korarrangement med DRVokalensemblet og derefter en anden næsten ikonisk udgave med Niels Henning Ørsted Pedersen og Kenny Drew på bas og klaver.

Den røde Sofa
Oprindelig stod den røde sofa hos Dansk Forfatterforening, og der er den flyttet tilbage til lige netop denne gang. Det er fordi huset i Strandgade engang blev ejet af Ludvig Holberg og fordi vi har besøg af den norske forfatter Erlend Loe, som sidder i den røde sofa og det er journalist Søren Vinterberg, der interviewer ham. En spændende samtale om Erlend Loe's forfatterskab, hans forhold til Danmark og hans nye roman 'Dyrene i Afrika'.

Refleksioner 5
den2radio sender denne gang den 5. og sidste Refleksion, en lille serie med tekster af Peter Zapffe, han selv læser op. Det karakteristiske for alle teksterne er at de er korte iagttagelser fra hverdagen og erindringen.
Titlerne er : 'Travelin' Light', 'Den sorte dør', 'Smile' og 'Paradigmeskifte',  erindringer og minder med en vemodig og alvorlig konsekvens hentet i de nære omgivelser.

Af vandet drikker vi død
Af vandet drikker vi død er titlen på et digt af en af Mexicos største digtere José Emilio Pacheco.  D.2.november er en vigtig helligdag i Mexico – de dødes dag, hvor man mindes de døde. Det er ikke kun en sorgens dag, for man er sammen om at være sammen med de afdøde.  Men de seneste års blodige udvikling har givet de dødes dag en ny betydning. Blandt de mange tusind dræbte og forsvundne er også et stigende antal journalister og forfattere og PEN – den internationale organisation af skribenter, der kæmper for det frie ord - har organiseret en protestkampagne, og nogle af Mexicos mest fremtrædende digtere har skrevet digte specielt til kampagnen.

Gode gys og grumme spøgelser
I følge gamle fortællinger var det folk, der var født på en søndag særligt forundt at kunne se spøgelser. Det er yderst sparsomt, hvad der er forsket i det emne, som mange har hørt om, men som de færreste tør tale om. I anledning af Alle helgensdag søndag d.4.november har den2radio opsøgt tre forskellige personer, der enten via deres job eller af andre grunde gerne vil forholde sig til begrebet spøgelser

De udødelige 18
den2radio's serie fra 2012 havde titlen 'Aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne' fra EU, der det år havde særlig fokus på den del af befolkningen og den2radio producerede en lang række udsendelser med overskriften 'De udødelige'. Redaktionen tog til Bruxelles for at møde politikere fra hhv. Regionsudvalget, Parlamentet og Kommissionen, og i den første af udsendelserne fra Bruxelles har vi fokus på aldring og sundhed.

Sval, nordisk, dansk og jysk tone 
'Sval, nordisk, dansk og jysk tone' er overskriften på en 3 timer lang udsendelse, som Claus Westh fra RadioJazz har produceret og som den2radio hat fået lov at sende. For tre uger siden blev Trompetisten, komponisten, orkesterlederen Jakob Sørensen portrætteret - og i denne uge er det pianisten Niels Balle, vi skal møde. Han er cand mag i musik og psykologi og efteruddannet på Rytmekons i København.