Den2Radio - Uge 45 - 2023

Udsendelse d.4. - 10.november. 2023
Intermetzo
Georg Metz har i denne uge givet sin kommentar 2 overskrifter ”Prisen på mælk og honning” og ”Den blodige tilstand af årtusinders ufred.” Fordi man ikke bryder sig om Israels mangeårige håndtering af Palæstina i Vestbredden og Gaza og finder den højreekstreme regering forkastelig, er man ikke nødvendigvis antisemit, og fordi man nærer afsky for Hamas’ massakre og gidseltagning, er man ikke nødvendigvis imod palæstinensernes krav og kamp for egen stat og økonomisk og politisk frihed. Det indlysende i den umulige fred på disse kanter er lige så ubarmhjertig som ørkenen, hvori kun beduinerne forstår at færdes. Mon selv de uopnåelige to stater er nok til varig fred?
Gys og grumme spøgelser
Ifølge gamle fortællinger var det folk, der var født på en søndag særligt forundt at kunne se spøgelser. Den påstand findes der ingen videnskabelige beviser for, men i anledning af Alle Sjæles Dag har den2radio’s Pia Koppelman opsøgt tre forskellige personer, der enten via deres job eller af andre grunde gerne vil forholde sig til begrebet – spøgelser. Det er sognepræst ved Vor Frelser kirke på Christianshavn, Finn Damgaard, der fortæller om de traditioner, der er forbundet med Alle Sjæles Dag og dertil ejeren af Ghosttour i København Nynne Hvidgreen samt restauratør ved "Bastion og Løven" Thomas Gay.
Ny dansk jazz med Josefine Kronholm
I denne uge kan I opleve den svenske jazzsanger Josefine Kronholm og det er Claus Westh fra RadioJazz der har interviewet hende.
Fødevareproduktionens natur og arkitektur: Pløjefrit landbrug 1
Jorden er centrum i landbruget, men der er mange forskellige holdninger til, hvordan den skal behandles i relation til dyrkning. Det skal vi høre om i den2radio’s serie om ”fødevareproduktionens natur og arkitektur”. Pløjefrit landbrug kendes også som ”conservation agriculture” og har rødder tilbage til store klima- og miljøproblemer i 1930’ernes USA. Efter flere år med tørke opstod en katastrofal erosion i form af blæst og jordfygning. Udstrakte arealer med ødelagt frugtbarhed gav anledning til nytænkning og dyrkningsmetoder og ikke mindst et anderledes fokus på vigtigheden af at samarbejde med forholdet mellem jord, vand, sol og vind.
Nuancer af grønt
I musikhistorien er der en lang tradition for at komponere musik, der beskriver naturens mange former og fænomener. Lyt med når cand. mag. i musikvidenskab og biologi Metteline Fokdal Christensen fører os ind værker af Beethoven, Mahler og John Luther Adams og undersøger hvilken slags natur der kommer til syne. Er det lysegrønne marker og åbne enge eller truende naturfænomener?
Pontoppidan. Krønike. De vises sten
Som alle de små fortællinger i ”Krøniker” viser, var Henrik Pontoppidans tiltro til menneskene ikke overvældende. I øvrigt skal vi vist lige sige, at den udgave af Krøniker som Karsten Pharao læser op af ikke svarer helt til originaludgaven fra 1890. Pontoppidan havde den vane altid at arbejde videre med sine udgivne bøger, forbedre og forandre, beskære og tilføje, så også Krøniker kom gennem årene i adskillige ændrede udgaver. Den I skal høre denne gang er den af Pontoppidan-kenderen Thorkild Skjerbæk redigerede fra 1979.
Refleksioner: Love me tender samt Keld og 2.verdenskrig
Refleksioner er tekster skrevet og læst af Peter Zapffe. Denne gang er erindringer temaet for to tekster: "Love Me tender" og "Lille Keld og 2.verdenskrig". "Love Me Tender" rammer lige ind i den erindring, der aldrig bliver væk, á la kan du huske hvor du var da Kennedy blev skudt? Den anden tekst: "Lille Keld og 2.verdenskrig" fortalte Keld i 1980’erne og Peter Zapffe har nedskrevet og bearbejdet den.
Europas idéhistoriske rødder: Kristendom
Kristendommens fremkomst i den græsk-romerske verden har haft en enorm indvirkning på den europæiske kulturs udvikling. De forestillinger, som er bærende for den kristne tro, er i dag så indgroede i den europæiske kultur, at de i vid udstrækning er blevet en del af den europæiske selvforståelse. I podcastserien Europas Idehistoriske Rødders tredje udsendelse får du et indblik i, hvad der har formet kristendommen og hvilken antik arv kristendommen er bygget på, og det er professor Hans-Jørgen Schanz, lektor Jesper Tang Nielsen, Dr. phil Nils Hybel, ekstern lektor Kasper Dalgaard og lektor Annika Hvithamar, der medvirker.
10 svenske og 10 danske operasangere: Nicolai Gedda og Henriette Bonde-Hansen
I serien med 10 svenske og 10 danske operasangere med international karriere møder vi et lille udsnit af de store sangere - nogle er midt i karrieren, andre er stoppet og andre igen er døde. Men glemmes må de ikke og det bliver de ikke på den2radio. Denne gang gælder det tenoren Nicolai Gedda og sopranen Henriette Bonde-Hansen.
Foto: den2radio