Den2Radio - Uge 45 - 2021

Udsendelse d.6. -12. november. 2021

Intermetzo
Georg Metz har sat overskriften: ’Statsministerens forunderlige forvaltning’. Den kørende mink-sag som ingen endnu ved hvor ender er et illustrativt eksempel på en statsminister i pludselig modgang der snubler midt i krisen og nu med muligheder for at det hele går skævt. Man kunne få det indtryk, at statsministeren efterhånden er blevet i den grad frygtindgydende i sin magtudøvelse og så bange for Mette Frederiksens skygge, at hun betjener sig af svar som hentet ud af Barbara Bertelsens sms’er.

Samfundsord. Ulighed
"Da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt", lød det fra Grundtvig. I de seneste år har stigende ulighed herhjemme og særligt de omfattende og populære analyser af den franske stjerneøkonom Thomas Piketty pustet til ilden. Men hvor galt står det egentlig til med uligheden herhjemme, hvorfor er den steget over den seneste årrække, og bør vi egentlig gøre noget ved den? Samfundsord går til den økonomiske videnskab for at søge afklaring i dette afsnit, hvor Magnus Schou Rothberg taler med Birthe Larsen, som er lektor ved Institut for økonomi ved CBS og i mange år har forsket i ulighed og bidraget til den offentlige samtale om emnet.

Nordisk samarbejde 1
Serien ’Nordens samarbejde’ fortæller om Nordens fælles historie og giver svar på spørgsmålene: Hvilken ikke-dansk konge regerede i Danmark i fem år? Hvorfor skød en svensker sin egen konge Karl den 12? Hvilket nuværende selvstændigt land kontrollerede Sverige i 650 år? Og sidst men ikke mindst hvordan gik det til at Danmark, Sverige og Norge efter flere århundreder med indbyrdes krige, indenfor en generation begyndte at se hinanden som brødre og søstre i et ellers nationalistisk præget Europa? I den første af 6 podcast hører vi om Nordens historie, hvor ph. d. Lars Hovbakke Sørensen fortæller om den fælles nordiske historie fra vikingetiden op til i dag.

Bach på brasiliansk
Den brasilianske komponist Villa Lobos begyndte sine musikstudier i Paris, hvor han boede i mange år. Han var meget optaget af den vesteuropæiske musikkultur med Johan Sebastian Bach som den vigtigste. Bach har komponeret 6 små koncerter – Brandenburgkoncerterne – som alle har hver sin besætning, og dem blev Villa Lobos inspireret af til sine Bachianas Brasileiras altså Bach på brasiliansk kan man godt sige. Det er 9 små koncerter netop med alle mulige instrumentsammensætninger og en af dem er for sopran og 8 celli. Det er vist første gang en komponist har skrevet for den kombination, men det er meget fascinerende, og så er det den strålende amerikanske sopran Renee Fleming der synger de brasilianske digte.

Spis som en romer 2
I anden del af serien ’Spis som en romer’ skal det handle om kejsertiden år 27 før vor tid til ca 250 år efter.  Kokken Valerio Romito og den2radio’s Noa Agnete Metz taler om hvordan romerne organiserede fødevarer mens imperiet var på sit højeste og man skulle bespise op mod 60 millioner indbyggere. Vi skal høre om hvordan afgrøder og raffinerede produkter blev transporteret rundt om og over Middelhavet, og hvad det betød for diæten i hvad man med god ret kan kalde et antikt globaliseret samfund. Vi fokuserer på fiskelagen Garum og på hvedemel, som romerne i Republikkens dage endnu ikke havde lært at kende, men kom i kontakt med under Kejsertiden, fordi man erobrede områder hvor hvede blev dyrket. 

Anslag - november 2021 - 2
Hvem tilhører den menneskelige krop? Spørger Jacques Berg i denne uge. Han fortæller også om nødvendigheden af sprækker og om det demokratiske demokrati. Endelig har han været til Nicolas de Staël udstilling i Aix-en-Provence og hørt om en blændende hologramkoncert med Maria Callas.

Da Skomageren kom i Pinestedet. En Himmerlandshistorie af Johannes V. Jensen
Ugens Himmerlandshistorie hedder ’Da skomageren kom i Pinestedet’, og Johannes V.Jensen skriver om skomageren Lars Vakker, der kom fra Aalborg-kanten og slog sig ned i landsbyen. Som fremmed og med et sjovt navn var han sikker på at blive drillet af ungerne, og da han viste sig som en ondt udseende, hidsig og vanfør kæmpe med træben, blev det så meget sjovere at udfordre ham på vej hjem fra skole. Men skønt skomageren ikke kunne have meget indtjening, havde han alligevel råd til jævnligt at tage til Aalborg i flere dage og komme hjem med materialer til håndværket. En skønne dag kom han også hjem med en skøn og fræk ung kvinde. Hun blev hans skæbne.

Forførerens dagbog 6
den2radio genudsender i disse uger Søren Kierkegaards ’Forførerens dagbog’, som er første del af Enten-Eller. Det er et af de største danske erotiske værker men han er ikke så interesseret i selve forførelsens akt men i at skabe den interessante mulighed for forførelse. Vi er nået til 6.del, og det er Jesper Christensen der læser for den2radio.

Islamiske dynastier. Irak, det østlige Anatolien, Syrien og Egypten, ca. 1100-1250. De sene abbasider, atabeger og ayyubider
I denne udgave af serien om islamiske dynastier og kunst fortæller professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Københavns Universitet om Irak, det østlige Anatolien, Syrien og Egypten, ca. 1100-1250, og det handler om de sene abbasider, atabeger og ayyubider.

Foto: Bosjö Kloster Slot - Anne Eggen