Den2radio - Uge 46 - 2019

Udsendelse d.9. - 15.november. 2019
Udsendelse d.9. - 15.november. 2019

InterMetzo
Ugens kommentar fra Georg Metz har overskriften ’Når lyset slukker’ – ’Studier i den enevældige mentalitets genkomst’. En dansk prismodtager af Nordisk Råds litteraturpris var i skræmmende selskab af statsministre og ministre, embedsfolk og åndsboller og turde udtrykke, hvad han mener og finder passende og naturligvis siger det. I den bedste af alle verdener velsignede og omfavnede statsministeren den oppositionelle og gjorde ham til sin personlige rådgiver. Endelig var der en der turde sige fra og imod og springe op og falde ned på risikoen for at miste, hvad andre gerne giver højre arm og samvittighed for at opnå. I stedet bød hun ham skarntydesaft.

Det europæiske hus 9
den2radio’s aktuelle programserie om EU og det europæiske samarbejde ’Det europæiske hus’ fortæller i denne uge om den situation, at mens Storbritannien møde for møde i Parlamentet er rykket frem imod Brexit med John Bercow som de mange afstemningers styrmand, har antallet af danske studerende der søgte optagelse på tyskstudiet sat bundrekord. Det fik Per Øhrgaard, professor emeritus i tysk til at konstatere, ’at når færre taler tysk, bliver vi dummere som nation’. Hvad det kommer til at betyde for det europæiske samarbejde blandt andet i forhold til EU fortæller han om. Han er tysklandskender, oversætter, tidligere professor og præsident for PEN i Danmark. I programmet kan du også høre en kommentar af Ove Weiss med overskriften ’Den engelske syge’.

Kvindelige komponister 1, Germaine Tailleferre
Tidligere var det at kvinder komponerede mest en uvæsentlig lidt sød ting. Ikke at man ikke kunne se noget i det, men alligevel var det ikke noget man tog sig af eller regnede for noget, og i flere århundrede var det mere klostre end kirker og saloner end koncertsale de kvindelige komponister fik opført deres værker i, og det var i den lille skala: klaverstykker og sange, cembalo, lut, guitar og eventuel kammermusik, så der er så utrolig få værker af kvindelige komponister gennem tiderne. Men der er nogen. I denne serie med 15 komponister fra 8 lande går vi tilbage til Barbara Strozzi født i 1620 og Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre, der er født i 1665 videre til Maria Theresia von Paradies, der er født i 1759, Fanny Mendelssohn fra 1805 og tre franske komponister Cécile Chaminade, Lili Boulanger og Germaine Tailleferre fra 18- og 1900 tallet, til det nordiske og det er den norske Agathe Backer-Grøndahl fra 1847 og  5 danske: Hilda Sehested, Nancy Dahlberg, Else Marie Pade, Line Tjørnhøj og Louise Alenius. De to sidste er født i hhv 1960 og 1978. Og så de to Sonningprismodtagere som gjorde at det i ny tid for alvor begyndte at rykke: den tatar-russiske Sofia Gubaidulina født i 1931 og finske Kaija Saariaho født i 1952. De modtog den store danske Sonnings Musikpris i hhv 1999 og 2011.  Den første i serien er Germaine Tailleferre.

Hørelse, høreapparat og hjerne.
Så lukker den2radio op for en ny serie om hørelse og høretab. "Hørelse, høreapparat og hjerne"  har vi kaldt det første af 6 programmer og det er først og fremmest selve hørelsen og de psykosociale forhold omkring nedsat hørelse og høreapparatet, der tages op.

Den røde sofa
I oktober gæstede de to illustratorer Josephine Kyhn og Tove Krebs Lange Den Røde Sofa på Hovedbiblioteket i København til en samtale om Josephine Kyhns meget genkendelige og anderledes streg, og om hvordan man finder og udvikler sin egen stil. Hendes illustrationsarbejde kredser over flere områder: børnebøger, magasinillustration, tegneserier og andet. Hun kan godt lide diversiteten i de forskellige arbejdsområder, men hendes hjerte banker nok mest for at lave bøger.

Nostalgi med Peder Bundgaard
I Erik Kramshøjs uregelmæssige serie NOSTALGI ER IKKE HVAD DEN HAR VÆRET er undertitlen på denne udsendelse: Men Der er naturligvis Undtagelser. Emnet er bogen ’Vand under broen’ af tegneren, maleren, fotografen og forfatteren Peder Bundgaard, som for en gangs skyld handler om ham selv.

Kais historie 20
Vi nærmer os afslutningen på Kais Historie som vi har genudsendt i anledning af 50 året for pornoens frigørelse. Det er næstsidste afsnit i historien om hans omfattende kriminelle karriere med Vesterbro i København som centrum og med udgangspunkt i Søren E. Jensens bog om den tidligere hashsmugler: ’Røde Kai og hans kriminelle karriere’.

Science Stories: drikkevand
Kan vi stole på vores drikkevand? Professor Hans-Jørgen Albrechtsen fortæller om drikkevandets kvalitet eller mangel på samme. Om forskelle på drikkevand i forskellige dele af landet. Om bakterier, pesticider, fluor og calcium og hvad man ellers finder i drikkevand.  Vandbehandling og hvor farligt det kan være at behandle vandet selv.  Hvordan fremtiden ser ud med hensyn til drikkevand. Hvordan har grundvandet det? Hvad med alt den andet væske vi drikker? Det er videnskabsjournalist Jens Degett, der stiller spørgsmålene.

Science Stories: Hjerteflimmer hos heste
Hesten har et imponerende hjerte. Det er det dyr med det største hjerte i forhold til kropsvægt, og hesten har den suverænt største pumpekapacitet. Et godt eksempel er at når mennesker kan øge mængden af blod, der pumpes ud af hjertet 4-5 gange under hårdt arbejde, ja så kan hesten øge blodmængden op til 16 gange. Dette er helt unikt blandt pattedyrene. Tidligere i år arbejdede forskere fra Københavns Universitet og University of Adelaide i Australien sammen om at  kortlægge hjerterne hos en række travheste, for at se om hestehjerter kan hjælpe os til at forstå vores egne hjerter bedre. Der er nemlig en ting som heste og mennesker har tilfælles, og det er at vi er to af de eneste typer af pattedyr, der naturligt kan udvikle hjerteflimmer. Science Stories har talt med dyrlæge Rikke Buhl, der som den første i Danmark blev udnævnt som professor i hestes kardiologi.
Foto: Knud Steffen Nielsen