Den2Radio - Uge 45 - 2019

Udsendelse d.2 - 8. november. 2019

InterMetzo
I Politiken for nylig skrev Ole Hyltoft - tidligere medlem af DR’s bestyrelse, at DR er en kulturløs afart af sig selv og henviste til DR’s guldalder med generaldirektør Hans Sølvhøj i toppen. Ole Hyltoft – medlem af Dansk Folkeparti - har tilsyneladende glemt sin egen partiformand og dermed sit eget partis årelange kamp mod DR, der har hensat det meste af institutionen i den selvcensurerende ligegyldighed, der også staves kulturløshed.

Det europæiske hus
Det europæiske hus er den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde lige nu og i de kommende år. Jørgen Johansen taler med Per Øhrgaard der er tysklandskender, oversætter, tidligere professor og præsident for PEN i Danmark om den nye formand for Europakommissionen Ursula Von der Leyen, og Ove Weiss har kommentar med overskriften EU's budgetbisse mmm.

At følge døden på vej
’At følge døden på vej’ er en udsendelse om vores forhold til døden og de redskaber vi kan bruge til lindring og fremme af livskvalitet hos den syge, når vores pårørende ligger for døden.
Birgitte Due Jensen, der har en master i Humanistisk Palliation, der er det sundhedsfaglige ord for lindring, fortæller til den2radios Anne Eggen om, hvordan vi som pårørende kan lindre og hjælpe den døende og os selv, når døden er nær.

Den2Sport: Er idræt bare idræt?
Er idræt bare idræt? Er idrætten reduceret til en sundhedspolitisk kampagne? Eller handler idræt i virkeligheden om demokrati, samfundsengagement og politik? Den diskussion tager Den2Sport hul på i en samtale med Mogens Kirkeby, der er medlem af DGI’s hovedbestyrelse efter at Danmarks store folkelige idrætsorganisation har fjernet den folkelige oplysning og de kulturpolitiske visioner fra organisationens politiske grundfortælling.

Klassisk på nettet. Eventyr i musik
Klassisk på nettet er en times musik med et tema og det er eventyr denne gang. Vi skal bl.a. høre musik fra Hoffmanns eventyr, Tornerose, Hans og Grete og Troldmandens lærling komponeret af blandt andre Offenbach, Tjajkovskij og Ravel og sangerne er Christa Ludwig, Birgit Nilsson og Jussi Björling og flere endnu.

Lily Weiding 2
Gennem en menneskealder har Lily Weiding haft ry som en af vores bedste skuespillere. I anledning af hendes 95 års fødselsdag i forrige uge genudsender vi den anden af to udsendelser, hvor Lily Weiding fortæller om nogle af de mange teaterroller fra ’Bal i den borgerlige’ i 1966 helt frem til det sidste ’ Et drømmespil’ i 2008, og om Radioteatret, hvor Lily Weiding gennem mange år var den mest benyttede skuespiller.

Kais historie 19
I det foregående afsnit af ’Kais historie’ fortalte Kaj om hvordan det bliver ved med at gå galt for ham, fordi han ikke kan modstå fristelsen til at gøre en god handel, selvom det kan blive farligt, og i dette afsnit har politiet fået færten af hans indsmugling af hash fra Marokko. Kaj får mistanke om at der er noget galt, da han og hans kone en aften bliver forfulgt. Kaj slukker lygterne på bilen, kører ind på en p-plads og håber, at politiet ikke ser ham. Søren E. Jensen har produceret udsendelserne om Røde Kai i samarbejde med Gyldendals Forlag.

Science Stories, Retskemi
I film og bøger optræder retskemikeren ofte. Med stor præcision (og på meget kort tid), bliver maveindholdet undersøgt på ofret, og det bliver fastslået, at konen har forgiftet manden ved at hælde gift i aftensmaden. Når vi taler om virkeligheden, så er det ikke helt så nemt, og det er ikke ligefrem hverdag, at nogle bliver myrdet med gift. Til gengæld er der dødsfald på grund af fx narko eller medicin. Cand.polyt. Martin Worm-Leonhard er retskemiker på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet i Odense og han fortæller om de analysemetoder man bruger for at bestemme stofferne. Men det er ikke nødvendigvis bare en almindelig kemisk analyse, for i retskemien ved man ofte ikke hvad det er, man leder efter.

Science Stories, Vand
Vand er det mærkeligste stof i universet. Vand opfører sig på mange måder anderledes end alle andre stoffer vi kender. Vand udvider sig i sin faste form og flyder oven på når det fryser til is. Det er bare en af de ca. 45 mærkelige egenskaber som kun vand har. Hvor kommer vores vand fra her på jorden? Hvorfor er vand og liv altid forbundne? Hvad er det der gør vand specielt? Hvad kan vand, og hvorfor er det så velegnet som ’vært’ for biologi? Hvad kan et vandmolekyle og hvad kan to? Kan vand huske? Hvad er tungt vand? Hvor godt forstår vi vand? Denne optagelse er fra en Science Stories videnskabssalon, hvor professor Søren Keiding fra Aarhus Universitet fortæller om vands mange mærkelige egenskaber.
Foto: knud Steffen Nielsen