Den2Radio - Uge 45 - 2022

Udsendelse d.5. - 11.november. 2022

Intermetzo
Georg Metz funderer over valgets resultat med overskrifterne: Nøgle i baglås og Mette Frederiksens inkasserede dividende. 

Sophia samtaler - pejling af dannelse - 14
I Jytte Abildstrøms stue sidder hun og Sophias Jens Skou Olsen sammen for at tale om, hvad dannelse er. Begge har deres instrumenter med, så vi får også et par numre for harmonika og bas. Jytte Abildstrøm tegner et dystopisk billede af vores ageren i samtiden, hvor vores griskhed og grådighed får naturen til at rejse sig og ånden til at skrumpe. Vi bør tænde det åndelige lys i familien og i skolen ved at spille, lege, fortælle og høre gode historier. Jytte Abildstrøm tror på, at vi kan og vil, og at mennesket har en smuk fremtid.

Internationale danske klassiske solister.  
den2radio's serie 'Internationale danske klassiske solister' portrætterer denne gang operasangeren Stig Fogh Andersen. Han fortæller om udviklingen af sin tenorstemme til Wagnertenor og om sine engagementer på de store scener med både gode og dårlige oplevelser med de store dirigenter og om sin frygt for fremtiden først og fremmest hvad angår operaen.

Mandfolk 2
Mænd over tres år bliver ramt af mange fordomme om at være gamle og dermed ubrugelige i erhvervsmæssige og sociale sammenhænge. De møder også en række udfordringer i form af tab af arbejde, og dermed tab af mening. Tab af sociale kontakter og dermed ensomhed. Tab af venner og familiemedlemmer og dermed sorg. Tab af seksuel formåen og dermed tab af identitet.
Engang var de mandfolk. Hvad er de nu?
Her i den anden podcast om ’Mandfolk’ er det den 76 årige forfatter, debattør og redaktør Georg Metz der er i fokus og han kan se tilbage på et rigt og varieret liv i medierne. Han er repræsenteret i Højskolesangbogen med en vemodig sang om efteråret, og i en af linjerne står der: ”Virkelyst og grokraft er forbi, forbi”. Egon Clausen spørger om det er en melankolikers syn på verden.

Pharaos Klassikere. Herman Bang 12.
Breve om Strandingen ved Klitmøller 2
I november 1880 skete en meget omtalt stranding ved Klitmøller, og Nationaltidende sendte Herman Bang af sted som reporter fra katastrofen. I to kronikker beskrev han begivenheden og omstændighederne. Sådan noget kunne han nemlig også. I første kronik fremførte han kendsgerningerne ganske nøgternt og kom ind på skyldsspørgsmålet, som i høj grad beskæftigede de lokale beboere.  I anden del, som I får i Pharaos Klassikere i denne uge, er det snarere stemningen og det indtryk, som det store hav gør på by-reporteren, der er i fokus.

En udkantspolitiker i Ugerløse
I udkanten af Holbæk kommune ligger Ugerløse, der til forveksling ligner en by i udkants Danmark med forladte huse, nedlagte butikker og en tvivlsom tatovør. Her skal vi på byvandring med folketingsmedlem for Socialdemokratiet Kåre Dybvad sammen med den2radio’s Søren E. Jensen.

Knud Rasmussen
Knud Rasmussen var jæger, polarforsker, folkemindesamler, fortæller, organisator og nationalhelt i første halvdel af 1900 tallet. Professor i antropologi ved Københavns Universitet Kirsten Hastrup udgav i 2010 et stort værk med titlen ’Vinterens hjerte’, hvor hun også sætter Knud Rasmussen ind i en tid, der dyrkede de store menneskelige præstationer. Historien om Knud bliver i Kirsten Hastrups optik også til en fortælling om videnskaben, kolonianismen og nationens historie i Danmark.

Ny dansk jazz
Kontrabassisten Richard Andersson er en af den danske jazzscenens mest interessante figurer uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium i København, Manhattan, School of Music i New York og Det Fynske Musikkonservatorium i Odense. Som 14-årig mistede han synet ved en trafikulykke og på et splitsekund ændredes hans liv. Før ulykken interesserede han sig for sport og tegneserier. Nu måtte han famle sig frem efter en ny retning i livet, og svaret blev musikken!  I udsendelsen taler han med Radio Jazz´s studievært Claus Westh om sin musik og de vilkår, han som blind arbejder under.

Kais historie 18
Noget af de sidste vi har hørt om Røde Kai er fra en by i Marokko, hvor han og en kammerat flygtede i en bil durk igennem en markedsplads. Og i dette afsnit fortæller Kai, hvordan det bliver ved med at gå galt, fordi han ikke kan modstå fristelsen til at gøre en god handel, selvom det kan blive farligt.

Foto: Abelone Bregninge