Den2Radio - Uge 46 - 2018

Udsendelse d. 10. - 16. november. 2018

InterMetzo
Efterhånden vågner lige så stille en følelse af skam over den hjemlige inhumane adfærd ansigt til ansigt med almindelige mennesker inklusiv velintegrerede børn. Så den sædvanligvis isafkølede formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl blev et øjeblik helt menneskelig i mælet, da han med udgangspunkt i den flittigt mediedækkede sag, hvor forargelsen over politikernes og myndighedernes hårdhed var entydig, luftede muligheden af at tolke reglerne lidt mere lempeligt. Han registrerede signalerne om at ”nok er nok”, der også afspejles i DF’s stadig svagere meningsmålinger.

Norden i Europa
Vi skal igen møde professor Uffe Østergaard, der fortæller om sin nye bog ’Hvorhen Europa?’. Ove Weiss har en kommentar, der handler om den almindelige opfattelse om at slipse-regimentet i Bruxelles ikke har meget at lære de nordiske lande om ligestilling i samfundet og i særdeleshed på arbejdsmarkedet. Og så er realiteten, at Danmark først vedtog ligeløns-loven, da EU tvang Christiansborg til det. Ligestillingen i Den nordiske Model er – forenklet sagt – importeret fra Europa, og det er kun 20 år siden.
  
Håndværk – skorstensfejerfaget

I den2radios serie om håndværk er vi nået til skorstensfejeren.
Vi har besøgt Skorstensfejer Jesper Hviid Kjær på Falster og snakket med både ham, en svend og en lærling. Og så har vi besøgt skorstensfejermester Jan Sørensen i Hvidovre, der kan en masse historier om gamle dage. Der er ingen tvivl om det er en frit liv med god udsigt og flinke kunder. Skorstensfejerne renser alle typer skorstene, brændeovne, aftræksforbindelser og ildsteder. 

Landbrugsmagasinet
I Landbrugsmagasinet skal vi til Vestjylland. den2radios Rasmus Blædel Larsen har besøgt tidligere mælkeproducent Boi Nielsen ved landsbyen Velling, og de taler om et langt liv med landbruget som omdrejningspunkt og om udviklingen fra det lille alsidige landbrug Boi kom til verden på den 5 maj 1945 - og frem til nutidens storskala-brug.

Mozart i Wien
I sidste del af 1700 tallet havde byen Wien en særlig bydel Freihaus med eget teater og egen mølle og friholdt fra skat, og i det teater blev Mozarts opera Tryllefløjten uropført i 1791. den2radio fortæller en interessant historie om den særlige bydel på den særlige tid.

Året har 16 måneder, november. 
Henrik Nordbrandts digtsamling ’Håndens skælven i november’ er udgivet i 1986 og er meget kendt pga det særlige digt der handler om november. Ordet november bliver gentaget 5 gange derfor hedder digtet ’Året har 16 måneder’ og det er netop i denne uge at det særlige digt kommer og Henrik Nordbrandt læser det selv op.
Kastesigten
Teatermagasinet Kastesigten er klar med nye anmeldelser. To forestillinger på Det kongelige - og en fra det ikke mindre majestætiske Østre Gasværk, der netop har gennemgået en omfattende renovering. Iblandt bliver der også tid til at få et samlet overblik over hvad der går - og snart kommer til at gå - på de københavnske teaterscener.

De udødelige 19
De udødelige" - serien om aktiv aldring og solidaritet mellem generationerne - stiller denne gang skarpt på EUs arbejde for at få ældre til at blive længere tid på arbejdsmarkedet og udskyde pensionen. Redaktionen har været i Bruxelles for at se nærmere på de tiltag og den bekymring, der følger det skæve arbejdsmarked. I nær fremtid bliver befolkningsfordelingen mellem gamle og unge helt skæv - vi er allerede på vej. Det kan man aflæse i den demografiske udvikling og det giver et forsørgelsesproblem. EU tager problemet meget alvorligt. 

Karen Jønsson i ord og strofer
Karsten Pharao tegner et personligt portræt af skuespillerinden og sangerinden Karen Jønsson. Hun døde i 1942, blot 33 år, men hun opnåede særligt som sangerinde stor anerkendelse i sin relativt korte karriere. Karsten Pharao funderer over Jønssons potentiale, og vi hører udpluk fra Jønsson-kataloget. Musikken er fra Cd'en "Karen Jønsson - Hvorfor er lykken så lunefuld?".

Foto: Wiktionary