Den2Radio - Uge 46 - 2017

Udsendelse d. 11. - 17.november. 2017

InterMetzo
Georg Metz er temmelig ironisk og spørger, hvem der dog kan finde på at antaste Inger Støjberg, hvorfor vil nogen der ikke har andet at miste end Inger Støjbergs omsorg finde på at antaste hende. Hun kan roligt lægge lagkagebundene sammen i bevidstheden om, at selv de der ønsker hende hen hvor peberet gror, er lettede over at hun ikke kom noget til forleden samt trygge i bevidstheden om, at ministeren naturligvis ikke udnytter oplevelsen til fremme af politiske mål.

Europas idéhistoriske rødder 7
I den2radios podcastserie ’Europas Idéhistoriske Rødder’ sættes der fokus på de idéer, som har formet Europas historie. I denne uge taler vi om nationalismen i Europa. Den bliver ofte forbundet med den franske revolution, men forestillingerne om det nationale kan i forskellige former spores tilbage til middelalderen. En ideologi som i dag vender ind med fornyet styrke i det politiske liv og sætter dagsordenen for mange af de væsentlige debatter som kommer til at tegne Europas fremtid, men hvad indebærer idéen om nationalisme? 

Fra Triumf til tragedie 1
I år kan vi fejre 100 året for den russiske revolution. På den2radio sender vi to foredrag. Et af historikeren Erik Kulavig, som har en ny og mere kulturhistorisk synsvinkel på revolutionen. Og et af historikeren Nils Arne Sørensen, som fortæller om sammenhængen mellem 1.verdenskrig og revolutionen, og hvad den betød for eftertidens arbejderbevægelser i Europa.

Søfartens spor 2
Så står den på skibe og søfolk, handel, redere og mæglere og lidt sømandsmusik.
den2radio har besøgt Svendborg for at få historien om byens søfart gennem tiderne. Svendborgs placering og de dygtige søfolk er rammerne om stærke søfartstraditioner.  

Museer skaber viden – Sømænds lyst og længsel
Og der er gang i bølgerne i denne uge på den2radio, for vi skal også høre om sømanden, der har en kvinde i hver havn. Hvad der så er myte og virkelighed om sømændenes kærlighedsliv er noget af det, som Museet for Søfart satte sig for at undersøge, og man kom langt omkring både i tid og emner både historisk og i dag. Det er et led i serien Museer skaber viden.

Jazzens historie 2
Jazzens historie er et meget stort kapitel og den2radio har et eksklusivt arkiv med hele 21 udsendelser baseret på bogen ’Drømmejazz – jazzens historie belyst gennem 100 af de bedste cd’er’ af filmmanden Christian Braad Thomsen, og det er også ham, der har produceret denne serie til den2radio. I sidste uge lagde vi ud med blues og gospel, og denne uge har vi den store faderskikkelse i jazzen: trompetisten og sangeren Louis Armstrong.  

Omkring kommunallreformen 
Kommunalvalget er lige om hjørnet og den2radio sender her en udsendelse om kommunalreformen i 2004, så det er altså et kig tilbage, og lytterne må vurdere om kommunalreformen i deres egen kommune har opfyldt de visioner, der bliver omtalt i udsendelse.  Det foregår i den daværende Helle kommune, og borgmestrene i Helle, Varde, Ølgod, Grindsted, Holsted, Bramming og Esbjerg kommuner samt et kommunalbestyrelsesmedlem fra Grimstrup i Helle Kommune og diverse borgere udtaler sig.

Kunstnernes Efterårsudstilling 3
Kunstnernes Efterårsudstilling er netop løbet af stablen i Den Frie Udstillingsbygning i København. Udstillingen har en stolt, gammel tradition, som består i, at et censorpanel bestemmer, hvem der skal med. Hvert år sender kunstnere deres værker ind i håb om at blive en del af udstillingen. Men kun et fåtal af værkerne kommer forbi censorpanelet og bliver optaget på den endelige udstilling. den2radio præsenterer i samarbejde med Kunstnernes Efterårsudstilling en podcast serie over 4 afsnit. I dette afsnit er vi med kunstnerne til fernisering og hører, hvordan de besøgende tager imod deres værker.

Salmesang ved reformationen 3
Reformationsåret fejrer vi også på den2radio. 8 udsendelser blev sendt i foråret, og mens vi stadig skriver 2017 genudsender vi dem og den 3. handler om Hans Thomissøn, der var rektor ved Ribe skole kaldet af biskop Hans Tavsen. Han kunne godt i sin salmebog fra 1569 bringe en sang der var lavet til Jomfru Maria, men så havde han "christelig forvendt" den, dvs rettet den til at handle om Jesus i stedet. Luthers reformation var nok et brud med pavedømmet, men ikke alt i gudstjenesten blev lavet om. Der blev stadig sunget på latin, ligesom der også blev sunget på modersmålet før reformationen, men salmerne på modersmålet blev markant flere. Melodierne som salmerne blev sunget på kom nogle gange fra de gamle gregorianske sange, andre gange fra verdslige sange eller folkelige mariaviser, og atter andre blev nykomponerede nogle måske af Luther selv. den2radio er taget til Ribe for at møde domorganist Birgitte Ebert.

Verden af i går 7
Stefan Zweigs erindringer ’Verden af i går’ sender den2radio i 21 afsnit læst af Karsten Pharao. Og i denne uge er vi nået til det 7., hvor han beskriver sin ungdomstid i Paris i 1904. ”Intet andet Sted følte man med vaagne Sanser det at være ung saa identisk med hele Atmosfæren som i denne By, der aabner sig for alle, og som dog ingen helt formaar at udgrunde.”